Prof.dr. Ruxandra Ulmeanu: „Particulele de materie poluantă sunt carcinogene pentru oameni“

Prof.dr. Ruxandra Ulmeanu: „Particulele de materie poluantă
sunt carcinogene pentru oameni“

Poluarea creşte riscul de cancer pulmonar

Prof.dr. Ruxandra Ulmeanu, medic primar pneumolog, afirmă că poluarea este al treilea contributor pentru decese la nivel mondial.

Ştiri pe aceeaşi temă

În afară de astm şi BPOC - boala pulmonară obstructivă cronică – riscul cel mai mare al poluării este legat de cancerul pulmonar, a spus prof.dr. Ruxandra Ulmeanu, potrivit agerpres.ro.

„Poluarea aerului este al treilea contributor pentru decese la nivel mondial. Ceea ce respirăm influenţează sănătatea noastră. Problemele legate de calitatea aerului sunt în creştere. 9 din 10 persoane din lume respiră aer poluat. 570.000 de copii sub vârsta de 5 ani mor prin infecţii respiratorii atribuite poluării aerului din interior, exterior şi fumatului pasiv. 4.2 milioane de decese pe an sunt cauzate de poluarea aerului şi a apei spune raportul OMS din anul 2019. 3.8 milioane decese pe an sunt cauzate de expunerea la fum în gospodării.“

Potrivit acesteia, principalii factori poluanţi sunt particulele de materie poluantă (PM). "Acestea sunt foarte mici, se văd la microscopie electronică. Sunt particulele de care vorbim de 2.5 microni sau mai mici", a explicat medicul. Ea a spus că poluarea aerului are 2 componente: particule de materie poluantă din aer şi gazele cu efect de seră. „Aceste particule de materie poluantă sunt carcinogene pentru oameni“.

Potrivit specialistului, schimbările climatice au impact direct asupra sănătăţii, dar asupra plămânilor în particular, iar încălzirea globală afectează aerul şi apa potabilă. Polenurile şi alţi aeroalergeni sunt în cantităţi mai mari în condiţii de căldură extremă, iar creşterea continuă a temperaturilor va conduce la creşterea poverii astmului.

Totodată, creşterea temperaturilor şi a particulelor de materie poluantă sunt factori care cresc incidenţa şi severitatea astmului, rinosinuzitei, BPOC-ului , infecţiilor de tract respirator, şi a cancerului pulmonar. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările