Nevaccinare înseamnă expulzare: Cum vor scăpa australienii de Djokovici în următoarele ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Djokovici

Novak Djokovici (34 de ani, 1 ATP) a câştigat prima rundă a duelului său cu Guvernul australian, însă riscă să fie făcut knock-out, în runda a doua!

Faptul că autorităţile au tăcut, neavând nicio reacţie oficială, după înfrângerea suferită în instanţă, nu e un semn tocmai bun pentru Nole. 

Vorbim, practic, de liniştea dinaintea furtunii! Pentru că, potrivit presei din Australia, operaţiunea expluzării campionului sârb e în derulare. Doar că, de această dată, reprezentanţii Guvernului vor să facă totul ca la carte, astfel încât, dacă va urma un nou proces, Nole să nu mai aibă nicio şansă de câştig. 

Sakkal

Aceste detalii au fost explicate amănunţit de reporterul Paul Sakkal, de la publicaţia „The Age“, care apare la Melbourne. Sakkal a dobândit statut de vedetă, odată cu acest caz, având cele mai bune surse. De aceea, textele şi relatările sale au fost preluate constant de presa internaţională. 

Omul decisiv: Alex Hawke

Sakkal a anunţat, încă de la miezul zilei, că nu vom avea, deocamdată, o decizie privind expluzarea lui Nole. Şi a avut dreptate!

„Mingea e în curtea ministrului Imigrării, Alex Hawke. Biroul lui de presă ne-a spus că nu va lua o decizie astăzi (n.r. - marţi). Poziţia lor oficială e că vor face o analiză amănunţită, înainte de a lua o decizie privind anularea vizei. Cred că, dacă vor lua decizia de a anula viza lui Djokovici din nou, se vor asigura că, de această dată, toate procedurile vor fi respectate. Astfel încât, dacă va ajunge cazul în instanţă, pentru a doua oară, judecătorul să nu găsească erori birocratice, aşa cum s-a întâmplat data trecută“, a explicat reporterul „The Age“.

Opinia publică s-a mai schimbat

În continuare, Paul Sakkal a explicat că, evenimentele din ultimele zile, au transformat acest caz destul de controversat într-unul şi mai complex.

„Cred că, atunci când a apărut postarea lui Djokovici pe Instagram, cu anunţul călătoriei sale spre Australia, într-adevăr, a existat un val uriaş de furie din partea publicului. Că un sportiv sănătos, bogat, a găsit o portiţă de a se strecura în Australia, nevaccinat. Şi cred că, văzând această reacţie publică, Guvernul Federal a decis să-l oprească pe Novak, la aerport. Între timp însă, lucrurile s-au mai schimbat. Pentru că, după modul în care s-au derulat evenimentele, impresia generală a oamenilor e că autorităţile au fost în culpă, că regulile lor de la graniţă au fost neclare şi că Djokovici a făcut tot ce i s-a spus de către Federaţia Australiană de Tenis şi că a făcut tot posibilul să urmeze regulile, în mod riguros. Cred că, în acest moment, vorbim despre o ecuaţie mai complexă pentru Guvernul Federal, în ceea ce priveşte pasul lor următor. Iniţial, totul părea clar, în această poveste, acum, nu prea mai e aşa“, a afirmat Sakkal.

Hawke

Alex Hawke, ministrul Imigrării

Guvernul se bazează pe două aspecte

Chiar dacă ministrul Imigrării are puterea de a-l expluza pe Djokovici, spunând, scurt, că sârbul reprezintă un pericol pentru sănătatea publică, jurnalistul „The Age“ e aproape convins că Guvernul Federal nu va proceda aşa.

În schimb, Paul Sakkal a aflat că dosarul pe care îl pregătesc autorităţile se bazează pe două aspecte importante. „Primul: dacă o îmbolnăvire recentă cu COVID-19 reprezintă un motiv suficient pentru scutirea de la vaccinare. Alain Chain, care a condus campania noastră de vaccinare până în decembrie, ne-a spus, aseară, că, potrivit regulilor stabilite de o Comisie Ştiiţifică, trecerea prin boală n-a fost niciodată un motiv pentru scutire de la vaccinare, în Australia. Confuzia însă apare aici: din documentele publicate online de această Comisie Ştiinţifică reiese că, dacă ai avut COVID, recent, şi eşti în Australia deja, poţi fi scutit de la vaccinare pentru diverse lucruri, cum ar fi mersul de la restaurant. Iar asta pentru că, cine se îmbolnăveşte aici, primeşte rezultatul unui test PCR, eliberat de un laborator şi asta e tot. În schimb, la cei care vin de afară, cu rezultatul acestui test, e mult mai greu să stabileşti autenticitatea documentului. El poate fi falsificat foarte uşor, mai ales că autorităţile din Australia nu pot verifica nici medicii, nici laboratoarele care au eliberat un astfel de document. De aceea, Comisia Ştiinţifică a hotărât: oamenii n-ar trebui să vină în Australia, folosind scutiri de la vaccinare acordate în baza unor astfel de documente. De asta se vor agăţa şi cei de la Guvernul Federal. Şi vor spune că, deşi au existat vicii de procedură şi, de aceea, au pierdut în instanţă în faţa lui Djokovici, în continuare, Novak n-are o scutire valabilă pentru Guvernul Federal. Şi, dacă vor anula viza lui Djokovici din nou, cred că acesta va fi motivul principal“, a explicat reporterul australian.

„A doua chestiune care a apărut e că, în formularul de viză, Djokovici a precizat că n-a călătorit nicăieri, cu 14 zile înainte de a ajunge în Australia. Dar se pare că a călătorit în Spania pentru a se antrena acolo. Există şi imagini. Aşadar, poate fi acuzat că a minţit în documentele sale de călătorie. Ceea ce e ofensă federală de care se va agăţa Guvernul. E nevoie şi de o precizare: Djokovici a spus, clar, de când a aterizat la Melbourne, că Federaţia Australiană de Tenis a completat formularul său de viză. Deci, aici poate avea o scăpare“, a spus Paul Sakkal.

CITESTE SI:

Să-l expulzăm pe Djokovici? Australienii arată cifrele celui mai controversat sondaj de opinie

Djokovici, susţinut până în pânzele albe: Cine şi cum îl va apăra, dacă va fi expulzat

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite