O creştere accelerată a numărului de cazuri de COVID în perioada următoare este inevitabilă: „Asistăm la o transmitere comunitară semnificativă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Varianta Omicron a noului coronavirus va deveni dominantă în câteva săptămâni FOTO Shutterstock
Varianta Omicron a noului coronavirus va deveni dominantă în câteva săptămâni FOTO Shutterstock

Noua variantă Omicron a SARS-CoV-2 se transmite comunitar în România şi va deveni dominantă în următoarea perioadă. Autorităţile admit că începutul de an va fi dificil.

Dacă tulpina britanică a devenit dominantă în 4-5 săptămâni, tulpina Omicron riscă să devină dominantă în 2-3 săptămâni, având o rată de transmitere de trei ori mai mare, atrag atenţia specialiştii. Ultimul studiu realizat de MedLife arată că din 85 de probe de COVID secvenţiate, 30 erau cazuri de infectare cu varianta Omicron. Probele cu noua tulpină sunt din Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Braşov.  

Doi factori, la baza accelerării infectărilor 

„În ultima lună am făcut pre-screening pentru aproximativ 300 de probe COVID pozitive, iar în primele săptămâni nu am avut nicio suspiciune de Omicron. Faptul că pe lotul studiat zilele acestea avem aproape 40% din cazuri cu noua tulpină confirmă rapiditatea cu care se răspândeşte această variantă. O creştere accelerată a numărului de cazuri de COVID în perioada următoare este inevitabilă, iar această premisă este şi mai îngrijorătoare luând în calcul faptul că această tulpină afectează şi minorii, iar capacitatea de internare a spitalelor de pediatrie este mică. Sperăm, totuşi, ca numărul de cazuri grave generate de această tulpină să fie la fel de mic ca în alte ţări, precum UK, de exemplu, unde în timp ce cazurile cresc vertiginos, numărul deceselor nu urmează aceeaşi traiectorie“, a declarat Dumitru Jardan, biolog şi doctor în ştiinţe medicale, coordonator ştiinţific al studiului de secvenţiere desfăşurat de MedLife.

În opinia acestuia, datele sunt îngrijorătoare, doi factori fiind la baza acestei creşteri abrupte a numărului de infectări: „Pe de-o parte, discutăm despre numărul mare de români care s-au întors acasă în această perioadă, şi, pe de altă parte, de petrecerile organizate de Crăciun care au favorizat o interacţiune interumană crescută. Urmează o perioadă şi mai dificilă. Dată fiind distribuţia relativ uniformă a probelor identificate cu Omicron în cele 4 oraşe mari, pare că deja asistăm la o transmitere comunitară semnificativă şi, cel mai probabil, această nouă tulpină va deveni dominantă în România în următoarele 2-3 săptămâni“,a declarat Mihai Marcu, preşedinte al Grupului MedLife.

Acesta a adăugat că, faţă de valul anterior, există un avantaj în numărul mare de români trecuţi prin boală sau vaccinaţi: „Oamenii trebuie să înţeleagă faptul că respectarea unui set de măsuri şi vaccinarea sunt singurele soluţii pentru a preveni şi limita efectele valului 5. Altfel, riscăm să ne confruntăm cu o creştere abruptă a numărului de cazuri grave, iar situaţia din spitale să devină din nou critică. Susţinem fără rezerve vaccinarea şi determinarea autorităţilor de a introduce obligativitatea vaccinării sau a testării periodice a persoanelor nevaccinate în cadrul companiilor”. 

Aproape 100 de cazuri de Omicron identificate 

Potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof.dr. Matei Balş” din Bucureşti, la 31 decembrie 2021 au fost confirmate 49 de noi cazuri de infecţie cu această variantă Omicron. Este vorba despre 28 de bărbaţi şi 21 de femei cu vârste cuprinse între 0 şi 79 de ani din municipiul Bucureşti şi judeţele Cluj, Ialomiţa, Ilfov, Prahova, Suceava şi Vaslui. Şapte dintre persoanele infectate au istoric de călătorie în Marea Britanie şi Nigeria, iar 32 sunt vaccinate împotriva COVID-19. 

În aceste condiţii, numărul total al cazurilor confirmate cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 se ridică la 92. Cifrele înregistrate în ultimele 24 de ore sugerează începutul transmiterii comunitare pentru tulpina Omicron care probabil va deveni dominantă în următoarele două săptămâni, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii. 

Rafila: „Pandemia nu a trecut. Avem nevoie de solidaritate“

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a postat pe Facebook un mesaj prin care apreciază că primele luni ale noului an se anunţă dificile. „Pandemia nu a trecut şi avem nevoie de solidaritate, responsabilitate şi empatie unii faţă de ceilalţi. Lucrez împreună cu colegii mei ca să depăşim această perioadă cât mai repede şi, ulterior, să trecem la reclădirea sistemului nostru medical. Accesul la servicii medicale de calitate ne va face viaţa mai bună!”, scrie Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii spune că dorinţa sa cea mai puternică este „să găsim calea pentru o viaţă fără constrângeri, pentru a putea călători şi participa la evenimente culturale şi sportive în siguranţă”.

„Ne străduim să menţinem şcolile deschise, acestea sunt fundamentul pentru a avea noi generaţii sănătoase şi instruite”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

La 18 decembrie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunţa că noua variantă Omicron a fost depistată în 89 de ţări, iar numărul cazurilor se dublează între 1,5 şi 3 zile, în zonele cu transmitere comunitară. 

Medicii: Impuneţi certificatul verde!

Următoarele două săptămâni sunt decisive pentru autorităţile române dacă vor să instituie măsuri care să prevină o creştere exponenţială a numărului de cazuri, a avertizat dr. Radu Ţincu, medic de Terapie Intensivă. „Cel mai probabil, avem o transmitere intracomunitară, însă în acest moment suntem la începutul transmiterii intracomunitare, avem o transmitere intracomunitară nu foarte accelerată, ceea ce permite autorităţilor să implementeze anumite măsuri care să prevină o creştere exponenţială a numărului de cazuri, aşa cum se întâmplă în Franţa, cu peste 200.000 de cazuri pe zi, sau Marea Britanie, cu peste 180.000 de cazuri pe zi. Însă, în mod evident, până la jumătatea lunii ianuarie vom avea o transmitere comunitară a Omicron şi ea va deveni dominantă şi în România”, a explicat medicul Radu Ţincu la Digi24.  

Singura ţară din UE fără certificat sanitar

Medicul mai spune că este mai bine să previi, iar una dintre măsurile de prevenţie este introducerea certificatului verde. „Cred că suntem singura ţară din Uniunea Europeană care nu a adoptat certificatul sanitar, care ar fi avut două efecte imediate: în primul rând, o identificare la timp a persoanelor care pot transmite virusul în comunitate şi, în acest fel, carantinarea lor; şi în al doilea rând, impulsionarea campaniei de vaccinare, care este într-o continuă scădere, în contextul în care ştim foarte clar că varianta Omicron va răspunde la administrarea dozei a treia. În absenţa acestei doze booster, gradul de protecţie pe care îl oferă anticorpii este undeva între 30 şi 40%”, a mai spus specialistul.

Dealtfel, tot mai multe voci ale breslei medicale cer ajutorul politicienilor pentru impunerea certificatului verde. „Nu e cazul să mai inventăm noi roata. Atâta vreme cât celelalte state ale Uniunii Europene au considerat că este corect şi benefic să adopte acest certificat, eu din toată această atitudine ambiguă în privinţa certificatului verde înţeleg că în continuare democraţia, totuşi, este nu foarte bine înţeleasă în România şi alături de acest lucru pot spune că primează alte interese decât sănătatea publică”, a declarat Silvia Nica, medic-şef UPU la Spitalul Universitar Bucureşti .

La rândul lui, dr. Cătălin Apostolescu, managerul de la Institutul „Matei Balş” din Capitală, este de aceeaşi părere: „Noi, medicii, simţim nevoia acestui instrument. Pandemia nu este a noastră, a medicilor, pandemia este a întregii societăţi şi întreaga societate trebuie să se implice în rezolvarea acestei pandemii, inclusiv autorităţi şi clasă politică”. 

Cum începe şcoala

În acelaşi timp, astăzi revin la cursuri faţă în faţă elevii de gimnaziu şi de liceu, după vacanţa de iarnă. Cei din clasele primare şi preşcolarii vor face acelaşi lucru din 10 ianuarie. Aceştia din urmă au intrat doar pentru o săptămână în vacanţă forţată în noiembrie, cursurile urmând să fie recuperate în aprilie, în timpul săptămânii Şcoala altfel.

Elevii şi profesorii lor de la gimnaziu revin tot în semestrul I pentru o săptămână, urmând ca după weekendul 15-16 ianuarie să intre direct în semestrul al II-lea, fără să mai aibă, ca în anii trecuţi, o vacanţă intersemestrială. Aşadar, prima săptămână va fi recuperată acum, în perioada 3-7 ianuarie 2022, iar următoarea săptămână recuperată va fi în perioada Şcolii altfel. Elevii de liceu, clasele a IX-a, a X-a, a XI-a şi a XII-a/a XIII-a, încep şcoala pe 3 ianuarie 2022, la fel ca cei de gimnaziu. Aceştia revin la cursuri pentru două săptămâni în care vor fi încheiate mediile, cel mai probabil, după care trec şi ei în semestrul al II-lea din 17 ianuarie.

Următoarea vacanţă pentru toţi elevii – vacanţa de primăvară – este în a doua parte a lunii aprilie, din 15 până pe 1 mai 2022.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite