CFR, cel mai sănătos proiect fotbalistic din România: De ce supremaţia clujenilor e indubitabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vinicius (centru) omul care face legea în apărarea CFR-ului
Vinicius (centru) omul care face legea în apărarea CFR-ului

CFR Cluj le dă fiori rivalilor din România: e echipa care câştigă titlul de patru ani la rând, jucând cele mai multe meciuri şi făcând cele mai multe puncte în Europa.

CFR, campioana României. Din nou. Practic, din momentul în care a ieşit din insolvenţă, în mai 2017, formaţia din Gruia a fost de neoprit pe plan intern!

Şi dovada că proiectul CFR e cel mai sănătos din fotbalul românesc e că, în acest sezon, chiar dacă antrenorul s-a schimbat pe parcurs - Dan Petrescu a fost înlocuit, în decembrie 2020, cu Edward Iordănescu - rezultatul a fost acelaşi în Liga I: CFR a cucerit, din nou, titlul, reuşind şi o premieră. 

Formaţia din Gruia a devenit prima din istoria Ligii I, care a abordat play-off-ul de pe locul 2 şi a reuşit să devină campioană! În momentul intrării în play-off, FCSB era pe primul loc, cu 33 de puncte, cu unul mai mult decât trupa pregătită de Edward Iordănescu. După etapa a 4-a însă, când CFR a bătut Botoşaniul (2-0), iar FCSB a cedat, în deplasare, cu Craiova (0-2), ardelenii au trecut pe primul loc. De unde nu s-au mai dat jos! Iar marţi seară, şi-au adjudecat, matematic, al 7-lea titlu din istoria clubului, după 1-0, în deplasare, cu Botoşani.

De acum, FCSB poate cel mult să egaleze formaţia din Gruia, dacă îşi va câştiga ultimele două partide din play-off. Degeaba însă! Titlul a fost luat deja de clujeni, deoarece, spre deosebire de FCSB, aceştia n-au beneficiat de rotunjirea punctajului, după terminarea sezonului regulat.

Au demontat teoria prăbuşirii 

Cândva, în fotbalul românesc exista o teorie, potrivit căreia după un sezon încununat cu câştigarea titlului urma altul, dezamăgitor, pentru echipa campioană. CFR a demontat această ipoteză! De fapt, pe lângă faptul că tocmai a ajuns la patru campionate câştigate la rând, CFR performează de doi ani consecutiv şi în Europa, fiind singurul club din Liga I prezent în grupele unei competiţii UEFA. Mai mult, formaţia din Gruia deţine recordul de puncte pentru o formaţie românească, atât în grupele Ligii Campionilor, cât şi în grupele Ligii Europa.

În UCL, ardelenii au strâns 10 puncte, în sezonul 2012-2013, într-o grupă cu Manchester United, Braga şi Galatasaray. În Liga Europa, în sezonul 2019-2020, clujenii au ieşit din faza grupelor cu un total de 12 puncte, după confruntările cu Lazio, Celtic şi Rennes. Au părăsit competiţia după o „dublă“ cu Sevilla (formaţia spaniolă a luat trofeul în acea stagiune!), în care n-au pierdut, fiind eliminaţi după 1-1 (acasă) şi 0-0 (în deplasare).

Bătrâni, dar rezistenţi

În ultimii ani, s-a bătut moneda pe faptul că, la Cluj, s-a format un nucleu de jucători cu vârste înaintate pentru nişte sportivi de performanţă. Şi, într-adevăr, CFR are cel mai matur lot, comparativ cu rivalele sale la titlu, după cum reiese şi din media de vârstă prezentată pe site-ul transfermarkt.com:

*CFR Cluj = 28,9 ani

*Craiova = 26,1 ani

*FCSB = 24,1 ani

În ciuda acestor detalii, CFR a jucat, în ultimele două sezoane, cele mai multe partide oficiale. Şi nu doar că n-a cedat fizic şi mental, dar chiar a defilat, cucerind trei trofee (două titluri şi Supercupa) şi atingând o dată 16-imile Ligii Europa!

4 ani au trecut de la ultima calificare a FCSB-ului în grupele unei competiţii europene. În 2017, bucureştenii au acces în grupele Ligii Europa, oprindu-se apoi în 16-imi.   

Granzii României, în ultimele două sezoane

2020-2021

Club Total meciuri

CFR Cluj 51

FCSB 45

Craiova 45

2019-2020

CFR Cluj 54

FCSB 49

Craiova 44

Ciprian Deac, cel mai bun mijlocaş al CFR-ului

Deac

Va fi unica reprezentantă a României în Liga Campionilor

Începând din această vară, structura competiţiilor UEFA va suferi modificări, prin apariţia Conference League, o întrecere rezervată cluburilor din lumea a 3-a şi a 4-a din fotbalul european. Ce înseamnă acest lucru pentru România? Că doar campioana Ligii I, adică CFR Cluj, va merge în preliminariile Ligii Campionilor. În rest, două cele mai bine clasate echipe din campionat, plus câştigătoarea Cupei României vor evolua în Conference League, urmând să-şi înceapă parcursul în turul II preliminar. Revenind la CFR Cluj, formaţia din Gruia va intra în turul I preliminar al Ligii Campionilor. Dacă va fi eliminată din Ligă, atunci va „ateriza“ în preliminariile Ligii Europa. Unde, dacă va fi învinsă în turul III, va ajunge în play-off-ul Conference League, cu şanse mari de a pătrunde în faza grupelor.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite