ADEM: Decontarea medicamentelor importate paralel, anunţată de Ministerul Sănătăţii – o soluţie salutară şi necesară

ADEM: Decontarea medicamentelor importate paralel, anunţată de Ministerul Sănătăţii – o soluţie salutară şi necesară

FOTO 123 RF

Asociaţia Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) salută anunţul făcut luni, 7 octombrie 2019, de Ministrul Sănătăţii, doamna Sorina Pintea, privind decontarea în premieră în România, a  medicamentelor ajunse în ţară prin import paralel.

Această măsură, venită în sprijinul securizării pieţei în situaţia retragerilor comerciale ale unor medicamente, vine după ce în luna august a acestui an, a fost aprobat, tot de către Ministerul Sănătăţii, şi tot în premieră pentru România, modul de calcul al preţurilor pentru medicamentele importate paralel.

Conform anunţului făcut în cadrul dezbaterii publice din 7 octombrie 2019,  având ca temă interzicerea temporară a exportului paralel de citostatice şi imunosupresoare, pe o perioadă de 6 luni începând cu 24 octombrie 2019, Ministerul Sănătăţii a elaborat un proiect de Ordin de ministru în sensul decontării medicamentelor importate paralel, ce ar urma să fie publicat pentru dezbatere publică în perioada următoare.

Având în vedere că în 2019 taxa claw-back a ajuns la o valoare de peste 25% şi că ADEM nu a fost invitată la niciuna dintre discuţiile privind variantele de modificare ale acestei taxe, suntem plăcut surprinşi de faptul că Ministrul Sănătăţii a luat în calcul şi importul paralel, ca o opţiune de aprovizionare a pieţei în situaţii de discontinuitate temporară sau permanentă a unor medicamente, în special din motive comerciale. Unele medicamente au preţuri mai mici în UE decât în România iar altele, deşi autorizate în România, nu se comercializează, România nefiind o piaţă atractivă comercial pentru unii producători, şi în aceste situaţii se poate face importul paralel. Există deja unele medicamente importate paralel pe piaţă dar pacienţii nu au putut beneficia de ele în sistem de decontare. Cu toate acestea, beneficiul concurenţial al importului paralel s-a putut observa în cazuri punctuale, când anumite medicamente originare, retrase de pe piaţă din raţiuni comerciale, au revenit pe piaţă, în aceleaşi condiţii comerciale. Totodată însă, Ministerul Sănătăţii intenţionează în continuare prevenirea unui risc de export paralel a unor medicamente care nu se exportă, precum şi a unora care se exportă dar care au fost notificate anterior către ANMDMR, fără ca aceasta (n.r Agenţia Medicamentului) să ne fi sesizat, din 2017 până în prezent, existenţa vreunui risc de discontinuitate al vreunuia dintre medicamentele din lista de peste 2.000 de produse (aferente a 172 DCI), fapt care ne îngrijorează. Ne îngrijorează urgenţa unor astfel de măsuri şi impactul potenţial al unei astfel de măsuri în următoarele luni, respectiv lipsa efectivă a unor medicamente pentru pacenţii cu cancer sau pentru cei transplantaţi. Nu ne mai dorim să fim ţapul ispăşitor pentru situaţiile când producătorii unor medicamente nu reuşesc sau aleg să nu livreze medicamente din motive comerciale”, a declarat Coralia Kreyer, preşedinte al ADEM.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: