Ultima găselniţă electorală a PSD: înfiinţarea Panteonului României, care să omagieze personalităţile ţării. Totul pe bani publici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi senatori PSD au depus o iniţiativă legislativă privind înfiinţarea „Panteonului României“, care să omagieze personalităţile ţării. Panteonul va fi condus de un consiliu, din care fac parte parlamentari, miniştri, membri ai Academiei, precum şi primarul Capitalei.

Scopul Panteonului este de a contribui la dezvoltarea viitoare a poporului român prin omagierea contribuţiei personalităţilor ilustre ale poporului român, inclusiv celor aparţinând minorităţilor etnice şi religioase, personalităţi care şi-au adus o contribuţie cu totul deosebită în istoria românilor, în formarea statului român, în dezvoltarea culturii, artei, ştiinţei şi civilizaţiei române şi universale.

Panteonul ar urma să fie organizat ca instituţie naţională cu personalitate juridică încadrată în categoria instituţiilor şi muzeelor naţionale.

Pentru realizarea proiectului unui Panteon Naţional, în anul 2008 a fost înfiinţată la iniţiativa Academiei Române, Fundaţia Panteonul României, care urma să pună bazatele noii instituţii şi în sarcina căreia îi revenea coordonarea întregului proiect, inclusiv a construirii unui sediu pentru instituţie. În 2009, preşedintele Fundaţiei, Ionel Haiduc, preşedinte al Academiei la acea vreme, spunea că noul sediu va costa cel mult 20 de milioane de euro, banii urmând să vină în special din fundaţii. Noul proiect prevede că Panteonul se va înfiinţa cu bani din bugetul Ministerului Culturii şi al Parlamentului României.

Proiectul este semnat de 38 de senatori, majoritatea PSD, printre care candidaţii la alegerile parlamentare, Ecaterina Andronescu, Şerban Nicolae, Mihnea Costoiu, Titus Corlăţean şi Mihai Fifor, dar şi independenţi, precum Ilie Năstase.

Panteonul, sub controlul parlamentarilor

Instituţia va fi condusă de un preşedinte, un consiliu ştiinţific şi un comitet director. Consiliul Ştiinţific va fi organ deliberativ, compus din preşedintele Panteonului, preşedintele fundaţiei, 15 membri fondatori ai fundaţiei, 10 membri desemnaţi din cadrul Academiei Române, preşedintele Academiei, preşedintele AOS, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, membrii Birourilor Comisiilor de cultură, consilierul preşedintelui României pentru cultură, ministrul Culturii, ministrul Educaţiei, preşedintele ICR, primarul Capitalei, preşedinţii uniunilor de creatori din Alianţa Naţională a Uniunilor de Creatori, oameni de ştiinţă şi personalităţi academice şi universitare, preşedintele COSR şi 5 membri desemnaţi de preşedintele Panteonului.

Numirea preşedintelui OPanetonului va fi una politică. Preşedintele Panteonului se numeşte prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, reuniţi îăn şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului. În termen de o lună de la data intrării în vigoare a legii, preşedintele Fundaţiei Panteonul României va propune Birourilor Permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului numirea Preşedintelui Panteonului, cu avizul comun al Comisiei pentru Cultură.

Consiliul Ştiinţific va desemna dintre membrii săi un comitet director, format din 10 persoane: parlamentari, oameni de ştiinţă, personalităţi academice şi universitare şi directorul executiv. Instituţia va primi şi un sediu de la Primăria Capitalei sau un teren pentru construirea unuia.

„Unde este Monumentul Ostaşului Necunoscut“

Ionel Haiduc, cel care a propus în 2009 construirea ”Panteonului României”, care să omagieze personalităţile ţării, a declarat pentru News.ro că se bucură dacă proiectul s-ar concretiza până la centenarul Marii Uniri în 2018, după ce mai mulţi senatori PSD au depus o iniţiativă legislativă în acest sens. „Iniţiativa asta există mai de mult. Există şi o fundaţie. Ar fi frumos dacă s-ar realiza până în decembrie 2018, la sărbătoarea centenarului Marii Uniri. Dacă a intrat pe linia aceasta, s-ar putea înfăptui“, a declarat academicianul Ionel Haiduc pentru News.ro.

În 2009, preşedintele Fundaţiei, Ionel Haiduc, preşedinte al Academiei la acea vreme, spunea că noul sediu va costa cel mult 20 de milioane de euro, banii urmând să vină în special din fundaţii. ”Era o estimare foarte aproximativă. Am întrerupt ideea acum doi ani, când am plecat de la Academie. Aveam acolo un colaborator care era directorul Institutului pentru Studiul Totalitarismului care se ocupa efectiv, însă nu ştiu cât ar costa, pentru că nu s-a făcut un studiu de fezabilitate”, a precizat Ionel Haiduc.

Ionel Haiduc nu ştie încă unde va fi ridicat Panteonul. ”Aici ne-am poticnit. Unde să construim sediul? Pentru că primarul general Oprescu ne-a promis mai multe locuri, niciunul până la urmă nu s-a materializat într-o hotărâre de Consiliu municipal. O ideea ar fi fost unde este Monumentul Ostaşului Necunoscut, monumentul acela făcut de comunişti, frumos, o coloană înaltă, în Parcul Carol. Acela ar fi putut fi transformat şi eventual ceva construit în jur”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite