Cum a sustras Dragnea o lege din Camera Deputaţilor ca să se laude el cu dublarea alocaţiilor
0Liderul PSD Liviu Dragnea, cu de la sine putere, a scos din traseul procedural o lege complementară bugetului de stat, apoi PSD a revotat-o modificată, ignorând total Opoziţia. Motivul ţine exclusiv de orgoliul politic. Dragnea nu a putut accepta că PNL a dublat alocaţiilor copiilor, nu PSD
Legea bugetului de stat vine în fiecare an la pachet cu o altă lege care prevede parametrii tehnici ai împărţirii banilor. Oficial, actul secundar poartă numele de „Legea pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar“. Spre exemplu, această lege complementară stipulează deficitul bugetar, care nu poate depăşi 3%, potrivit cerinţelor europene.
Lgea bugetului pe 2019 a fost dezbătută abia în luna februarie în Parlament, iar deficitul estimat de Guvern în legea plafoanelor era de 2,55%. Cele două legi – buget şi plafoane- au trecut fără emoţii de Senat. La Camera Deputaţilor, majoritatea PSD-ALDE a adoptat mai întâi legea plafoanelor. Însă, când s-a ajuns la legea bugetului, a intervenit o schimbare majoră. Profitând de neatenţia PSD, deputatul PNL Robert Sighiartău a reuşit să treacă un amanedament prin care a dublat alocaţiile copiilor. Impactul bugetar se ridică la 2 miliarde de lei. Banii puteau fi relocaţi ori de la alt minister, ori prin creşterea deficitului bugetar. Guvernul a ales varianta a doua, iar deficitul a crescut de la 2,55% la 2,76%. Numai că deputaţi tocmai adoptaseră legea plafoanelor, cu un deficit de 2,55%.
Cum trebuia modificat deficitul
Din punct de vedere procedural, legea plafoanleor, la fel ca orice altă lege adoptată în procedură de urgenţă, trebuia să stea la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor două zile, timp în care Opoziţia avea dreptul să o conteste la CCR. Însă Liviu Dragnea a sfidat Opoziţia. A doua zi după ce bugetul a trecut de votul final, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, Dragnea a retrimis legea plafoanelor la Comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, unde a majorat deficitul bugetar. Majoritatea PSD-ALDE a dat ulterior un nou vot în plen, iar legea a fost trimisă la Cotroceni spre promulgare.
În mod normal, pentru modifcarea unei legi e nevoie de reluarea întregului parcurs legislativ. Astfel, Dragnea ar fi trebui să trimită legea plafoanelor mai întâi la Senat, apoi să ajungă în dezbatere la Cameră. De ce nu a respctat liderul PSD paşii procedurali? Din orgoliu. Dacă ar fi acceptat relocarea unor fonduri de la alt capitol bugetar pentru a dubla alocaţiile copiilor, atunci PSD ar fi trebuit să recunoască victoria PNL. Astfel, Dragnea s-a încăpăţânat să majoreze deficitul bugetar prin modificarea legii plafoanelor, însă a făcut-o pe repede-nainte, ignorând procedurile parlamentare.
Preşedintele Klaus Iohannis a contestat legea plafoanelor la CCR, iar Curtea i-a dat dreptate. PSD va trebuie să modifice deficitul în mod legal. În schimb, sesizarea lui Iohannis pe legea bugetului a picat la Curte. Şeful statului, după noi critici la adresa Guvernului, a retimis bugetul în Parlament, însă PSD a anunţat că nu va opera nicio modificare. Astfel, preşedintele va fi nevoit să promulge legea bugetului pe 2019 aşa cum a fost gândită de Guvernul Dăncilă. Alocaţiile copiilor vor fi majorate ulterior prin ordonanţă de urgenţă.