BBC lansează un film „şocant şi sfâşietor“ despre o româncă răpită în Londra şi folosită ca sclavă sexuală. Anca Dumitra, lăudată pentru interpretare VIDEO
0
BBC va difuza filmul „Doing Money“, o ecranizare a unui caz real în care o tânără din România este răpită în Londra şi obligată să se prostitueze în Irlanda. Personajul principal este jucat de actriţa Anca Dumitra, lăudată pentru interpretarea sa, iar reprezentanţii postului public britanic descriu povestea drept una „şocantă şi sfâşietoare“.
„Doing Money“ va avea premiera la BBC Two pe 5 noiembrie şi face parte din seria de filme „Why Slavery?“, ce are ca temă sclavia sexuală din Marea Britanie modernă.
Lungmetrajul de 90 de minute, scris de Gwyneth Hughes şi regizat de Lynsey Miller, este povestea şocantă a Anei, o româncă răpită în plină zi de pe o stradă din Londra, traficată în Irlanda şi folosită ca sclavă sexuală în mai multe bordeluri, timp de 10 luni. După ce a fost salvată, Ana şi-a spus povestea şi a ajutat la adoptarea, în 2015, la adoptarea unei legi privind traficul şi exploatarea umană, prima lege împotriva sclaviei în Marea Britanie din ultimii 200 de ani. Numai anul trecut, la nivel global, aproape cinci milioane de fete şi femei au fost exploatate sexual fără voia lor.
BBC notează că „Doing Money“ este o dramă unică, sfâşietoare, un thriller tensionat şi provocator, cu o perspectivă puternică ce trage un semnal de alarmă asupra sclaviei moderne care se ascunde la vedere.
Rolul principal în drama BBC este jucat de actriţa Anca Dumitru, devenită celebră graţie portretizării personajului Geanina din serialul „Las Fierbinţi“, în timp ce actorul irlandez Allen Leech, cunoscut dintr-un alt serial celebru, „Downton Abbey“, joacă rolul detectivului care a ajutat-o pe româncă să scape de cei care o ţineau prizonieră. Din distribuţie mai fac parte şi alţi actori români – Alec Secăreanu, Dragoş Bucur, Cosmina Stratan, Voica Oltean şi Alina Şerban.
Atât Ana, cât şi poliţistul care a salvat-o au ajutat echipa BBC în realizarea filmului, potrivit Cosmopolitan.
Anca Dumitra a mărturisit că cea mai dificilă parte a fost că este o poveste reală: „Se putea întâmpla oricui, chiar şi mie. Acest aspect este cel mai important, este o poveste de viaţă reală“, a declarat actriţa pentru Cosmopolitan. Despre personajul ei, românca a mai declarat pentru BBC Two: „Ana este cu adevărat o persoană remarcabilă, cineva care a supravieţuit unui abuz nesfârşit cu determinare şi curaj, o eroină din viaţa reală. Am fost profund emoţionată de povestea ei şi este o onoare să o interpretez“.
Criticii de la Irish Times o aplaudă pe actriţă pentru interpretarea ei: „Anca Dumitra este o prezenţă convingătoare a ecranului şi poartă pe umeri o mare parte din acţiune, având o interpretare centrală strălucitoare şi plină de înţelepciune“.
La rândul lui, Leech a explicat: „Când am citit scenariul, mi-a dat seama că era un subiect despre care nu ştiam nimic, şi totuşi se află chiar sub ochii noştri, la vedere. Experienţa Anei străluceşte ca o lumină asupra adevărului şocant al traficului de fiinţe şi sclaviei în Marea Britanie. Dougie Grant a fost unul dintre poliţiştii-cheie care au luat parte la investigaţia originală. Este un privilegiu să-l joc“.
Unul dintre obiectivele filmului, potrivit producătorului executiv Alex Cooke, este de a creşte gradul de conştientizare şi de a oferi o voce femeilor care prea des sunt invizibile pentru oamenii din jurul lor. Având în vedere ororile prin care tânăra a trecut, multe dintre poveştile ei nici măcar nu au putut fi adaptate pentru micile ecrane.
„Cred că Ana ar spune: «Cum se poate ca oamenii să nu fi observat?»“, spune scenarista Gwyneth Hughes: „Ana era murdară, cu vânătăi, slabă, părea că nu mai există... Încercaţi să observaţi lucrurile şi să nu vă mai temeţi să puneţi întrebări“.
„Este o dramă neplăcută, dar este absolut esenţială şi este important de văzut. Doing Money surprinde neliniştea, deznădejdea şi teroarea traficului de fiinţe umane. Nu există niciun moment de prisos în această dramă. Diavolul este ascuns în detalii, iar detaliile despre experienţele Anei, ca să nu mai vorbim de inutilitatea sistemului de justiţie şi de cohorta de infractori care sunt cu un pas înaintea tuturor, face filmul greu de privit“, mai scrie Irish Times.