Cine sunt conservatorii şi suveraniştii strânși de AUR la București şi ce mesaje au propagat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de douǎ zile, la Parlament, s-a desfǎşurat evenimentul “Make Europe Great Again (n.r. Sǎ-i redǎm Europei mǎreția)”, denumire care face referire la sloganul cu care Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale în 2016 – Make America Great Again. Conferința a fost organizatǎ de Institutul de Studii Politice Conservatoare “Mihai Eminescu”, condus de senatorul AUR Claudiu Târziu, membru în forul de conducere al formațiunii.

AUR a reunit conservatorii și suveraniștii la București. Foto: Adevarul
AUR a reunit conservatorii și suveraniștii la București. Foto: Adevarul

Evenimentul a reunit suveranişti şi conservatori din toatǎ lumea, iar discursurile lor au vizat pǎstrarea identitǎții naționale a statelor, opoziția fațǎ de migranți, protejarea familiei tradiționale, precum şi eşecul UE în protejarea acestor valori.

Revenire la „o culturǎ a vieții”

Vorbitorii considerǎ necesarǎ reformarea Uniunii Europene, context în care, George Simion, liderul AUR, le-a cerut acestora sǎ se angajeze cǎ nu vor susține candidatura Ursulei von der Leyen la şefia Comisiei Europene pentru un nou mandat. La rândul lui, Claudiu Târziu a vorbit despre revenirea la „o culturǎ a vieții”.

Europa trebuie să revină la o cultură a vieţii, să renunţe la cultura morţii, care este tot mai pregnantă, mai ales prin emanaţiile ideologice ale Comisiei Europene, care urmărește, de exemplu, să transforme uciderea de copii nenăscuți într-un drept fundamental european, care prevede constrângeri și obligații pentru medici și în general pentru toți cei care apără viața. O cultură a morții care vrea să banalizeze sinuciderea asistată. (..) Această străveche civilizaţie europeană este în primejdie din pricina fenomenului migraţiei. Politicile europene au încurajat migraţii masive”, a spus el.

Opinii similare cu privire la subiectul avorturilor este promovatǎ şi Alveda King, nepoata lui Martin Luther King, şi ea prezentǎ la eveniment. King este susținǎtoare a lui Donald Trump, care promoveazǎ interzicerea avorturilor, deşi anterior acestei abordǎri a avut douǎ întreruperi de sarcinǎ.

Reformarea UE şi pericolul migrației

Reformarea Uniunii Europene a fost abordatǎ şi de unii dintre candidații AUR la europarlamentare. Spre exemplu, Aurel Axinia a subliniat ideea marginalizǎrii statelor mici şi a intruziunii UE în competențele naționale, considerând necesarǎ reformarea tratatelor UE pentru protejarea valorilor naționale.

Este un rǎzboi, o luptă importantă pentru a ne conserva identitatea. (..) Suntem mamă și tată, nu părintele 1 și pǎrintele 2”, a declarat, la rândul ei, Georgiana Teodorescu, candidat la europarlamentare.

Filip Dewinter, unul dintre liderii partidului de dreapta Vlaams Belang, din Belgia, a vorbit despre pericolul migrației. „În Bruxelles bisericile sunt goale, moscheele sunt pline de  musulmani, (..) au venit să cucerească. Asta e amenințarea pentru noi, europenii. (..) Coranul este un permis de a ucide, (..) o politică ideologică pentru eradicarea Europei”, a afirmat acesta.

Susținǎtorii lui Trump şi promotori ai teoriilor conspirației

La eveniment a participat şi unul dintre consilierii fostului preşedinte al SUA, Bruce LeVell (consilier principal al lui Donald Trump, fost avocat al Small Business la Casa Albă), care, într-un interviu pentru Adevǎrul, a pledat pentru negocieri de pace în rǎzboiul din Ucraina şi pentru o contribuție egalǎ a statelor membre la NATO. Şi conservatorul britanic Geoffrey van Ordena a promovat consolidarea Alianței Nord Altantice.

Printre participanți au fost şi adepți ai teoriilor conspirației, precum Jack Posobiec sau Robert Malone. Conform informațiilor publice, Jack Posobiec este descris drept un activist politic de extremǎ dreapta, fost ofițer de informații, promotor al teoriilor conspirației şi susținǎtor al lui Donald Trump. 

Noi câştigǎm. (..) În afara Bucureştiului, la Bruxelles, la Washington se opun libertatii traditiei si istoricului. În trecut comunismul vedea de la Moscova, acum vine de la Bruxeless. Pentru a combate globalismul trebuie sǎ formǎm o alianțǎ internaționalǎ”, a afirmat acesta. 

Robert Malone este un medic american, şi el susținǎtor al lui Donald Trump, care spune cǎ a fost implicat în crearea vaccinurilor pe bazǎ de ARNm, tehnologia folositǎ pentru serurile împotriva Covid. Totuşi, potrivit New York Times, a pus la îndoiala severitatea COVID.

Nu suntem extremişti de dreapta, ci politicieni de centru dreapta. Presa ne demonizeazǎ, ne numesc extremişti, dar ei sunt radicalii, ei sunt extremiștii de stânga. Nu ar trebui sǎ le permitem sǎ ne corupǎ limbajul şi sǎ ne rǎstǎlmaceascǎ cuvintele”, a afirmat acesta la eveniment.

Malone a promovat şi ideea conform cǎreia statele ar menține un rǎzboi psihologic pentru controlul informației, prin intermediul structurilor de intelligence.  

Un discurs a susținut și Michael Kleiner, preşedintele Curții Supreme a partidului Likud, al premierului israelian Bejamin Netanyahu, politician cu opinii revizioniste. 

Liberalismul a scos religia din viaţa noastră. Anul 2024 va fi un punct de cotitură în istorie. Să sperăm că o Europă unită se va răsări”, a afirmat Michael Kleiner.

Europarlamentar polonez: UE seamănă cu o nouă Uniune Sovietică

Nu în ultimul rând, la reuniune au participat politicieni cu viziuni suveraniste din Polonia și Franța. 

"Dacă vrem să-i redam măreția Europei înseamnă că a fost măreață odată şi nu mai e. A fost măreață după Al Doilea Război Mondial, când democrațiile vestice erau modele pentru est europeni. După căderea blocului comunist am putut adera la Comunitatea Europeană, dar UE a început să se schimbe și această schimbare nu era în direcția dezvoltării economice, a dezvoltării țărilor noastre, ci a unei comunități. (..) Construind o asemenea comunitate seamănă cu o noua Uniune Sovietică și asta nu e ce așteptăm de la o democrație", a afirmat europarlamentarul polonez Kosma Zlotowski, pentru Adevărul.

Referitor la războiul din Ucraina, acesta a afirmat că este periculos pentru UE: '"Arată că Rusia nu acceptă regulile europene de după Al Doilea Război Mondial și vrea să schimbe granițe cu forța. Nu e de acceptat de către UE".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite