Hagi, „Regele“ succesului: Viitorul, lider. Cum a ajuns Steaua de nivelul Iaşiului şi de ce Dinamo înseamnă mediocritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viitorul, cel mai sănătos club din Liga I, a încheiat 2016 pe locul 1. O „radiografie“ a turului şi a returului explică această performanţă şi arată dimensiunea eşecului la cele mai galonate formaţii din primul eşalon.

Paradoxul Ligii I: Viitorul a pierdut 11 din ultimele 12 partide cu Steaua, însă a încheiat 2016 deasupra roş-albaştrilor în clasament.

Dincolo de acest „defect“, clubul patronat de Hagi merită lăudat, fiind cel mai sănătos din prima ligă. Cu o Academie excelentă în spate şi cu salariile plătite la timp, gruparea din Ovidiu culege acum roadele unui sistem bine pus la punct de Hagi. Faptul că elevii „Regelui“ ocupă primul loc în clasament e un deznodământ firesc, dacă analizăm ce s-a întâmplat în tur şi în retur. 

Pe scurt, Viitorul e cea mai constantă echipă din Liga I: a fost pe locul 3 la finalul turului şi a urcat pe locul 1 după punctele adunate în cele opt runde din retur.

„Adevărul“ vă prezintă alte concluzii, după cele 21 de runde din 2016.

Ştim o retrogradată în proporţie de 99%

*Steaua s-a dus în cap în partea a doua a sezonului: a strâns 13 puncte în campionat, la fel ca CSMS Iaşi, a fost eliminată din Liga Europa şi a părăsit şi Cupa României în optimi.

*La Astra, plata salariilor a contribuit decisiv la îmbunătăţirea rezultatelor. În tur, când jucătorii au fost neplătiţi, echipa a strâns mai puţine puncte pe teren decât ACS Poli Timişoara! Apoi, când restanţele s-au mai achitat, giurgiuvenii au strâns 16 puncte în opt etape, având a treia cea mai mare zestre în retur. Cu buzunarele pline s-a obţinut şi calificarea în primăvara europeană.

*Dinamo, o echipă mediocră. Locul 7 în tur, locul 6 în retur, departe de obiectivele anunţate de Andone: clasarea pe primele două poziţii. „Câinii“ n-au reuşit niciodată să lege mai mult de două victorii în campionat.

*FC Botoşani, prăbuşire în retur. Moldovenii au făcut 20 de puncte în primele 13 runde pentru ca apoi, în următoarele opt, să strângă doar 5. Echipa a încheiat 2016 cu trei înfrângeri consecutive în campionat.

*Pandurii se duce spre dezastru, după ce s-a anunţat că, în iarnă, salariile se vor reduce la maximum 1.000 de euro lunar. Ştiind că nu vor mai fi la Târgu-Jiu şi în 2017, mulţi fotbalişti ori au plecat imediat, ori nu şi-au mai dat interesul în partidele în care au evoluat. Rezultatul? O echipă care făcuse mai multe puncte decât campioana Astra în tur a luat doar cinci puncte în retur.

*ACS Poli Timişoara a avut un parcurs peste aşteptări cu Ionuţ Popa pe bancă. O trupă care a aflat de azi pe mâine că va juca în Liga I, cu un lot încropit peste noapte, a reuşit să scape de povara celor -14 puncte în tur, ajungând pe plus în retur.

*Concordia Chiajna e dezamăgirea returului. Cu Emil Săndoi, echipa a strâns 13 puncte în 14 etape. Apoi, sub interimatul lui Emil Ursu, ilfovenii au devenit ciuca bătăilor, având un bilanţ groaznic: o victorie, un egal, cinci înfrângeri.

*CSMS Iaşi a luat o gură de oxigen, după venirea lui Eugen Neagoe pe bancă. În retur, în opt etape, a făcut cu un punct mai mult decât în 13 meciuri din tur.

*ASA Târgu-Mureş e o echipă fără perspectivă. Cu 8 puncte în tur, 7 în retur, o depunctare de -6 puncte şi alta care urmează, de -3 puncte, vicecampioana sezonului 2014-2015 e ca şi retrogradată. 

5  victorii consecutive are Viitorul în Liga I, fiind cea mai în formă echipă din primul eşalon.   13 etape consecutive fără eşec adunase Gaz Metan Mediaş până la înfrângerea cu Astra de luni.   45 de zile au trecut de la ultimul eşec suferit de Viitorul în campionat: 0-2 cu Steaua pe „Arena Naţională“.   3 februarie e data la care se va relua Liga I, după terminarea pauzei de iarnă.

Clasamentul returului (8 etape)

1. Viitorul 19 puncte

2. Gaz Metan 17

3. Astra 16 

4. Steaua 13 

5. CS U Craiova 13 

6. Dinamo 13 

7. CFR Cluj 13 

8. CSMS Iaşi 13 

9. FC Voluntari 10 

10. ACS Poli Timişoara 8 

11. ASA Târgu-Mureş 7 

12. FC Botoşani 5

13. Pandurii 5 

14. Concordia Chiajna 4 

*ASA Târgu-Mureş şi Pandurii au disputat câte şapte meciuri, partida directă fiind abandonată la scorul de 2-0 pentru mureşeni.

Clasamentul turului (13 etape)

1. Steaua 27 de puncte 

2. CS U Craiova 24

3. Viitorul 23 

4. CFR Cluj 23 

5. FC Botoşani 20 

6. Gaz Metan Mediaş 20 

7. Dinamo 19 

8. Pandurii 19 

9. FC Voluntari 15

10. ACS Poli Timişoara 14 

11. Astra 13 

12. Concordia Chiajna 13 

13. CSMS Iaşi 12 

14. ASA Târgu-Mureş 8 

*N-au fost luate în considerare depunctările de -14 puncte în cazul celor de la ACS Poli şi de câte 6 puncte în cazul formaţiilor ASA Târgu-Mureş şi CFR Cluj.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite