Explozia COVID-19 înmulţeşte restricţiile
0
Existenţa unui număr tot mai mare de noi infectări cu SARS-CoV-2 are drept urmare apropierea momentului în care sistemul sanitar se poate bloca, iar această perspectivă îi face pe medici să susţină că devin necesare noi măsuri de restricţionare
Pe fondul puternicului asalt al SARS-CoV-2 în România, campanie care se soldează în fiecare zi cu noi cifre-record ale evoluţiei COVID-19, tot mai mulţi specialişti susţin că este momentul ca autorităţile sanitare să ia o serie de măsuri de restricţionare a circulaţiei populaţiei.
Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului „Victor Babeş” din Bucureşti, susţine că epidemia a prosperat în urma contactelor intense între persoane. „Opinia oricărui om cu oarecare gândire este clară: dacă nu vom reduce circulaţia persoanelor şi contactul intens între oameni, lucrurile vor continua să se accelereze. În vânzoleala generală de pe străzi şi în contextul în care boala se transmite aerogen, virusul se răspândeşte foarte uşor. Este cazul să se adopte astfel de măsuri de restricţionare. Sigur, este opinia mea, a unui medic de spital, iar restricţiile sunt decise de autorităţile sanitare, de specialiştii în sănătate publică. Şi, cel mai probabil, o vor face”, a spus medicul.
Dacă nu vom reduce circulaţia persoanelor şi contactul intens între oameni, lucrurile vor continua să se accelereze. Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului „Victor Babeş”
Medicul a atras atenţia că situaţia din spitale este încordată şi că principala discuţie ar trebui să fie nu cea legată de câte locuri mai sunt în unităţile sanitare, ci cum să ne ferim de boală. „Spitalul este plin, asta arată că este o situaţie destul de încordată. Trebuie să mutăm centrul de gravitaţie de la câte locuri sunt în spitale la cum să nu ne îmbolnăvim, cum să ne ferim mai mult de boală. Dacă avem locuri nu înseamnă că trebuie să ne îmbolnăvim. Acum e totul plin. Dacă vor continua să vină pacienţi în acest ritm, nu vom mai avea cum să-i ajutăm, pentru că vom ajunge în situaţia de medicină de tranşee, dar nu vrem aşa ceva. Încercaţi să nu căpătaţi această infecţie, pentru că nimeni nu este ferit şi nu este garantat pentru nimeni că va fi o formă uşoară, nu ştim cum o să evolueze”, a subliniat Simin Aysel Florescu.
Doina Azoicăi: Nu va fi o reeditare a măsurilor din aprilie
Profesor-doctor Doina Azoicăi, preşedinta Societăţii Române de Epidemiologie, e explicat pentru „Adevărul” ce măsuri pot fi avute în vedere de autorităţi. „În niciun caz nu vorbim de un lockdown asemănător celui impus în aprilie, de exemplu, dar situaţia este de aşa natură că, în unele zone, sunt obligatoriu de luat unele măsuri rapide şi energice pentru reducerea numărului de noi infectări. Şi mă refer între altele la limitarea adunărilor şi la o eventuală carantinare a zonelor cu un număr mare de cazuri.
În unele zone, sunt obligatoriu de luat unele măsuri rapide şi energice pentru reducerea numărului de noi infectări. Doina Azoicăi, preşedinta Societăţii Române de Epidemiologie
După părerea mea, din punct de vedere tehnic, Capitala nu poate fi carantinată în totalitate. Pot fi limitate însă adunările, pot fi carantinate şcoli, instituţii, companii, anumite străzi şi cel mult anumite părţi ale unui sector, dar cam atât. Adică fără blocaje majore care au un puternic impact din punct de vedere economic şi sociologic”, a precizat Doina Azoicăi
S-ar putea interzice nunţile
De alfel, premierul Ludovic Orban a declarat, ieri, că se gândeşte la o astfel de nouă măsură de restricţionare şi că va propune sistarea evenimentelor private sau revenirea la vechiul sistem în care era permisă participarea a maximum 20 de persoane. „Azi, evenimentele se organizează cu maximum 50 de persoane în spaţii închise şi cu 100 de persoane în spaţii exterioare. Asta e legea. Sunt foarte mulţi organizatori de evenimente care nu respectă aceste reguli în organizarea nunţilor. E posibil să luăm decizia să nu mai permitem astfel de evenimente private. Fie să revenim la cel mult 20 de persoane, adică să se facă în familie, pentru că asta înseamnă, fie sunt unele voci mai radicale care vor chiar interdicţia”, a declarat Orban.
Pelerinajul de Sfântul Dumitru nu va avea loc
Apoi, Ludovic Orban a anunţat că pelerinajul de Sfântul Dumitru din Bucureşti nu va putea avea loc din motive de securitate sanitară. Şeful Guvernului speră să găsească înţelegere şi la reprezentanţii Bisericii. „Sunt un om credincios, sunt un om care respectă Biserica, întotdeauna am fost alături de proiectele Bisercii. Pe de altă parte, riscul este foarte mare. Să ne gândim la următorul aspect, foarte mulţi dintre credincioşii care participă la aceste sărbători religioase, la aceste pelerinaje, sunt oameni în vârstă, care sunt expuşi unor riscuri foarte mari. Noi ştim cum funcţionează. În parohii se organizează deplasări cu autocarul, cu microbuzul, în nişte condiţii pe care nu le putem controla. Riscul de răspândire există, atâta timp cât se fac deplasări care durează ore întregi, este foarte greu de asigurat condiţiile de distanţare fizică şi de protejare a sănătăţii, cum sunt anumite lucruri care se desfăşoară, care pot pune în pericol viaţa credincioşilor. Eu sunt convins că şi în Biserica Ortodoxă există înţelegere pentru această decizie a noastră şi îi rog pe credincioşi să înţeleagă că nu am făcut-o decât pentru a proteja sănătatea”, a mai explicat Orban.
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a reacţionat după anunţul premierul şi a declarat că gestul reprezintă „un excesiv superior dispreţ faţă de realitatea socială imediată”. „Exerciţiile negative de imaginaţie la cel mai înalt nivel referitoare la comportamentul oamenilor credincioşi (declaraţi aprioric suspecţi), la capacitatea de organizare a Bisericii (altfel partener social exemplar al autorităţilor) şi la importanţa prezenţei şi manifestării faptului religios în societate pot fi realmente ofensatoare. Lipsa dialogului interinstituţional, a cooptării în reflecţia asupra deciziilor cu impact public major referitoare la suspendarea, fie şi temporară, a unor libertăţi fundamentale, precum libertatea religioasă, a unor experţi în domenii conjunctural conexe ale zonei politicului şi sănătăţii publice denunţă un excesiv superior dispreţ faţă de realitatea socială imediată”, a afirmat Vasile Bănescu
Rata testelor pozitive a ajuns la 20,59
Anunţurile premierului vin în contextul în care de duminică până ieri au fost identificate 2.069 de cazuri noi de COVID-19 din 10.051 de teste. Alte 56 de decese au fost raportate de autorităţi din cauza infecţiilor cu coronavirus. La ATI, numărul pacienţilor internaţi este de 628. Procentul persoanelor depistate pozitiv raportat la numărul de teste este de 20,59%. Bucureştiul este din nou pe primul loc la numărul de infectări cu noul coronavirus, în timp ce judeţul Iaşi este pe locul II, iar Prahova, pe locul III. Mai exact, în Bucureşti au fost înregistrate 413 noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore, totalul persoanelor infectate fiind de 22.950. Judeţul Iaşi se află pe locul II cu 164 de noi infectări în doar 24 de ore, numărul total de cazuri ajungând la 6.805. În fine, în judeţul Prahova (7.016 cazuri în total) au fost înregistrate de ieri până astăzi 110 noi cazuri.
COVID-19 loveşte puternic în şcoli
Cu un coeficient al infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, de 2,66, Capitala este la numai un pas de trecerea şcolilor la regim exclusiv online. Această măsură se va lua, cel mai probabil, în această săptămână, când coeficientul infectărilor va ajunge la 3, spun experţii. De altfel, conform datelor oficiale, în prima lună de şcoală, 14 septembrie – 11 octombrie 2020, s-au înregistrat 3.631 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 la copii şi elevi cu vârste între 0 şi 19 ani. Asta înseamnă 36% din numărul total de cazuri, care se ridică la 10.073, înregistrate de la începutul pandemiei până azi, pe această grupă de vârstă, arată edupedu.ro. Mai mult, în a patra săptămână de şcoală, 5-11 octombrie 2020, au fost 1.283 de cazuri de infectare la copii şi tineri, majoritatea cu vârstă şcolară şi preşcolară, din grupa 0-19 ani. Astfel, creşterea a fost de peste 38% faţă de săptămâna precedentă, procent care certifică faptul că noul coronavirus se răspândeşte cu repeziciune în mediul şcolar şi preşcolar.
Pe acest fond, al treilea copil cu sindrom inflamator multisistem (PIMS) a fost internat la terapie intensivă cu sindrom inflamator multisistem, un sindrom post-COVID. Copilul are 3 ani, iar starea lui este stabilă, nefiind intubat. „Este în stare bună. A venit în garda de sâmbătă prin transfer de la spitalul din Braşov, diagnostic de prezumţie meningită. La noi a fost diagnosticat cu multiple disfuncţii: respiratorie, cardiacă, un sindrom inflamator foarte pronunţat, modificări hematologice importante. A fost admis în terapie intensivă, unde medicii noştri l-au diagnosticat cu PIMS. Actualmente este într-o stare favorabilă, e neintubat, e stabil şi merge spre bine”, a spus Diana Ionescu, directorul medical al Spitalului Gomoiu.
SARS-CoV-2 rezistă până la 28 de zile pe telefoane sau bancnote
Coronavirusul care provoacă COVID-19 poate supravieţui, într-un mediu răcoros şi întunecat, până la 28 de zile pe suprafeţe precum telefoane mobile şi bancnote, potrivit unui studiu realizat de agenţia ştiinţifică naţională australiană (CSIRO), mult mai mult timp decât se credea anterior, arată aljazeera.com. „La 20 de grade Celsius, care este aproximativ temperatura camerei, am descoperit că virusul este extrem de robust, supravieţuind timp de 28 de zile pe suprafeţe netede precum ecranele telefoanelor mobile şi bancnote. În context, experimente similare pentru Gripa A au descoperit că virusul a supravieţuit pe suprafeţe timp de 17 zile, ceea ce evidenţiază cât de rezistent este SARS-CoV-2”, a declarat Debbie Eagles, director adjunct al Departamentului pentru prevenirea bolilor al CSIRO, citată de „Journal of Medical Virology”. La 30 de grade, durata de supravieţuire a SARS-CoV-2 scade la 7 zile, iar la 40 de grade, este de doar 24 de ore. Pe suprafeţele poroase precum bumbacul, virusul a supravieţuit mai puţin, până la 14 zile la cea mai scăzută temperatură şi mai puţin de 16 ore la cea mai ridicată.
Cercetătorii precizează că „rezistenţa (virusului - n.red.) pe sticlă” reprezintă o descoperire extrem de importantă, având în vedere că bancomatele, casele de marcat cu autoservire din supermarketuri şi chioşcurile de self-checkin din aeroport au astfel de ecrane care sunt extrem de atinse şi sunt imposibil de curăţat cu regularitate.