Bolile cronice afectează somnul. Ce putem face pentru a înlătura insomnia

Bolile cronice
afectează somnul. Ce putem face pentru a înlătura insomnia

Bolile cronice pot determina tulburări de somn

Tulburările de somn pot fi provocate de boli cronice precum diabetul, artrita, HIV, lupus, maladiile Alzheimer şi Parkinson, precum şi de scleroză multiplă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Durerea şi oboseala pe care persoanele cu boli cronice le suportă au un impact major asupra calităţii vieţii lor, inclusiv asupra somnului.

Din pricina bolii pe care o au, aceşti pacienţi sunt insomniaci pe timpul nopţii, iar ziua vor fi somnolenţi. este cazul în special, al pacienţilor cu boli neurologice de tipul maladiilor Alzheimer şi Parkinson.  

Insomnia, precum şi celelalte tulburări ale somnului poate provoca durere şi înrăutăţi foarte mult calitatea vieţii unei persoane. În plus, anumite medicamente care sunt prescrise pentru tratamentul  bolilor cronice pot cauza tulburări de somn. Persoanele cu boli cronice pot suferi de depresie şi anxietate, care, de asemenea, pot provoca tulburări ale somnului.

Primul pas în tratamentul tulburărilor de somn care au legătură cu bolile cronice este acela de a încerca controlul durerii. Odată durerea controlată, somnul nu mai este o problemă. Medicul poate prescrie cel mai potrivit tratament antidurere, util în respectiva situaţie.

Pastilele pentru somn trebuie utilizate un timp limitat

În situaţia în care, deşi durerea este controlată, pacientul experimentează în continuare tulburări de somn, următoarele măsuri pot fi utile: păstraţi zgomotul din cameră sau din jur la un nivel cât mai redus posibil; dormiţi într-o cameră întunecoasă; păstraţi în cameră o temperatură confortabilă; mâncaţi şi beţi alimente care induc somnul cum este de exemplu laptele fierbinte; evitaţi aţipeala de după-amiază, precum şi alimentele care conţin cafeină.

Soluţii non-medicale de tipul exerciţiilor de relaxare sau terapia comportamentală pot fi şi ele utile. Ele trebuie urmate de cele mai multe ori sub supravegherea psihoterapeutului specializat în tulburările somnului.  

De regulă, este bine să încercaţi metodele de reducere a durerii înainte de a apela la pilulele pentru somn. Atunci când ele sunt prescrise, trebuie utilizate o perioadă scurtă de timp doar – mai puţin de două săptămâni. În caz contrar, pot determina toleranţă şi dependenţă psihologică.

Discutaţi cu medicul curant ce soluţie este cea mai potrivită pentru dumneavoastră.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: