Adevăratele feţe ale personajelor din haita „Lupului de pe Wall Street“. Cât este realitate şi cât este pură ficţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actorii Jonah Hill şi Leonardo DiCaprio, într-una din scenele din comedia „Lupul de pe Wall Street“
Actorii Jonah Hill şi Leonardo DiCaprio, într-una din scenele din comedia „Lupul de pe Wall Street“

„Cartea este o copie palidă a realităţii, iar filmul este o copie palidă a cărţii“, mărturiseşte Danny Porush, personajul interpretat de Jonah Hill, despre controversata comedie neagră „Lupul de pe Wall Street/ The Wolf of Wall Street“.

În ciuda acestei remarci, liniile generale ale poveştii lui Belfort sunt redate cu fidelitate în filmul „Lupul de pe Wall Street“. Un simplu cetăţean din Long Island, Jordan Belfort,  înzestrat cu mult talent, dar şi cu multe probleme financiare, primeşte un loc de muncă la o societatea de investiţie, L.F. Rothschild, dar este concediat după fatidica zi numită „lunea neagră“. 

Mai târziu, soarta îl poartă la Investors Center, o mică firmă de broketaj, iar un an mai târziu îşi deschide propria afacere, „o franciză a Stratton Securities, o ligă minoră de broketaj“ într-un „garaj auto al unui prieten din Queens“. 

Împreună cu prietenul lui câştigă suficient de mulţi bani pentru a cumpăra întreaga firmă Stratton, pe care o transformă în Stratton Oakmont, ce avea să devină una dintre cele mai mari firme de broketaj din America. 

Adevăratele întâmplări fantastice

Ca şi în film, Belfort a tras pe sfoară micii investitori, a folosit cantităţi uriaşe de droguri, a apelat la serviciile unor prostituate şi în cele din urmă a ajuns după gratii. „Aveam suficient de multe droguri în sistem încât să sedez Guatemala“, scrie Belfort în romanul său. 

Chiar şi întâmplările care par aproape fantastice sunt rupte din paginile scrise de însuşi Belfort: o angajată s-a ras în cap, faptă răsplătită cu 10.000 de dolari pe care i-a folosit pentru a-şi pune implanturi. „...cel mai rău lucru pe care l-am făcut a fost să radem pe cineva în cap şi apoi să plătim 10.000 de dolari pentru asta“, şi-a amintit partenerul lui Belfort, după cum notează MotherJones.com.

Într-una din scene, protagoniştii lipesc bani de corpul unei femei, pentru a-i transporta ilegal în Elveţia şi chiar dacă partenerul lui Belfort spune că nu-şi aminteşte o asemenea întâmplare („Nu am lipit bani pe sânii nimănui“), conform spuselor lui Jordan Belfort lucrurile stau întocmai.

Iahtul lui Coco Chanel şi inspiraţia

Şi chiar dacă scufundarea iahtului nu pare deloc verosimilă, ei bine este, ba mai mult, iahtul era deţinut iniţial de Coco Chanel şi chiar a purtat numele soţiei lui Belfort. 

Decizia lui Jordan Belfort de a scrie un roman autobiografic i-a fost insuflată de către colegul de celulă, Tommy Chong (comediant, actor, scriitor şi cântăreţ american, n.r.). După ce a ascultat câteva dintre istorisirile lui Belfort, acesta l-a încurajat să-şi scrie povestea, după cum notează TheDailyBeast.com. 

David Haglund, de la slate.com, a mers pe urmele „lupului“, dar şi pe ale celorlalte personaje şi a stabilit cât din „Lupul de pe Wall Street“ este realitate şi cât este ficţiune. 

Jordan Belfort (interpretat de Leonardo DiCaprio)

Majoritatea replicilor lui Leonardo DiCaprio, nominalizat la Oscar pentru rolul interpretat, le respectă întocmai pe cele din romanul autobiografic al lui Belfort. Lucrurile nu stau diferit nici în cazul aventurilor greu de crezut prin care trece protagonistul: aterizează cu elicopterul pe peluză în timp ce este drogat, conduce sub influenţa unei doze mari de somnifere expirate şi îşi loveşte maşina. 

Chiar dacă o parte din aceste poveşti sunt greu de verificat, agentul FBI care a investigat cazul a făcut o declaraţie pentru „New York Times“ care nu face decât să confere o doză mare de veridicitate faptelor: „L-am urmărit pe acest tip timp de zece ani şi vă pot spune doar că tot ce a scris este adevărat“.

image

Leonardo DiCaprio, în rolul lui Jordan Belfort (dreapta) FOTO slate.com 

În ceea ce priveşte mult discutata secvenţă în care piticii sunt folosiţi pe post de săgeată, adjunctul lui Belfort a declarat că „niciodată nu a abuzat de pitici“, ci mai degrabă au fost „prietenoşi“ cu ei. Tot el a mai spus că nu au existat niciodată animale în birou, cu atât mai puţin un cimpanzeu, şi că Belfort nu a fost nicicând numit „lupul“. Chiar şi aşa, un lucru este cert: porecla nu a fost inventată de jurnalista de la Forbes.

O altă diferenţă minoră, dar notabilă, între film şi realitate: Belfort, spre deosebire de DiCaprio, este un om scund şi multiple cunoştinţe ale lui au sugerat că pofta nestăpânită pentru bani, putere şi atenţie se trage din aşa numitul complex Napoleon (sindrom cel mai frecvent întâlnit în rândul oamenilor mici de statură, n.r.).

Danny Porush/ Donnie Azoff în film (interpretat de Jonah Hill)

În ceea ce îl priveşte pe Donnie Azoff, personajul interpretat de actorul Jonah Hill, nominalizat la rândul lui la Oscar pentru interpretare, lucrurile sunt puţin mai complicate. În realitate , prietenul şi asociatul lui Belfort se numeşte Danny Porush, iar acesta a contestat câteva dintre detaliile din film. 

Într-adevăr, Porush şi Belfort au fost vecini şi a fost stagiarul lui Belfort înainte de a lua naştere Stratton Oakmont, dar sunt şi amănunte care diferă: nu l-a întâlnit pe Belfort într-un restaurant, ci s-au cunoscut prin intermediul soţiei lui Porush, care s-a dovedit a fi verişoara lui, de care s-a despărţit ulterior. 

image

Jonah Hill, în rolul lui Danny Porush (dreapta) FOTO slate.com 

Porush a recunoscut că a mâncat un peştişor viu care a aparţinut unui angajat Stratton, ca şi în film, dar a negat că a fost protagonistul unei partide de sex, alături de Belfort şi o tânără angajată. „I-am spus unuia dintre brokeri dacă nu faci mai multe afaceri, îţi voi mânca peştişorul. Şi aşa am făcut“, a mărturisit Porush, după cum informează site-ul MotherJones.com.

De asemenea, Porush şi Steve Madden (preşedintele companiei de pantofi de damă, n.r.) erau prieteni încă din copilărie, iar cel din urmă a fost la rândul lui închis pentru că a făcut parte din schema Stratton. 

Nadine/ Naomi în film (interpretată de Margot Robbie)

Nici numele soţiilor lui Belfort nu au rămas neschimbate. Belfort a divorţat de Denise Lombardo, întâlnită în film sub numele de Teresa, după ce a întâlnit-o pe Nadine Caridi la o petrecere. Caridi, numită Naomi şi jucată de Margot Robbie, a fost un model care a apărut în câteva reclame pentru bere. 

image

Margot Robbie, în rolul Nadine (dreapta) FOTO slate.com 

În carte, Belfort o numeşte „fata Miller Lite“, în schimb, în film ea este numită „ducesa de Bay Ridge“ sau simplu „ducesa“, pentru că a fost născută în Anglia, dar a crescut în Bay Ridge, Brooklyn. Caridi a avut o mătuşă (numită Patricia, nu Emma) care transporta ilegal bani în Elveţia, în numele lui Belfort, şi care a murit în timp ce banii încă se aflau în băncile elveţiene. 

   

Scena din film în  care Naomi îşi desface picioarele şi îi spune lui Jordan  că nu va primi sex prea curând, dându-şi seama că totul este filmat de camerele de supraveghere este extrasă din carte, la fel ca şi cea în care se ceartă cu soţul ei şi îl stropeşte cu apă în mod repetat. Belfort însuşi a recunoscut că şi-a lovit soţia şi chiar a împins-o pe scări. De asemenea, el a ameninţat-o că îi va lua fetiţa, ba chiar a pus-o în maşina cu care s-a izbit de un stâlp. Era drogat, iar în cele din urmă relaţia celor doi s-a sfârşit printr-un divorţ. 

Mark Hanna (Matthew McConaughey)

Personajul interpretat de Matthew McConaughey, Mark Hanna, agentul de la L.F. Rothschild care a luat prânzul cu Belfort şi carei-a spus că masturbarea şi cocaina sunt cheile succesului unui broker, a existat, iar numele lui a rămas neschimbat atât în carte, cât şi în film. 

image

Matthew McConaughey, în rolul lui Mark Hanna (stânga) FOTO slate.com 

Adevăratul Mark Hanna şi-a prezentat propria versiune a poveştii pe YouTube, dar fără să conteste substanţa filmului, acesta fiind la rândul lui acuzat de fraudă în realitate. Un lucru este sigur: Hanna nu obişnuieşte să murmure în timp ce se loveşte cu pumnul în piept, aşa cum face McConaughey în film. De fapt, acela este un exerciţiu pe care actorul McConaughey obişnuieşte să-l facă şi care a fost introdus în peliculă după ce DiCaprio şi Scorsese l-au observat făcându-l în pauzele de pe platourile de filmare.

Gregory Coleman/ Patrick Denham în film (interpretat de Kyle Chandler)

Patrick Denham este un alt nume inventat, dar a existat un agent FBI care a urmărit îndeaproape fiecare mişcare a lui Belfort timp de mai mulţi ani: Gregory Coleman. El a declarat pentru CNBC, în 2007, că a fost şocat de crimele financiare ţipătoare ale lui Belfort. Cei doi nu s-au cunoscut pe iahtul lui Belfort, după cum stă scris în carte, ci s-au întâlnit pentru prima dată când Belfort a fost arestat de către FBI, iar acest lucru nu s-a petrecut în timp ce el filma o reclamă.

image

Kyle Chandler, în rolul lui Gregory Coleman (stânga) FOTO slate.com 

După arestarea şi incriminarea sa, Belfort a cooperat cu FBI-ul. În film, Belfort, în timp ce poartă un microfon de înregistrare, îi dă un bileţel lui Donnie prin care îl avertizează că este înregistrat şi îl sfătuieşte să nu se incrimineze. În realitate, Belfort nu a făcut un asemenea lucru, dar, în cea de-a doua parte a cărţii lui, care se numeşte „Prinderea Lupului de pe Wall Street/ Cathcing the Wolf of Wall Street“, pretinde că a făcut acest gest pentru prietenul său Dave Beall. 

În cele din urmă a stat după gratii 22 de luni şi a fost obligat să restituie victimelor sale 100 de milioane de dolari, lucru pe care nu l-a făcut. Aşa cum filmul arată, după ieşirea din închisoare, Belfort a devenit orator motivaţional. La seminarul din film, DiCaprio este introdus de adevăratul Jordan Belfort, dar acesta nu este singurul personaj din povestea reală care apare în film: un detectiv particular, pe care Belfort l-a angajat, Richard „Bo“ Dietl, apare în film, jucându-şi propriul personaj.  

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite