Elevii nu vor mai fi vaccinaţi la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccinurile se fac la vârstele de 7, 9 şi 14 ani p
Vaccinurile se fac la vârstele de 7, 9 şi 14 ani p

Ministerul Sănătăţii a decis ca vaccinarea elevilor să nu mai fie făcută în şcoală, ci la cabinetele medicilor de familie.

În condiţiile în care până acum rata de imunizare în şcoli nu atingea nici 70%, medicii de familie estimează că acoperirea vaccinală va scădea, odată cu intrarea în vigoare a acestui ordin. Nici părinţii nu sunt prea încântaţi.

„Să merg cu copilul la medicul de familie mi se pare un chin. Eu evit să merg la cabinet din cauza numărului mare de pacienţi care aşteaptă să fie consultaţi. Când merg totuşi, lipsesc câteva ore de la serviciu", se plânge Constantina Anton, mama unei fetiţe de 8 ani.

Efect invers: mai puţini vaccinaţi

Decizia de mutare a fost operată prin modificarea schemei de vaccinare începând cu 1 iulie, urmând să se aplice efectiv din toamnă, odată cu începerea anului şcolar 2012-2013.

Specialiştii în domeniu nu văd cu ochi buni modificarea. „Există riscul să se vaccineze mai puţine persoane, pentru că în şcoală se vaccina o clasă întregă şi acoperirea era de aproape 100%. Noi anunţăm pacientul, dar, în cazul meu, s-ar putea ca 20% din ei să nu vină din diverse considerente. Se va întâmpla mai ales în rândul copiilor de la liceu", a declarat, pentru „Adevărul", medicul de familie Călin Ciubotaru.

În schimb, alţi medici consideră că vaccinarea la medicul de familie va avea mai mult succes decât la şcoală. „Cel mai bun exemplu de insucces este campania de vaccinare a fetiţelor împotriva cancerului de col. Cred că se vor vaccina mai mulţi la cabinet, însă pentru un succes garantat ar trebui ca cele două metode să fie îmbinate", este de părere Tereza Franciuc, medic de familie pediatru.

Pericol la sănătate

Medicii subliniază şi efectele lipsei imunizării. „Neefectuarea acestor vaccinuri va duce la scăderea imunităţii la boli, iar riscul de apariţie a afecţiunilor va fi mai mare. De exemplu, în lipsa vaccinului Diftero-Tetanos-Pertussis pot apărea boli foarte grave. Tetanosul are o mortalitate mare şi lasă sechele serioase. Difteria şi tusea convulsivă pot prezenta complicaţii severe", accentuează medicul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite