Năsui, despre „Fără securişti în funcţii publice”: PSD-iştii nu vor să ştim adevărul, tocmai ca să planeze dubii şi suspiciuni, pe care ei să le speculeze nestingherit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Inquam Photos
Foto Inquam Photos

Claudiu Năsui a precizat că PSD pregăteşte o tergiversare sau chiar să voteze împoriva proiectului său de de lege privind înfiinţarea Registrului public al lucrătorilor cu Securitatea.

„Curăţenia morală este grea, dar măcar la 31 de ani de la revoluţie, ea trebuie făcută. Reacţia sistemului la proiectul de lege de deconspirare a securiştilor din 1989 şi a rudelor lor ajunse în politică era previzibilă. PSD-iştii nu vor să ştim adevărul, tocmai ca să planeze dubii şi suspiciuni, pe care ei să le speculeze nestingherit. Pentru asta au nevoie de o ofensivă prealabilă în spaţiul public. Aşa îşi pregătesc ei o eventuală tergiversare sau chiar votul împotriva proiectului.

Fix aşa au făcut şi cu proiectul pentru desfiinţare a pensiilor speciale. Mai întâi l-au ignorat, apoi l-au ridiculizat. Dar au ajuns şi ei să fie forţaţi să-l voteze, măcar pentru pensiile speciale ale parlamentarilor. Dacă vom fi suficient de mulţi care ne dorim curăţenia clasei politice, o putem obţine. S-au adus contra-argumente ideii de deconspirare a securiştilor şi a rudelor lor aflate în mari funcţii în stat. Contra-argumente la care, cred eu, cu bună credinţă, trebuie să răspundem.

1. „Nu trebuie să pedepsim copiii pentru crimele părinţilor.”

Total de acord. Proiectul nu pedepseşte pe nimeni şi nu conţine nicio sancţiune. Proiectul doar face transparentă legătura de rudenie, dacă există,

 între politicieni şi foşti lucrători ai Securităţii comuniste.

Să ştii adevărul despre oamenii care conduc statul român nu e o sancţiune, ci un drept la informare.

2. „Nu este relevant să se ştie informaţii despre rudele politicienilor, doar despre ei înşişi.”

Rudele apar chiar şi în declaraţiile de avere şi de interese ale demnitarilor. Iar asta pe cadrul legal existent acum. Asta înseamnă că inclusiv statul

 român actual consideră că rudele sunt relevante pentru informarea oamenilor.

3. „Ar fi un registru prea mare dacă mergem până la rudele de gradul 3.”

În primul rând, nu se face un registru cu toate rudele lucrătorilor Securităţii comuniste. Registrul ar conţine doar cu acele rude care au ajuns în funcţii politice importante în stat.

Am spera că numărul rudelor foştilor ofiţeri ai Securităţii comuniste nu este atât de mare încât să nu fie fezabil registrul. Dacă totuşi este, şi asta zice ceva despre clasa noastră politică.

4. „Aşa făceau şi comuniştii.”

Orice comparaţie cu hăituirea persoanelor cu origini sociale nesănătoase, făcută de comunişti prin Securitate este total nepotrivită. Comuniştii au confiscat averi, au închis oameni, au torturat oameni şi au omorât oameni din motive politice.

Prin comparaţie, acest proiect nu se referă decât la rudele celor care au ales să ocupe funcţii în stat din care pot face legi şi avea o influenţă masivă în viaţa noastră. În plus, ei nu ar avea nicio interdicţie juridică pentru a ocupa acele funcţii. Doar am şti şi noi de ei”, a scris Claudiu Năsui joi pe Facebook. 

Marcel Ciolacu a anunţat că PSD va susţine proiectul iniţiat de ministrul Economiei Cladiu Năsui care prevede înfiinarea Registrului public al lucrătorilor cu Securitatea. El a adăugat că în iniţiativă ar trebui trecut un amendament prin care să fie trecuţi în lege şi colaboratorii, respectiv turnătorii la Securitate.

Ministrul Economiei Claudiu Năsui şi-a prezentat miercuri, într-o postare pe Facebook, proiectul referitor la Registrul lucrătorilor cu Securitatea, care prevede că autorităţile şi instituţiile au dreptul de a fi informate în legătură cu existenţa sau inexistenţa calităţii de lucrător al Securităţii a rudelor de până la gradul al III-lea pentru persoanele care ocupă funcţii şi demnităţi precum preşedintele României, parlamentar, membru al Guvernului, Avocatul Poporului şi primar.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite