Vom avea trei luni de iarnă normală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În unele zone din ţară precipitaţiile sub formă de ninsoare vor fi abundente
În unele zone din ţară precipitaţiile sub formă de ninsoare vor fi abundente

Meteorologii susţin că iarna care vine va fi una cu temperaturi apropiate de normalul perioadei pentru aproape toată ţara.

Meteorologii de la Administraţia Naţională de Meteorologie susţin că în prima lună de iarnă temperatura se va încadra în valorile medii multianule. „Acest lucru înseamnă că temperaturile vor fi cuprinse între 0 şi 4 grade în zonele din S-E, Vestul şi Sudul ţării. În Estul Transilvaniei şi Nordul Moldovei vor fi în medie între -4 şi -2 grade", arată Elena Mateescu, directorul executiv   de la Administraţia Naţională de Meteorologie.

Aşadar, următoarele trei luni vor fi normale din punct de vedere al valorilor de temperatură, după cum arată şi estimarea de la Centrul European pentru Prognoza Vremii din Londra. Din punct de vedere al precipitaţiilor, estimarea arată că, în luna decembrie,  se va menţine seceta mai ales în Sudul şi Sud-Vestul ţării. În medie, în decembrie, cantităţile de precipitaţii sunt cuprinse între 20 şi 40 l/mp în Moldova, Transilvania, Bărăgan şi Dobrogea.

Meteorologii susţin că este posibil ca vremea să fie mai caldă în partea de Sud-Estul şi Vestul ţării. Aceste valori vor fi înregistrate şi în următoarele trei luni. La începutul lui 2012 regimul termic se va situa în limite apropiate de normele climatologice înregistrate de-a lungul ultimilor ani. Precipitaţiile vor fi normale în toată ţara, cu ninsori şi polei, mai puţin în zonelor sudice şi sud-vestice, unde precipitaţiile vor fi mai sărace decât valorile normale.

Seceta continuă

„De obicei, temperaturile medii anuale sunt cuprinse între 0 şi- 4 grade Cesius la nivelul întregii ţări, numai în Carpaţi şi în zonele intramontane sunt între -6 şi -10 grade. În mod normal, cantităţile de ploi şi ninsori ar trebui să se încadreze în 20 şi 40 de l/mp în zonele sud-estice şi sudice. În Crişana, Banat, SV Olteniei, precum şi N Transilvaniei, cantităţile de precipitaţii se încadrează între 40 şi 60 l/mp", a precizat Mateescu. În zonele din S şi SV estimările arată că vor fi cantităţi mai mici de precipitaţii, ceea ce înseamnă că seceta va continua.

„Deficitu l de apă este posibil să menţină seceta în următoarele luni, mai ales în zona de sud", mai spune specialistul. Pentru ultima lună de iarnă, prognoza arată că, din punct de vedere termic, vremea va fi una normală, cu temperaturi ce se vor încadra între 0 şi 2 grade Celsius. Cele mai scăzute temperaturi vor fi în Nordul Moldovei şi Estul Transilvaniei, unde se vor situa între -2 şi -4 grade.

"Temperaturile vor fi cuprinse între 0 şi 4 grade în zonele din S-E, Vestul şi Sudul ţării.''
Elena Mateescu meteorolog

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite