Coca-Cola şi Pepsi sunt cancerigene?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Multe dintre diferenţele dintre cele două băuturi sunt greu de remarcat la o simplă degustare
Multe dintre diferenţele dintre cele două băuturi sunt greu de remarcat la o simplă degustare

Coca-Cola şi-a modificat deja reţeta secretă, excluzând din compoziţie substanţa metilimidazol (colorantul caramel), care s-a dovedit a fi cancerigenă. Conducerea Pepsi a anunţat că o va elimina până în februarie 2014. Toate acestea doar în Statele Unite ale Americii, însă. În Europa formulele celor două băuturi nu vor suferi nicio modificare.

Motivul de îngrijorare în SUA, de la care a pornit impunerea de modificare a reţetei în cazul celor două băuturi populare este faptul că metilimidazol-4, substanţa din compoziţia coloranţilor E150c şi E150d, a fost încadrată în categoria celor posibil cancerigene de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (2B) în 2013.

În plus, un studiu realizat de cercetătorii din California a arătat că metilimidazol-4 (MEI-4) poate îmbolnăvi animalele de laborator de cancer de plămân, de ficat sau de tiroidă.

Din aceste motive, Statul California, din SUA, a impus o limită maximă de 29 de micrograme de MEI-4 pentru un consumator pe zi. Alimentele care depăşesc această limită trebuie să aibă înscrisă pe etichetă precizarea „AVERTISMENT: Acest produs conţine o substanţă care poate conduce la apariţia cancerului“, potrivit CNN.

În SUA, doar Pepsi mai are MEI-4

Cum Coca-Cola şi Pepsi conţin din belşug colorantul cu pricina, ambele companii producătoare s-au angajat în 2012 să excludă din reţetele lor, secrete altfel, această substanţă (MEI-4) şi să găsească o altă soluţie pentru colorarea băuturilor carbogazoase.

Potrivit studiilor ulterioare, Coca-Cola s-a conformat rapid, însă în băuturile Pepsi comercializate în SUA s-au găsit, chiar şi la mai mult timp, cantităţi importante de MEI-4, potrivit unei analize realizate de Center for Environmental Health (CEH). De altfel, în toate cele zece mostre analizate, CEH a descoperit niveluri de MEI-4 de patru până la opt ori mai mari decât limita maximă admisă în statul California.

Într-un comunicat transmis de PepsiCo. către CEH la jumătatea anului trecut, producătorii promiteau că se vor conforma, totuşi, până în luna februarie 2014.

Ce este MEI-4, mai exact?

Metilimidazol-4 este un compus chimic care se formează în timpul procesului de producţie a unora dintre agenţii coloranţi care conferă alimentelor culoarea caramelului. Se găseşte în special în E150c (caramel amoniacal) şi în E150d (caramel sulfit de amoniu). Printre alimentele care conţin aceste substanţe se numără de la cola, bere şi sos de soia la pâine, dulciuri, supe, cârnaţi, oţet şi cafea.

Deşi Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului (International Agency for Research on Cancer), care aparţine de  Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a inclus MEI-4 pe lista substanţelor posibil cancerigene anul trecut, totuşi autorităţile sanitare europene şi cele din întreaga lume spun că nivelurile substanţei din compoziţia sucurilor, de exemplu, sunt departe de a reprezenta un pericol pentru sănătate.

De altfel, un comunicat al Agenţiei Europene pentru Siguranţa Alimentelor (European Food Safety Agency - EFSA) arată că „E150a, E150c şi E150c, coloranţii caramel nu sunt nici genotoxici, nici cancerigeni şi nu există dovezi care să dovedească eventuale efecte nedorite asupra reproducerii umane sau pentru făt în viaţa intrauterină“.

Potrivit EFSA, doza zilnică acceptabilă pentru coloranţii caramel (E150a-E150d) este de 300 mg pe kilogram corp pe zi. Totuşi, ulterior s-a ajuns la concluzia că în cazul E150c, nivelul acceptabil trebuie redus la 100 mg pe kilogram corp pe zi.

Drept la replică: Declaraţia Asociaţiei Naţionale pentru Băuturi Răcoritoare ca urmare a articolului „Coca-...

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite