EXCLUSIV Burdujan, fotbalistul român scăpat din „iadul“ de la Simferopol: „Lumea se pregăteşte de război“. Ce spune Mircea Lucescu despre Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Budujan. FOTO: lucianburdujan.ro
Lucian Budujan. FOTO: lucianburdujan.ro

Opt fotbalişti şi doi antrenori români evoluează în prima ligă din Ucraina. Printre ei şi Lucian Burdujan, care joacă la Tavria, echipă din Simferopol, capitala Crimeei şi cel mai fierbinte loc din Estul Europei, în acest moment.

Din sezonul 2011-2012, după plecarea de la Steaua, Lucian Burdujan (30 de ani) a ajuns în prima ligă din Ucraina. 

Iniţial a evoluat la Cernomoreţ Odessa, iar din noiembrie 2013 este la Tavria Simferopol. Nu se ştie însă pentru cât timp. N-a prins decât două meciuri, pentru că a venit pauza de iarnă şi apoi au început problemele din Ucraina. În ultimele zile, capitala regiunii Crimeea a devenit cel mai fierbinte punct din Europa Orientală. 

„Adevărul“. Salut, Lucian. Cum e situaţia pe acolo, e vreo diferenţă faţă de ce se vede la tv?

Nu e deloc bine. Lumea se pregăteşte de război. Noi am plecat din oraş. Îţi era frică să mai stai acolo. Erau oameni cu mitraliere peste tot, cu cagule pe faţă. Sunt bariere şi controale în zonele importante. Nimeni nu intră în oraş. Majoritatea oamenilor din Simferopol îşi doreşte ca Crimeea să se unească cu Rusia. Pe multe clădiri din oraş am văzut steaguri ruseşti.

Unde eşti acum?

Acum (n.r – duminică după amiază) suntem la Doneţk şi ne pregătim să plecăm, pentru că am înţeles că şi aici sunt probleme. Noi vrem să ajungem în Antalya, să facem un cantonament acolo până se vor rezolva lucrurile. Sau până vom şti ceva clar. Sperăm să putem pleca diseară (n.r. - duminică seara) de pe aeroport, să nu se închidă cumva...Iniţial am vrut să ajungem în alt oraş, dar acolo era deja închis aeroportul.  Până la urmă am ajuns la Doneţk cu autocarul.

Bănuiesc că nu vă mai arde de fotbal în aceste momente...

Îţi dai seama. Colegii sunt speriaţi, mai ales străinii, vor să plece de la echipă. Au fost unii care au venit aici chiar în perioada de iarnă. Am avut o şedinţă în urmă cu câteva ore şi am discutat. Nu ştim ce se va întâmpla în viitorul apropiat.

Aveţi probleme cu banii? Am citit că patronul vostru ar fi fost un apropiat al lui Ianukovici...

Ştiu că era prieten cu fiul lui Ianokovici, dar nu prea vreau să vorbesc prea mult pe tema asta. Sunt şi probleme cu banii, mai ales după schimbarea regimului, conturile sunt blocate. E o incertitudine totală, o să vedem în zilele următoare ce vom face.

Românii din Ucraina: Lucian Burdujan (Tavria Simferopol), Alexandru Vlad (Dnepr), Mircea Lucescu (antrenor Şahtior Doneţk), Marian Ioniţă (antrenor portari, Şahtior Doneţk), Eric Bicfalvi, Florentin Matei (ambii Volin Luţk), Răzvan Cociş, Alex Dandea, Marius Niculae şi Cristian Oros (toţi Hoverla Ujgorod).

image

Lucescu: „Cineva s-a bucurat că a scăpat de noi“

Mircea Lucescu n-a trecut încă peste amărăciunea eliminării cu Şahtior din „16“-imile Ligii Europa. Sugerează că n-a fost o întâmplare faptul că grupările din Ucraina au părăsit in corpore a doua competiţie europeană.

Joi, după returul „16“-imilor, patru echipe din Ucraina, Şahtior Doneţk, Cernomoreţ Odessa, Dnep Dniepropetrovsk şi Dinamo Kiev, au părăsit Liga Europa. 

Cu excepţia lui Dinamo Kiev, toate plecau drept favorite după rezultatele din tur, şi toate au fost defavorizate clar de arbitraje. Alb-albaştrii din Kiev n-au jucat însă turul pe teren propriu, pentru că luptele erau în toi în acel moment în capitala ucraineană, iar stadionul e aproape de centrul oraşului. 

„Cred că cineva s-a bucurat de acest lucru. Că nu mai trebuie să se ocupe de organizarea unor partide pe aici prin zonă. Că nu mai au nicio răspundere. Au fost prea multe evenimente însă, şi eu, la experienţa mea, nu cred că lucrurile astea sunt întâmplătoare. Am păţit-o şi când eram în Turcia. Nu vreau să spun mai multe, înţelegeţi voi. Să dăm vina pe nenoroc, pe faptul că arbitrul a fost neinspirat. Dacă era vorba despre un penalty sau două, mai înţelegeam, că n-a văzut sau altele, dar când nu ne dă patru penalty-uri, atunci mă gândesc la altceva“, a declarat Mircea Lucescu, pentru „Adevărul“. 

Sâmbătă, la Doneţk, un oraş din zona rusofonă, considerat fieful fostului preşedinte Ianukovici, 10.000 de persoane au protestat faţă de noile autorităţi de la Kiev. 

Lucescu insistă că „e linişte şi pace şi nu se compară cu ce s-a întâmplat la Kiev“, dar subiectul e delicat. Şi sare ca ars când aude despre speculaţiile din presa ucraineană, care prevăd probleme la „mineri“, din cauza relaţiilor pe care patronul miliardar Ahmetov le-ar fi avut cu Ianukovici. 

„Nu vreau să comentez speculaţiile. Eu mă uit pe documente, pe ce dau agenţiile, pe comunicatele oficiale. Nu sunt probleme, Ahmetov a fost la meci cu Viktoria Plzen şi nu cred că vor fi probleme. Au fost schimbaţi oamenii politici, dar el e om de afaceri şi în ultima perioadă a stat departe de politică“, susţine Mircea Lucescu.

Prima etapă din acest an, în Ucraina, trebuia să se joace în weekend-ul trecut, dar reluarea campionatului a fost amânată pe termen nelimitat, din cauza situaţiei din ţară

Citeşte totul despre Criza din Crimeea

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite