Florin Jianu, nou mandat la conducerea Fondului de Garantare. Ce alte schimbări au loc la FNGCIMM

0
Publicat:

Florin Jianu, fost ministru în Guvernele Ponta și Grindeanu, a primit un nou mandat la șefia CA-ului Fondului de Garantare, până la începutul lunii martie 2023.

Florin Jianu, un nou mandat de patru luni la Fondul de Garantare FOTO CNIPMMR
Florin Jianu, un nou mandat de patru luni la Fondul de Garantare FOTO CNIPMMR

La începutul lunii noiembrie, Florin Jianu a mai primit un mandat de patru luni la șefia Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii SA - IFN (FNGCIMM SA - IFN). Unicul acționar al acestui fond este statul român, prin Ministerul de Finanțe.

Mandatul lui Jianu va fi până pe 3 martie 2023. Acesta a revenit pe pozițiile de la stat, în consiliul de administrație, în martie 2021, în condițiile în care în PNL începea lupta de putere. De atunci, Jianu a primit mandate succesive de câte patru luni (cu prelungire de câte două luni), în condițiile în care la Fondul de Garantare nu este aplicată OUG 109 privind guvernanța corporativă, pentru selectarea unei conduceri pe patru ani, după o procedură de concurs.

În curând, la Fondul de Garantare expiră mandatele mai multor persoane, cum ar fi Ciprian Dan Costea, Silviu Mihai Ivașcu, Rela Ștefănescu, Alina Ioana Burlă, Marcel Stoica (secretar de stat la Ministerul Dezvoltării și om de încredere al lui Marcel Ciolacu).

Indemnizația brută lunară la FNGCIMM SA - IFN este de 12.846 de lei. Până la numirea sa ca ministru al Agriculturii, din această structură a făcut parte și Petre Daea, deși nu-l recomanda nimic pentru o asemenea poziție.

„Avocatul vedetelor” nu mai continuă la TAROM

La o altă instituție a statului român, adică TAROM, în ședința Adunării Generale Ordinere a Acționarilor de vineri s-a luat decizia de a se lua act de încetarea mandatelor provizorii a doi membri din Consiliul de Administrație, fără a li se mai prelungi. Este vorba de Iulian Daniel Idolu și Cătălin Dancu. Ultimul este foarte cunoscut în spațiul public, fiind de-a lungul timpului avocatul mai multor vedete (Gigi Becali, Radu Mazăre etc).

Cătălin Dancu a fost numit consulul general al României la New York în mai 2017. Era perioada în care Dragnea era cel care controla deciziile statului. În noiembrie 2019, odată cu instalarea Guvernului Orban, Dancu a fost rechemat în țară.

Remunerația brută pentru Consiliul de Administrație al TAROM era de 12.500 de lei. Săptămâna trecută, „Adevărul” a scris de reconfirmarea în funcția a Ancăi Boagiu, fostă șefă a Transporturilor în guvernările PDL.

În așteptarea aplicării OUG 109

Ministerul Transporturilor este așteptat să aplice OUG 109 la cât mai multe instituții, date fiind promisiunile lui Sorin Grindeanu, însă până în prezent instituția a pornit cu stângul tot procesul. Instalarea de specialiști în funcțiile de conducere din subordinea Ministerului Transporturilor rămâne la stadiul de promisiune, dovadă fiind unele persoane puse pentru patru ani la șefia Autorității Aeronautice Civile.

Pe un mandat de patru ani a fost instalat la Autoritatea Aeronautică Civilă Mihai Neacșu, fratele lui Marian Neacșu, în ciuda faptului că ruda secretarului general al Guvernului nu avea deloc experiență în domeniu. Ministerul Transporurilor e obligat, prin asumarea din PNRR, să aplice OUG 109 la cel puțin cinci instituții din subordinea sa. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite