Victor Ponta: Bugetul, o ambiţie a preşedintelui. Băsescu vrea să fie şeful opoziţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul României, Victor Ponta, a discutat miercuri seară, în cadrul unei emisiuni de televiziune, despre ultimele evoluţii ale USL, promulgarea bugetului de Traian Băsescu, precum şi creşterea economică din ultimul an.

Despre acciza pe combustibil:

Eu spre deosebire de dumneavoastră le spun tot adevărul românilor. Atenţie, bugetul nu este rău. Dacă avem mai puţini bani de la acciza pe carburant, o să avem mai puţini bani într-un domeniu.

Să dea Dumnezeu să plătească toată lumea taxele, toţi cei aflaţi în insolvenţă. Acum facem o nouă lege.

Despre buget:

Bugetul, o ambiţie a preşedintelui. Preşedintele vrea să fie şeful opoziţiei.

Prin natura mea, prefer o soluţie de pace şi de construcţie (...) Criza bugetară a fost de la o anumită ambiţie a preşedintelui şi am găsit o soluţie raţională: a cedat şi preşedintele ceva, am cedat şi noi ceva. S-a renegociat ca să-i dăm satisfacţie şi preşedintelui şi să avem şi buget

Despre USL

În USL a fost sincopa privind numirea de parlament a noului şef al TVR. De la TVR au plecat nemulţumirile. Am spus că dacă Parlamentul se întruneşte vineri şi votează un nou director, e nou, atunci este bine.

Eu prefer pacea, nu războiul. Războiul este ultima variantă.

Eu am fost acolo, la numirea lui Gigel Ştirbu, dar şi a lui Toni Greblă.. Crin Antonescu a luat personal problema privind numirea de la TVR, numirea lui rareş Bogdan la TVR. Dacă nu mai este Realitatea, este TVR.

E vorbă de o supărare a domnului Antonescu pe parlamentarii PSD că nu l-au votat pe candidatul dumnealui la TVR. Pe 25 mai avem un moment electoral. În urmă cu câteva zile domnul Antonescu îmi vorbise de posibile liste comune. E greu cu posibile liste comune, dacă nu există încredere în parteneri.

Viitorul preşedinte trebuie să fie exact opusul lui Traian Băsescu. În ultimul timp, Crin Antonescu este la fel ca Traian Băsescu, conflictual. Este conflictual şi cu adversari şi cu aliaţi. Eu vreau după Traian Băsescu un preşedinte mediator, un preşedinte arbitru. În ultimele zile domnul Antonescu nu a mai fost aşa ceva (...) Vrem un preşedinte care să lase orgoliul şi ţâfna şi să se uite la cetăţeni.

Îmi doresc să fiu prim-ministru până în 2016. Indiferent de alegerile din 2014, Guvernul nu se schimbă.

Traian Băsescu s-a jurat că nu o să mă pună prim-ministru, dar tot m-a pus. Este nevoie să ne uităm la realităţile politice.

Da, vom rezista şi după europarlamentare. Sunt alegeri europene, iar candidaţii noştri vor vorbi despre chestiunile europene, nu despre primari.

Ceea ce s-a întâmplat astăzi,a fost o criză, dar am rezolvat-o. Nu am în minte schimbarea a nimic din acord. 

Despre creşterea economică

Avem cea mai mare creştere economică. Am deblocat 3 miliarde de euro. Aceşti bani au ajuns la şcoli, profesori, la autostrăzi. Nu se inaugurează o bucată unde a căzut dealul.

Alţi bani sunt daţi fermierilor. S-a spus că a plouat şi d-aia este agricultură bună. Nu, este nevoie să le dăm banii. Deja s-au plătit subvenţiile. Primesc de acum din 2013, ceea ce au nevoie în 2014.

Am o inflaţie de sub 2%. Veţi vedea că energia a scăzut la preţ. Avem un calendar pe care-l ţinem. Dacă vrem gaze ieftine ieftine, trebuie să le producem noi.

Locurile de muncă, aici este o problemă. S-au angajat mulţi, dar au ieşit alte generaţii. Obiectivul numărul 1 sunt locurile de muncă.

Astăzi a fost anunţată realocarea unor sume de la transporturi pe care îi vom utiliza pentru terminarea proiectelor multor şcoli. Avem 240 de milioane de euro pe care îi vom folosi, chiar dacă consilierii doamnei Macovei au vrut să ne pună beţe-n roate.

România îşi datorează creşterea economică mai ales creşterii exporturilor. Companiile au primit ajutor de la stat, potrivit schemelor aprobate.

La investiţii, avem programe pentru autostrăzi. Mâine anunţăm căştigătorul  pentru Comarnic-Braşov. Înseamnă că în martie încep lucrările.

Avem subiecte controversate legate de energie, de unde o luăm, dar şi cum facem locuri de muncă.

România nu va renunţa la cota unică, atât timp cât este USL. Noi, social-democraţii, am considerat că o cotă diferenţiată este preferabilă pentru a mai strânge cureaua,în teorie.

Despre pensii

Dela 1 ianuarie toate pensiile cresc cu 3.75%. Tot astăzi am adoptat ordonanţa prin care recalculăm 200.000 de pensii. Nimeni nu pierde niciun leu. În urma recalculării fiecare primeşte ceva, nimeni nu pierde.

Despre sănătate

Primul care trebuie tras de mână când sunt probleme ca la Ploieşti trebuie să fie primarul sau cei de la consiliul judeţean. Oamenii când au o nemulţumire trebuie să meargă la aceştia. Este greu să ajungă la ministru. Aşteptăm legea descentralizării.

Am reuşit ca lista aceea mare a bolnavilor de cancer să fie eliminată, să fie bani pentru medicamente.De la 1 ianuarie medicii rezidenţi primesc indemnizaţie neimpozitabilă de 150 de euro.

Despre posibila candidatură la prezidenţiale

Partidul nu-mi poate cere să candidez. Partidul a decis să mă sprijine pentru funcţia de prim-ministru. Am cerut părerea partidului înainte să semnăm acordul USL.

Despre problema muzeelor

Nu se desfiinţează niciun muzeu. Muzeul Antipa este cel mai de succes muzeu din România. Are nevoie de o extindere. Alături este Muzeul Ţăranului Român, care ar avea nişte spaţii disponibile. A venit cineva cu ideea de a utiliza aceste spaţii. Am lăsat această chestiune de o parte. Nimeni nu a întrebat ca să le explic. Acum nu mai vreau eu. Eu vreau să fac ceva şi iese altceva.

Despre creditul luat de Ioana Băsescu

Din 20 de milioane de români, unul singur a primit ajutoare agricole mai mult de un milion de dolari, fiica domnului Băsescu. Categoric preşedintele Băsescu a comis cea mai gravă eroare politică de după 2012 prin faptul că a ieşit să vorbească despre aceste probleme.

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite