Două păsări găsite decedate în Parcul Tineretului din Capitală, depistate cu gripă aviară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două păsări găsite decedate în Parcul Tineretului au fost depistate cu gripă aviară, a informat Primăria Municipiului Bucureşti. Potrivit sursei citate, cadavrele animalelor au fost incinerate.

„În data de 15 februarie, reprezentanţii ALPAB au găsit două păsări decedate în Parcul Tineretului, şi, conform procedurii, au sesizat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor - Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti, iar specialiştii ANSVSA au prelevat probele necesare. Ulterior, în data de 20 februarie, ALPAB a fost înştiinţată că rezultatul a fost pozitiv pentru influenţă aviară la păsări sălbatice. Pe cale de consecinţă, conform responsabilităţilor, ALPAB a incinerat cadavrele celor două păsări”, se arată într-un comunicat de presă al PMB. 

În document se arată că vor fi supravegheate în continuare populaţiile de păsări sălbatice din parcurile şi de pe lacurile pe care PMB le administrează. 

În România au fost identificate 12 focare de gripă aviară la păsări domestice în şase judeţe, respectiv Tulcea, Prahova, Bacău, Braşov, Mureş şi Constanţa.

Alertă ridicată a OMS

Epidemiile de gripă aviară din 40 de state, care se extind cu repeziciune, au determinat Organizaţia Mondială a Sănătăţii să tragă un semnal de alarmă şi să ceară monitorizarea păsărilor sălbatice şi a fermelor avicole astfel încât cazurile de transmitere la om să fie raportate imediat. Starea de alertă ridicată declanşată de OMS vine după ce o explozie de cazuri de infecţie cu un virus extrem de patogen al gripei aviare au fost înregistrate în ultimele câteva săptămâni, obligând fermierii să apeleze la sacrificări în masă. 

Şi, cu toate că momentan nu a existat niciun caz de transmitere al virusului de la păsări la om, specialiştii nu exclud o astfel de variantă. Şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) este în alertă după ce ţările vecine au început să se confrunte cu o epidemii de gripă aviară iar în Bacău şi Prahova autorităţile sanitar veterinare au confirmat două focare de gripă aviară. 

Medicul Adriana Pistol, şefa Institutului Naţional de Sănătate Publică, a arătat că în sistemul de sănătate nu s-au luat măsuri suplimentare. „Monitorizăm cu atenţie ceea ce se întâmplă, noi avem sistemul pus la punct, e un sistem dedicat tuturor virozelor respiratorii, cel care confirmă este laboratorul”, a declarat epidemiologul. 

Ce este gripa aviară 

Gripa aviară este un tip de gripă care afectează în principal păsările, dar poate infecta şi specii de mamifere. A fost identificată pentru prima dată în anii 1900, în Italia, dar a fost găsită mai târziu în toată lumea. Un virus al gripei aviare, H5N1, a fost identificat în 1997 în Asia şi a creat panică în lumea întreagă, vorbindu-se de iminenţa unei epidemii de proporţii. 

În octombrie 2005, virusul H5N1 a ajuns şi în România, fiind identificat la păsări din localitatea Ceamurlia de Jos, judeţul Tulcea. România este prima ţară europeană unde prezenţa acestui virus a fost confirmată în mod oficial.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite