Ce schimbări alimentare vor să facă unii români în acest an. Sondaj

Ce schimbări alimentare vor să facă unii români în acest an. Sondaj

Cerealele fără zahăr sunt preferate de unii români

Peste 80% din români asociază stilul de viaţă sănătos cu alimentaţia echilibrată, potrivit unui sondaj recent efectuat online.

Ştiri pe aceeaşi temă

Românii devin tot mai preocupaţi de stilul de viaţă sănătos. Potrivit unui sondaj recent realizat de vegis.ro, 84% din repondenţi consideră că alimentaţia este cea mai importantă în această ecuaţie, 60% declarând că, în 2019, şi-au propus să atingă un echilibru în dietă, alături de un program mai activ de sport.

70% îşi doresc să reducă sau să renunţe la consumul de zahar şi o treime consideră că în 2019 ar trebui să consume alimente cât mai puţin procesate.

Cereale fără zahăr şi suplimente naturale

Întrebaţi despre schimbările pe care doresc să le facă în alimentaţie în acest an, 44% au precizat că îşi doresc să consume mai multe cereale fără adaos de zahăr  - fulgi de ovăz, hrişcă, 40% să introducă în dietă suplimente naturale - spirulină, turmeric, în timp ce mai mult de o treime vor să adauge pe lista alimentelor mai multe produse apicole şi seminţe  - in, cânepă.

De altfel, acestea sunt şi alimentele naturiste consumate cel mai des, la care se adaugă ceaiurile, consumate de 67% din cei care au răspuns la sondaj. Printre alimentele care au fost de asemenea introduse în dietă se numără uleiul de cocos  - 15%, înlocuitori ai zahărului rafinat  - 14%, produse fără gluten  - 6,8% şi miere de Manuka – 5%. Totodată, 48% consumă regulat suplimente de vitamine şi minerale, care îi ajută să îşi menţină energia şi imunitatea la cote optime.

Zahărul este alimentul pe care vor să îl reducă în alimentaţie 70% din repondenţi. Alături de acesta, în topul alimentelor pe care doresc să le elimine, românii au pus grăsimile trans  - 55%, aditivii alimentari  - 51%, dar şi sarea  - 26%. 47% din repondenţi au spus că vor să renunţe la carne şi la mezeluri, iar un procent similar la lactoză şi produse din lapte.

59% alocă sub 300 lei lunar pentru un stil de viaţă sănătos

Potrivit aceleiaşi surse, 36% din respondenţi consideră că produsele naturiste ajută la slăbit, în timp ce 82% sunt de acord că acestea sunt mai sănătoase şi contribuie la o stare mai bună sănătate (88%).

În ceea ce priveşte alimentaţia vegetariană, 37% dintre respondenţi sunt de acord că este mai sănătoasă, 37% nu sunt convinşi, iar 26% nu consideră mai sănătos acest tip de dietă.

Doar 5% declară că nu ştiu ce ar trebui să facă pentru a duce un stil de viaţă sănătos, iar 43% consideră că a trăi sănătos este o misiune dificilă.

Bugetul alocat lunar pentru menţinerea unui stil de viaţă sănătos variază între câteva zeci de lei, pentru 15% din repondenţi şi ajunge până la câteva sute de lei. În timp ce 23% declară că investesc peste 500 lei lunar pentru alimentaţie şi activităţi sănătoase, 44% alocă între 100 si 300 lei.

Pentru a alege o dietă echilibrată, românii se informează despre stilul de viaţă sănătos şi despre cele mai potrivite produse preponderent online - 70% din repondenţi, iar revistele de specialitate sunt consultate de 43% din aceştia. Cumpărăturile sunt făcute la magazine specializate  - 62%, aproape jumătate apelând la magazinele online de produse naturiste, bio şi vegane.

Decizia de achiziţie este influenţată de medici  - nutriţionist sau medic de familie - şi informaţiile oferite de magazinele de specialitate. 75% au încredere mare sau foarte mare în recomandările nutriţioniştilor, respectiv 70% în magazinele de specialitate. 41% acordă acest grad de încredere farmaciştilor, iar doar 30% au încredere în sfaturile cunoştinţelor.

Sondajul Vegis.ro a fost realizat online în perioada ianuarie – februarie 2019 şi conţine răpunsurile a 537 persoane.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: