Coronavirusul se poate răspândi prin tălpile pantofilor: avertismentul CDC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrătorii medicali din prima linie a luptei anticoronavirus trebuie să se asigure că îşi curăţă încălţările şi mai ales tălpile acestora, arată studiile de specialitate.

Într-un nou studiu publicat în jurnalul medical Emerging Infectious Diseases, tipărit de Centrul pentru  Prevenire şi Control al Bolilor (CDC), şi preluat de presa internaţională, cercetătorii au testat probe de aer şi de suprafeţe la spitalul din Wuhan, China, unde a izbucnit pandemia de coronavirus.

Aproape jumătate din personalul din Terapie Intensivă purta coronavirusul pe tălpile încălţărilor. Mai mult, era infectată 100% de virus podeaua farmaciei, acolo unde doar lucrătorii medicali aveau acces, nu şi pacienţii infectaţi.

„Tălpile încălţărilor personalului medical pot funcţiona ca un transportator de virus. Recomandăm cu insistenţă ca lucrătorii să îşi dezinfecteze tălpile pantofilor înainte să iasă din spaţiul unde sunt pacienţii Covid-19“, au scris cercetătorii.

Nu este o metodă optimă pentru curăţarea pantofilor, dar o înregistrare realizată de o asistentă medicală a devenit virală pe TikTok arătând ce rutina de dezinfectare foloseşte ea, lăsându-şi pantofii peste noapte în înălbitor.  

Încălţările făcute din material textil pot fi curăţate în maşina de spălat. Serviciul Naţional de Sănătate al Marii Britanii recomandă spălarea la o temperatură înaltă (60 de grade Celsius) cu un înălbitor – substanţă testată şi dovedită clinic că ucide bacteria şi viruşii.

Maşina de spălat poate strica încălţările făcute din piele, dar acestea pot fi dezinfectate cu o mixtură din alcool 70% şi apă, recomandă cercetătorii. 

Pe aceeaşi temă: 

VIDEO Fost senator, amendat pentru că a încălcat carantina. A organizat o masă romantică pe dig la Eforie pentru soţia sa 

Zece cărţi pentru copii, disponibile online, recomandate de preoţi ca să „crească în armonie“

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite