Începe numărătoarea inversă pentru siluetă. Trucuri ca să arzi rapid grăsimile „de iarnă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu este necesar să ţinem o dietă ca să slăbim. Este suficient să ne stimulăm metabolismul FOTO: Shutterstock
Nu este necesar să ţinem o dietă ca să slăbim. Este suficient să ne stimulăm metabolismul FOTO: Shutterstock

Iarna ne lasă cu o oarecare stare de astenie, dar şi cu cel puţin un kilogram în plus. Putem scăpa rapid de excesul ponderal dacă luăm câteva măsuri pentru stimularea metabolismului.

„La fiecare ieşire din iarnă acumulăm între 0,2 şi 0,5 kilograme în perioada adultă. Iar acest lucru poate însemna, să spunem, în 10 ani, cinci kilograme, iar în 20 de ani – zece kilograme“, atrăgea atenţia medicul nutriţionist Adrian Copcea, de la Clinica Astecto, din Cluj-Napoca, într-un interviu acordat ziarului „Weekend Adevărul“.

Fără a ţine o dietă, poţi scăpa de kilogramele în plus într-un timp relativ scurt dacă iei măsuri pentru accelerarea metabolismului.

Mai multe proteine decât carbohidraţi

Studiile au arătat că alimentele bogate în proteine stimulează cel mai mult metabolismul, pentru că au nevoie de o cantitate de energie cu 25% mai mare ca să fie digerate decât alimentele care conţin carbohidraţi cu acelaşi număr de calorii.

După cum era de aşteptat, grăsimile conţin cele mai multe calorii. Mai exact, un gram de grăsime aduce corpului 9 calorii, în timp ce un gram de proteine sau de carbohidraţi aduce numai 4 calorii.

Mănâncă puţin şi des

Pentru a-ţi menţine metabolismul la cote maxime în permanenţă, adică să arzi cât mai multe calorii, ar trebui să mănânci des. Dar porţiile trebuie să fie mici, pentru a nu suprasolicita aparatul digestiv.  Dacă laşi să treacă prea multe ore între mese, atunci metabolismul este încetinit pentru a conserva energia. Iar dacă mesele, şi aşa rare, sunt foarte bogate în calorii, energia în exces va fi stocată sub formă de grăsime.

Fă-ţi plinul de vitamine din complexul B şi de magneziu

Carenţele de vitamina B1, B3, B6 sau B12 determină o încetinire a metabolismului şi, deci, favorizează îngrăşarea şi cresc riscul afecţiunilor cronice. Poţi lua aceste vitamine din spanac, sparanghel, fasole, broccoli, peşte, pui şi ouă.

Şi magneziul este important pentru stimularea metabolismului. Surse bune de magneziu sunt alunele, nucile, soia, cerealele integrale, ovăzul şi leguminoasele (fasolea, mazărea, lintea).

Ia micul dejun în fiecare zi

mic dejun

Un mic dejun copios creşte rata metabolismului bazal (adică numărul de calorii pe care le arzi în repaus) cu 10%. Contează însă şi ce conţine micul dejun. Sunt de preferat proteinele din soia, din lapte, din brânză, din iaurt şi carbohidraţii din cerealele integrale.

Bea ceai verde

Substanţa de bază din ceaiul verde, EGCG, determină o creştere a ratei metabolismului bazal cu 4%, a arătat un studiu publicat în „American Journal of Clinical Nutrition“. De altfel, ceaiul verde fără zahăr, fără miere şi fără lapte conţine între 0 şi 2 calorii. Cafeaua are un efect similar asupra metabolismului, dar trebuie băută cu moderaţie.

Nu lăsa stresul să-ţi afecteze silueta

Este adevărată zicala conform căreia stresul ne face să acumulăm kilograme în plus, în special în zona abdomenului. De ce? Specialiştii spun că stresul determină eliberarea în organism a unui neurotransmiţător numit cortizol, care încetineşte metabolismul şi duce la acumularea kilogramelor.

Dormi bine şapte ore pe noapte

Persoanele care nu au un somn odihnitor, de aproximativ şapte-opt ore pe noapte, sunt predispuse la îngrăşare. Asta pentru că în ultimele două ore de somn se regenerează ţesutul muscular, principalul consumator de energie al organismului.

Fă sport intens 3 minute pe săptămână

Orice tip de exerciţii fizice determină o ardere mai intensă a caloriilor. Însă specialiştii susţin că exerciţiile cu greu­tăţi sunt cele mai eficiente, pentru că acţionează direct asupra muşchilor şi menţin metabolismul alert pentru mai mult timp decât alte tipuri de activitate fizică.

Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea McMaster din Canada arată că un minut de activitate fizică de intensitate crescută pe zi, de trei ori pe săptămână, este suficient pentru a menţine activ metabolismul şi pentru a slăbi. Acest tip de mişcare poartă numele Training de intensitate ridicată (High Intensive Training) şi este subiectul mai multor studii realizate din 2005 până astăzi.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite