Proiectul Oltchim e la un singur eşec de prăbuşirea definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Katarina Bulatovici este jucătoarea cu salariul cel mai mare, dar şi cea mai bună FOTO: Mediafax
Katarina Bulatovici este jucătoarea cu salariul cel mai mare, dar şi cea mai bună FOTO: Mediafax

Selecţionata de vedete a echipei de handbal din Râmnicu Vâlcea trebuie să câştige toate jocurile de acum înainte pentru a salva clubul de la desfiinţare.

Oltchim a pierdut al doilea meci consecutiv din grupele Ligii Campionilor, în faţa lui Krim Ljubljana, ceea ce înseamnă că trebuie să câştige toate cele patru jocuri rămase din grupa principală pentru a ajunge în semifinalele Ligii Campionilor. Condiţie necesară, dar insuficientă, întrucât depinde şi de jocul rezultatelor dintre Krim şi Ferencvaros.
O situaţie dramatică, de deznodământul căreia depinde chiar viitorul clubului vâlcean. Pentru că în vara lui 2012, oficialii Oltchimului şi-au făcut calculele având un singur obiectiv în cap: câştigarea Ligii Campionilor, trofeu prestigios, care ar fi atras potenţiali sponsori. A urmat o campanie “furioasă” de achiziţii, la Vâlcea ajungând câteva dintre cele mai bune handbaliste ale lumii, care au semnat contracte generoase.
Salariile sunt neplătite
Cu un combinat Oltchim muribund în spate şi cu un buget încărcat de salariile uriaşe oferite noilor jucătoare, echipa de handbal a avut nevoie de un apel disperat al oficialilor pentru a putea merge mai departe. Petrom şi primarul Bucureştiului, Sorin Oprescu, au promis că vor susţine clubul până în vara acestui an, însă plăţile s-au făcut cu întârziere. “Nu neg că sunt probleme financiare, avem salarii neplătite. Sper însă că sponsorii nu vor face acum un pas înapoi pentru că am pierdut două meciuri şi că situaţia se va normaliza”, a explicat preşedintele clubului, Petre Berbecaru. Acesta a admis că viitorul clubului depinde în mare măsură de câştigarea Ligii Campionilor: “Sunt şanse mari să ne salvăm în acest caz, pentru că nu cred că o echipă de talia Oltchimului va fi lăsată să moară. Poate că va interveni statul”.
Neagu a lăsat-o singură pe Bulatovici
Accidentarea Cristinei Neagu a fost primul semn rău al anului. Deşi s-a spus că ea oricum nu fusese luată în calcul la startul sezonului, absenţa cele mai bune handbaliste din lume în 2010 a lăsat un mare gol la linia de nouă metri, unde tot greul a căzut pe Katarina Bulatovici. Elocventă a fost lista marcatoarelor Oltchimului în meciul cu Krim: Bulatovici  a înscris 10 goluri,  Nechita 3, Manea 2, Barbosa 2, Managarova 2, Brădeanu 2, Curea 1, Pineau 1, Meiroşu 1. Aşadar, în acest moment la Oltchim e doar “Katarina şi restul lumii”, pentru că handbalistele care ar fi trebuit să facă diferenţa de la nouă metri, Barbosa, Jovanovici, Brădeanu sau Meiroşu, se complac în mediocritate. În plus, şi extremele şi jucătoarele de pe pivot au avut o contribuţie minoră la jocul Oltchimului, doar portăriţa Paula Ungureanu ridicându-se la nivelul scontat.


“Jucăm mai bine cu cuţitul la os”
Preşedintele clubului de handbal Oltchim, Petre Berbecaru, a explicat pentru “Adevărul” cum vede el situaţia:
@ Nu ne-am planificat o victorie la Krim. Marea dezămăgire a fost înfrângerea de acasă cu Ferencvaros. Handbalistele au crezut că e suficient să intre cu tricoul cu Oltchim pe spate şi au făcut cel mai slab joc pe care l-am văzut eu în ultimii ani.
@ Noi jucăm mai bine cu cuţitul la os, sunt sigur că vom câştiga toate cele patru meciuri rămase şi vom merge mai departe.
@ Probleme financiare există, sper că sponsorii nu vor face acum un pas înapoi. Avem şanse mai mari să salvăm clubul din vară dacă vom câştiga Liga Campionilor, obiectivul nostru.
@ Nu e normal ca Bulatovici să joace singură, trebuie ca antrenorii să rezolve această problemă. Nu cred că Jovanovici, Meiroşu sau Brădeanu şi-au pierdut valoarea în două săptămâni. 

3 milioane de euro este bugetul clubului Oltchim în acest an
50.000 de euro primeşte câştigătoarea Ligii Campionilor

Grupa B a Ligii Campionilor
Oltchim – Ferencvaros 22-23
Krim – Oltchim 28-24
Clasament: 1. Krim 4p, 2. Ferencvaros 4 p, 3. Oltchim 0 p, 4. Zvezda 4 p
Meciurile vâlcencelor rămase de jucat
Oltchim – Zvezda 16 februarie
Zvezda - Oltchim  2 martie
Ferencvaros – Oltchim 9 martie
Oltchim – Krim 17 martie

Ce achiziţii s-au făcut în vară şi pe ce salarii
Jacob Vestergaard 240.000 de euro
Antrenor danez, dublu câştigător al Ligii Campionilor cu Viborg

Katarina Bulatovici (inter): 204.000 euro
Cel mai bun inter dreapta din lume, golgetera Olimpiadei de la Londra, unde a luat argintul cu Muntenegru, campioană europeană cu Muntenegru în 2012, dublă câştigătoare a Ligii Campionilor, cu Slagelse şi Buducnost

Alexandrina Barbosa (inter): 144.000 de euro
Handbalistă portugheză care joacă pentru naţionala Spaniei, a evoluat în trecut şi la Braşov. Finalistă a Ligii Campionilor cu Itxaco.

Allison Pineau (centru): 120.000 de euro
Cea mai bună handbalistă a lumii din 2009, “centru” naţionalei Franţei, cu care a câştigat două medalii de argint la Mondiale.

Amandine Leynaud (portar): 96.000 de euro
Apărătoarea “buturilor” naţionalei Franţei, s-a accidentat grav la puţin timp după ce a ajuns la Oltchim, suferind o leziune la ligamentul încrucişat al genunchiului stâng

Silvia Navarro (portar): 72.000 de euro
Goal-keeperul naţionalei spaniole, cu care a luat bronzul la Olimpiada de la Londra şi la Mondialele din 2011. A jucat o finală de Liga Campionilor cu Itxaco.
 

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite