Prea puţin somn strică. Dar şi prea multe ore de dormit fac la fel de rău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă dormi prea mult te supui riscurilor apariţiei bolilor cronice FOTO Shutterstock
Dacă dormi prea mult te supui riscurilor apariţiei bolilor cronice FOTO Shutterstock

Sunt predispuşi la boli cronice şi cei care dorm prea puţin, dar şi cei care adorm devreme şi se trezesc târziu, arată un nou studiu. Persoanele de peste 45 de ani din ambele categorii au un risc crescut de diabet, boli de inimă, obezitate şi anxietate.

Prea mult somn înseamnă să dormi peste 10 ore pe noapte, iar prea puţin este cel sub 6 ore. „Anumite asocieri dintre perioadele nesănătoase de somn şi bolile cronice au fost explicate, parţial, prin disconfort mintal şi obezitate“, susţin cercetătorii de la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), SUA.

Studiul mai sugerează ca medicii care au în grijă pacienţi cu boli cronice să fie atenţi la starea mintală şi la greutatea corporală, dar şi la calitatea somnului bolnavilor, notează „Medical News Today“

Cercetătorii au examinat date despre 54.000 de oameni cu vârsta peste 45 de ani. Rezultatele au demonstrat că 31% din participanţii la studiu dorm prea puţin (o medie de şase ore într-o perioadă de 24 de ore), iar peste 65% dormeau suficient (între şase şi nouă ore, în medie). 4% dormeau prea mult, peste 10 ore pe noapte.

Atunci când s-au analizat legăturile dintre somn şi sănătate, echipa de cercetători a descoperit că, în comparaţie cu cei care dormeau suficient, oamenii care dormeau prea puţin sufereau de boli de inimă, de atacuri cerebrale şi diabet, dar şi de obezitate şi disconfort mintal frecvent. Acelaşi lucru era valabil şi pentru cei care dormeau prea mult, doar că în cazul acestora, asocierea cu bolile de inimă, cu atacurile cerebrale şi cu diabetul era mult mai puternică.

Dacă dormi mai mult, nu înseamnă că îţi faci bine. Oamenii ar trebui să înţeleagă că somnul afectează sănătatea: un stil de viaţă echilibrat nu înseamnă doar să ai o dietă sănătoasă şi să te menţii în formă, ci şi să dormi suficient, şi calitativ, şi cantitativ“, declară medicul Safwan Badr, preşedintele Academiei Medicale a Somnului din SUA.

Pacienţii care suferă de boli cronice (ca diabet, anxietate, boli de inimă şi obezitate) să-şi evalueze somnul la un doctor specializat în somnologie. „Este foarte important ca adulţii să doarmă 7-9 ore pe noapte pentru a beneficia de tot ce are de oferit un somn odihnitor, dar acest lucru este foarte indicat celor care deja se luptă cu o boală cronică“, adaugă dr. Badr.

Oamenii cu boli cronice suferă, deseori, şi de boli specifice somnului, cum ar fi apneea sau insomnia, fapt care le afectează capacitatea de a beneficia de un somn bun. „Dacă eşti diagnosticat cu o boală specifică somnului, tratamentul ei te ajută să-ţi îmbunătăţeşti semnificativ simptomele altor boli, dar şi calitatea vieţii“, ne sfătuieşte dr. Badr.


Citeşte şi:

Diferenţa dintre matinali şi „păsări de noapte“

„Cine se trezeşte de dimineaţă departe ajunge“, spune o vorbă din popor. Mai mult, cercetătorii au descoperit că persoanele matinale sunt diferite, din punct de vedere al structurii creierului, faţă de cele care îşi pierd nopţile. Acest lucru poate explica şi de ce „păsările de noapte“ prezintă riscuri mai mari de a intra în depresie din cauza orarului nepotrivit.

10 sfaturi pentru un somn perfect

Somnul de noapte, mai ales cel care durează între şapte şi nouă ore, este foarte important pentru sănătatea noastră. Omul modern suferă foarte mult de pe urma lipsei somnului sau din cauza calităţii proaste a somnului de noapte. Însă nu e totul pierdut.

6 lucruri care ne influenţează visele

În timpul somnului, mintea noastră are o capacitate extraordinară de a încorpora unii stimuli externi în lumea viselor, cu condiţia să nu fie prea puternici încât să ne trezească.

Somnul de după-amiază ajută copiii să înveţe mai bine

Copiii care dorm cel puţin o oră după prânz învaţă mai bine deoarece somnul le  impulsionează celulele cerebrale, susţine un studiu.

Terapie pentru a scăpa de teroarea amintirilor dureroase în timp ce dormi

Anxietatea legată de un anume eveniment neplăcut din viaţă sau chiar unele fobii pot fi controlate în somn, arată un studiu recent.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite