Drumul pacienţilor români spre Acibadem

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reţeua Acibadem are şase angajaţi care se ocupă de pacienţii români FOTO: Acibadem
Reţeua Acibadem are şase angajaţi care se ocupă de pacienţii români FOTO: Acibadem

Anual, o mie de pacienţi români se tratează în reţeaua de spitale private Acibadem din Turcia, iar numărul acestora este în creştere. Suficient pentru ca Acibadem să-şi deschidă în cursul acestei veri un birou de reprezentare în România.

Majoritatea pacienţilor români vin la Acibadem pentru acurateţea diagnosticelor şi pentru servicii medicale pe specialităţi precum oncologie, boli cardiovasculare, ortopedie, oftalmologie etc. De asemenea, durata scurtă a unui zbor Bucureşti-Istanbul (o oră) şi preţul suportabil al unui bilet de avion pe această rută (100-200 de euro) a fost unul dintre factorii care a încurajat acest tip de turism medical. 

Costurile unei operaţii sunt, în anumite situaţii, cu 50% mai mari în Turcia decât într-un spital privat din România. De exemplu, o operaţie de bypass costă 15.000 de euro la Acibadem faţă de 10.000 de euro în România. Clienţii români plătesc serviciile în numerar, nu prin intermediul unei asigurări private. 

Fondată în urmă cu 20 de ani, reţeaua Acibadem a devenit unul dintre cei mari furnizori de servicii medicale private din Turcia cu 13 spitale în ţara de origine (plus încă două în construcţie), unul în Macedonia şi un altul (în construcţie) în Irak. 

Din 2008-2009, spitalele Acibadem au început să atragă primii pacienţi străini, aceştia provenind din ţările exsovietice şi din Balcani. Pe atunci, erau câteva sute, în prezent, numărul lor ajungând la 40.000. Chirurgia robotică (cu aparatură da Vinci) şi tratamentele inovative pentru cancer (Cyberknife)  sunt două dintre serviciile medicale care au atras cei mai mulţi pacienţi.  

Pentru români, numele Acibadem este legat de fenomenul sportiv atât din perspectiva pacienţilor, cât şi a fondatorului  companiei. Printre cei mai cunoscuţi pacienţi români care s-au tratat în reţeaua de sănătate din Turcia se numărără gimnastele Andreea Răducan şi Sandra Izbaşa. Fondatorul grupului este Mehmet Ali Aydinlar, al 59-lea cel mai bogat om de afaceri turc, cu o avere de 700 de milioane de dolari, potrivit ”Forbes”. Aydinlar a fost preşedintele Federaţiei de Fotbal din Turcia şi directorul echipei de volley feminin Fenerbahce Acibadem.

Vedeta de televiziune Andreea Marin şi omul de afaceri Nicoale Badea au fost alţi doi dintre pacienţii care au adus notoritetate reţelei de spitale din Turica.   

De altfel, grupul Acibadem se promovează, printre altele, şi prin intermediul sportului. Acibadem este de peste un an şi jumătate sponsorul echipelor de fotbal CFR Cluj şi Dinamo Bucureşti. Alte mijloace de promovare sunt proiectele sociale, prin intermediul unor fundaţii, în cadrul cărora sunt operate cazurile sociale.

Odată cu atragerea tot mai multor pacienţi din străinătate (Europa, Africa, America şi ţările arabe), Acibadem a creat un departament de relaţii internaţionale care are un personal de 100 de angajaţi. Şase dintre aceştia se ocupă de relaţia cu România.  

Turismul medical – ne referim la pacienţii români care se tratează în străinătate – va creşte şi în anii următori, în condiţiile în care din octombrie 2013 România va adopta o directivă europeană prin care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va deconta pacienţilor români costul tratamentelor făcute în străinătate la acelaşi nivel ca în ţară. Anual, câteva mii de români se tratează în străinătate, cea mai cunoscută destinaţie din Europa fiind spitalul austriac AKH.

CIFRELE ACIBADEM

Acţionariat: după ce grupul malaezian IHH Healthcare BHD a cumpărat 60% din acţiunile Acibadem, grupul a fost delistat de pe bursa din Istanbul.

Fondator: Mehmet Ali Aydinlar a intrat pentru prima dată pe lista celor mai bogaţi o sută de antreprenori turci anul trecut, cu o avere de 650 de milioane de dolari, fiind singurul din domeniul sănătăţii.  

Reţea: primul spital a fost deschis în 1992, iar acum reţeaua numără 13 spitale în Turcia, unul în Macedonia, iar un altul este constuit în Irak.  

Pacienţi: numărul pacienţilor a crescut de la 500.000 în 2002 la 3,2 milioane în 2013, rata medie anuală de creştere fiind de 20,6%. Reţeaua are  40.000 de pacienţi străini, dintre care circa 1.000 provin din România. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite