Bronzatul la solar este mai periculos decât ţigările

Bronzatul la solar este mai periculos decât ţigările

Bronzatul artificial măreşte riscul de cancer de piele cu 75%

Un studiu recent sugerează că „paturile“ de bronzat pot fi chiar mai periculoase decât ţigările. Diagnosticul de cancer de piele ar putea fi mai des în cazul celor care folosesc solarul, decât cancerul de plămâni în cazul fumătorilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
O colaborare dintre o echipă de medici şi alta de cercetători americani a scos la iveală faptul că frecvenţa cancerului de piele ca rezultat al folosirii „paturilor“ de la solar este chiar mai mare decât a cancerului de plămâni cauzată de fumat, notează CBS.
 
„Estimăm că 419.039 de cazuri de carcinomul bazocelular şi 10.888 de cazuri de melanom sunt atribuite bronzării la solar. Ca să facem o comparaţie, aproximativ 362.941 de cazuri de cancer de plămâni sunt atribuite fumatului, în cadrul aceloraşi regiuni luate în considerare în cadrul cercetării noastre “, indică autorii studiului. 
 
„Este timpul să deschidem o dezbatere despre acest subiect şi să iniţiem cercetări mai ample pe această temă pentru a construi strategii de abordare şi prevenire constructive şi pentru a reduce riscurile de cancer de piele“, continuă autorii studiului.
 
Dacă ai stat vreodată întins pe un pat de solar, ţi-ai crescut riscul de melanom cu peste 75%. Dacă faci melanom şi nu îl descoperi la timp, metastazele se pot întinde peste tot în organism şi nu există încă niciun leac pentru asta“, avertizează şi medicul Lisa Rhodes, de la Centrul de Dermatologie din Westlake, SUA.
 
Bronzatul artificial este catalogat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca făcând parte din grupul 1 al carcinogenilor, asociat cu melanom malign şi cu cancer de piele nemelanomatos. Studii anterioare au estimat că bronzatul artificial este responsabil de peste 3.400 de cazuri de melanom pe an în Europa şi peste 170.000 de cazuri de cancer nemelanomatos pe an în Statele Unite ale Americii.
 
 

Citeşte şi:
 
 
De la şampon la loţiunea de corp şi fardul de obraz, majoritatea produselor cosmetice au în compoziţie şi substanţe chimice care pot pune în pericol sănătatea, avertizează specialiştii.
 
 
Cercetătorii din domeniul medical iau în considerare ipoteza că oamenii care consumă în exces băuturi alcoolice sunt predispuşi la cancerul de piele.
 
 
În cele mai multe situaţii, medicul oncolog nu poate identifica niciun factor de risc cunoscut la femeile cu cancer de sân. Singura soluţie, pentru a ne asigura o viaţă cât mai puţin afectată, este să facem investigaţii periodice, spune prof. dr. Alexandru Blidaru.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările