VIDEO Gaura de ozon de la Polul Nord ar putea afecta Europa de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O zonă foarte mare cu deficit de ozon s-a format deasupra Polului Nord, iar oamenii de ştiinţă avertizează că fenomenul ar putea afecta Scandinavia şi Europa de Est în perioada 30-31 martie.

Subţierea stratului de ozon a fost detectată pentru prima dată de o reţea internaţională de peste 30 de staţii răspândite în regiunea arctică şi sub-arctică şi coordonate de Institutul Alfred Wegener pentru Cercetări Polare şi Marine.

Conform ultimelor estimări ale institutului, bazate pe informaţiile furnizate de Centrul European pentru Prognoze Meteo pe termen mediu, constau în faptul că stratul subţire de ozon va afecta atât Scandinavia, cât şi Europa de Est, pe 30 şi 31 martie.

Pierderea de ozon se produce cu o viteză foarte mare şi, în prezent, nu vedem cum s-ar putea opri acest fenomen în următoarele 10-14 zile, a afirmat  cercetătorul Markus Rex, de la Institutul Alfred Wegener, potrivit Euractiv.com.

NIvelul pierderii de ozon în zona arctică este clar mai mare decât în orice altă iarnă de până acum, a adăugat el.

Măsurătorile staţiilor polare au arătat că aproximativ jumătate din stratul de ozon a fost distrus la unele latitudini, a spus el, şi în zona arctică a fost pe punctul de a pierde o cantitate-record de ozon, care protejează pământul de radiaţiile ultra-violete.

Stratul de ozon filtrează aproximativ două treimi din razele ultraviolete emise de Soare. Dacă toate razele ar ajunge pe Pământ, ar fi dăunătoare vieţii de pe planetă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite