INTERVIUL SAPTAMANII

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul consult oftalmologic ar trebui efectuat la nastere spune conf. dr. Monica Pop Unele afectiuni oftalmologice, nedepistate si tratate la timp, pot duce la pierderea ireversibila a vederii.

Primul consult oftalmologic ar trebui efectuat la nastere
spune conf. dr. Monica Pop
Unele afectiuni oftalmologice, nedepistate si tratate la timp, pot duce la pierderea ireversibila a vederii. Cum se pot preveni complicatiile, ne-a spus conf. dr. Monica Pop, directorul Spitalului de Urgente Oftalmologice din Capitala.
- Cand ar trebui efectuat primul control oftalmologic?
- Primul consult oftalmologic ar trebui efectuat la nastere, apoi la varsta de 4 ani si inainte de a incepe scoala. Am propus Ministerului Sanatatii ca aceste consulturi sa faca parte din examinarile obligatorii pentru fiecare copil, la fel ca vaccinarile. Daca aceste consultatii s-ar efectua, s-ar putea depista bolile oftalmologice care pot duce la orbire. Una dintre acestea este retinopatia de prematuritate sau glaucomul congenital.
- Ce este retinopatia de prematuritate?
- Boala se manifesta imediat dupa nastere la copiii prematuri. Statisticile arata ca opt la suta dintre nou-nascutii prematuri si cu greutate sub 1,5 kilograme dezvolta aceasta retinopatie. Daca boala ajunge in stadiul 4 sau 5, pierderea acuitatii vizuale este ireversibila. Daca se descopera la timp, se poate interveni cu laserul si se previne dezvoltarea retinopatiei. In prezent, numai nou-nascutii din cateva maternitati din Capitala beneficiaza de acest diagnostic. Macar in centrele universtiare ar trebui pregatiti in acest scop cativa oftalmologi. Ar mai fi nevoie de achizitionarea catorva lasere portabile, astfel incat interventiile sa se poata efectua in maternitate.
- Ce alte afectiuni netratate pot duce la pierderea vederii?
- Ar trebui infiintate centre pentru tratarea glaucomului, precum si pentru tratamentul complicatiilor oftalmologice care apar la bolnavii de diabet. Aceste afectiuni duc la orbire si supun societatea la o solicitare financiara mult mai mare. Din pacate, sunt judete care nu au nici un oftalmolog in policlinici. In alte cazuri, cei care sunt sunt prea putini. La bolnavii de diabet, cea mai frecventa complicatie este retinopatia diabetica incipienta. Daca se fac la timp aplicatii cu laser, evolutia bolii poate fi stopata. Sunt si tipuri de complicatii mai grave, unde se poate interveni chirurgical. Vitrectomiile au uneori rezultate foarte bune.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite