Guvernul Ponta, banii şi moralitatea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cabinetul a scos-o la capăt cu FMI și a aruncat o ancoră solidă spre alegeri.

Deși încă virtual, guvernul Ponta a reușit să marcheze un punct și să obțină acceptul delegației FMI pentru creșterea promisă a salariilor din sectorul public. Alături de înapoierea banilor luați pe nedrept pensionarilor, aceasta reprezintă piatra unghuiară a scurtului mandat guvernamental.

Dintr-o variantă privită la început cu scepticism de specialiști și în mediul economic - aceștia ar fi înclinat mai degrabă înspre reducerea taxelor sociale - creșterea salariilor a devenit o adevărată obligație politică. În finalul mandatului Ungureanu, președintele Băsescu cerea insistent mărirea salariilor, după ce tot el era gata să jure, spre finalul guvernării Boc, că nu vede în buget niciun fel de resursă de unde să crească veniturile angajaților de la stat.

Mihai-Răzvan Ungureanu, altfel un susținător declarat al ideii reducerii taxelor, s-a arătat destul de rezervat. "Am considerat că ar fi prudent a nu face promisiuni care pot să se dovedească fără acoperire", spunea fostul premierîn legătură cu creșterea de salarii,la părăsirea Palatului Victoria.

Dar președintele tocmai apăsase din nou pedala creșterii salariilor, în discursul ce a urmat desemnării lui Victor Ponta, iar fostul ministru de finanțe, Bogdan Drăgoi, a intrat și el în joc și a dezvăluit ceea ce nici fostul său șef de la Palatul Victoria se pare că nu știa: reîntregirea era prevăzută și urma să se facă. Nicio șansă. Președinte, guvern demisionar și virtual, putere și opoziție deopotrivă, s-au prins a hăuli într-o sârbă a populismului.

Deocamdată, cabinetul virtual a scos-o la capăt cu cei de la FMI. Și pare să fi aruncat o ancoră solidă spre alegeri. Desigur, efectele în economie ale deciziilor de acum se vor vedea cu adevărat de-abia din 2013 încolo, dar chiar dacă acestea vor fi negative, guvernul, oricare va fi el, va avea în față un mandat de patru ani și nu unul de șase luni. Acasta este, de fapt, logica politică de la București: să prindem noi guvernarea și mai vedem după aceea.

Dar creșterea salariilor și înapoierea banilor către pensionari îi vor fi suficiente guvernului Ponta? Nu tocmai. Există probabilitatea unei suspendări a fondurilor europene, vor fi și efectele asupra României ale recesiunii din zona euro. Cât despre ministrul Educației, dacă nu se va decide o schimbare de ultim moment a presoanei propuse, aceasta va deveni un adevărat cui în talpa guvernului.

Mai presus însă de toate, noul cabinet are de dat un test decisiv de moralitate, prin prestația viitorului ministru al Agriculturii. Va juca el de partea Ministerului, în litigiul din justiție cu Dan Voiculescu? Dacă nu, toate asigurările date de Victor Ponta, cum că va reintroduce legalitatea în guvernare,vor rămâne simplă gargară politică. Cu reîntregirea lefurilor, cu tot!

Ovidiu Nahoi este senior editor "Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite