Pensionarii cer Guvernului să le dea înapoi contribuţiile la sănătate, fără să se mai judece. Altfel, statul va pierde mai mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pensionarii au stat la coadă la instanţă
Pensionarii au stat la coadă la instanţă

Reprezentanţii mai multor asociaţii ale pensionarilor au depus azi la Palatul Victoria o solicitare prin care solicită cabinetului Ungureanu să emită un act prin care să restituie sumele reţinute în ilegal pentru contribuţiile de sănătate.

Curtea Constituţională (CCR) a decis de curând că reţinerea contribuţiilor de sănătate pentru suma totală, în cazul pensiilor de peste 740 de lei, este ilegală.

Potrivit pronunţării CCR, procentul de 5,5 trebuie să se calculeze doar pentru sumele care depăşesc plafonul de 740 de lei fixat de Guvern în 2010.

Ministerul Muncii a anunţat ulterior că nu va restitui contribuţiile de sănătate ilegale, reţinute de la 1 ianuarie 2011, când a început să se aplice prevederea.

Imediat după Paşte, pensionarii au luat cu asalt judecătoriile, cerând în instanţă returnarea banilor.

Având în vedere că există decizia CCR care spune că sunt ilegale reţinerile respective, instanţele vor fi de acord, cel mai probabil, să restituie banii revendicaţi de pensionari.

Potrivit unor estimări, suma totală aflată în discuţie este de aproape 650 de milioane de lei. Efortul financiar ar creşte însă dacă returnarea va fi decisă de instanţe, întrucât se vor adăuga şi cheltuielile de judecată, plus actualizări.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite