Cinci licee industriale din Târgu-Jiu funcţionează deşi au puţini elevi, care nici nu iau Bac-ul. Pe banii noştri

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Fenomenul Târgu-Jiu” este vârful aisbergului. În multe licee industriale din ţară se întâmplă acelaşi lucru. Inspectoarea Generală de la Gorj vrea să le comaseze, dar primarul de la Târgu-Jiu se opune. Să nu piardă voturi. Iar statul român, ministrul Educaţiei, plăteşte, plăteşte. Că nu plăteşte  de la el. Ci din taxele şi impozitele achitate  de cei  care chiar muncesc în ţara asta.

Situaţia din cele cinci licee industriale

Presa locală semnalează această situaţie.  Un control al Inspectoratului Şcolar Judeţean a costatat la cele cinci licee industriale elevi care nu vin la ore, profesori fără obiectul muncii, care stau în cancelarie, supranormare a personalului nedidactic şi auxiliar. Este vorba de  Liceul Energetic, Liceul Auto „Traian Vuia”, Liceul Tehnologic „Henri Coandă”, Liceul Tehnic nr. 2 şi Liceul Tehnologic „Ion Mincu”.

Inspectoarea Generală a judeţului Gorj, Dana Constantinescu,  vrea să le comaseze, dar se opune primarul, Marcel Romanescu, care se gândeşte la câte voturi ar pierde în 2024.  Câţi bani aruncă pe fereastră primăria şi statul român, nu contează. Contează doar calculele electorale.

Absenteismul este în toi la aceste licee. La un control inopinat al echipei de la Inspectoratul Şcolar la Liceul Traian Vuia, din 21 de clase au fost găsiţi la ore doar 4 elevi! În loc de 500! Probabil mai vin profesori la şcoală, dar nu au cui să predea.  Şi atunci, pe ce aruncă banii ministerul Educaţiei?

Nu mai vorbesc de fenomenul elevilor „virtuali”. Elevi trecuţi în cataloage şi scripte, dar care au părăsit de mult şcoala. Şi ministrul Cîmpeanu plăteşte, plăteşte, că nu dă de la el. De la noi.

Alte licee au apelat la „şmecherii”. La Liceul Auto, în sălile de clasă au fost aduşi  angajaţi ai şcolii, în momentul în care s-a aflat că vor fi făcute verificări!

Rezultatele la Bac sunt şi ele în ton cu „activitatea” şcolară. La liceul Auto „Traian Vuia”, în 2020 au luat Bac-ul 3 elevi din cei 105 înscrişi, în 2021, au luat examenul 7 din 65 elevi înscrişi. Cu medii puţin peste 6!

La Liceul Tehnologic „Henri Coandă” au luat Bac-ul 10 elevi din cei 65 înscrişi, la Liceul Tehnic Nr. 2 au fost admişi 9 elevi din 75, şi tot aşa. Statul plăteşte profesorii şi aparatul administrativ timp de 4 ani, pentru parcursul elevilor în liceu, iar rezultatele sunt cele de mai sus

Ministrul Cîmpeanu plăteşte, plăteşte, din banii noştri, desigur, pentru un randament şcolar de 10%!  Nu cred că mai există  o altă ţară care să-şi permite să arunce banii pe fereastră, aşa cum face ţara noastră.

Reamintesc că la nivelul ţării sunt zeci de licee industriale care au „ZERO” promovare la Bac. Iar ministrul Câmpeanu plăteşte, plăteşte! În loc sa le transforme în Şcoli Profesionale, pentru că economia duce o lipsa acută de meseriaşi. Îi aduce din ţări asiatice.

Directorii şi profesorii acestor licee „fantomă” refuză şi ei comasarea liceelor, de frică că îşi pierd posturile. Dacă s-ar aproba comasarea, numărul de directori s-ar reduce,  de secretari, contabili, femei de serviciu, personal administrativ dar şi didactic şi nedidactic. S-ar elibera şi unele clădiri imense, ce ar putea deservi alte instituţii ale statului, spitale, de exemplu.

Cui aparţine dicizia de comasare a şcolilor? Inspectoratului sau primăriei? Nu e foarte clar. Dacă primarul, factor politic, e mai grijuliu cu voturile din 2024, şi nu vrea comasare, noi, contribuabilii, ce vină avem să achităm servicii care nu se fac? Doar pentru că  ministrul Educaţie închide ochii la acest fenomen?

A trimis ministrul Educaţiei Corpul de control la Gorj, să vadă pe teren care e situaţia? Să emită apoi OM cu reglementarea situaţiei celor 5 licee industriale? Nu, nu avem  de la cine să  aşteptăm astfel de decizii „impopulare”!

Situaţia e mai generală. Statul se plânge că nu are bani pentru infrastructura atât de necesară, dar nu creează mecanisme de urmărire a eficienţei cheltuirii banului public. Într-un articol anterior, pornind de la o afirmaţie a dnei Ecaterina Andronescu, am făcut socoteala că abandonul şcolar actual este de circa 32%, dacă luăm în considerare şi elevii „virtuali”, cei trecuţi în scripte dar care nu mai vin de mult la şcoală. În total circa 500.000 de elevi sunt în abandon şcolar mascat sau pe faţă.

Iar statul plăteşte, plăteşte, inclusiv pentru aceşti elevi,  salariile profesorilor, cheltuieli de funcţionare, salariile aparatului  administrativ şi nedidactic. Dar pentru wc-urile din curtea unor şcoli nu are soluţii!

Se justifică aprecierea mea că avem un stat impotent, eşuat şi nesimţit!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite