Reconfigurări

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imediat după ce PNL a anunţat ruperea USL şi decizia ieşirii de la guvernare, premierul Victor Ponta a dat asigurări ferme că reprezentanţii foştilor aliaţi ai PSD  în diverse foruri de conducere, fie ele la nivel central sau local, nu au niciun motiv să se teamă că îşi vor pierde funcţiile.

Că PNL însuşi poate reveni oricând asupra hotărârii sale şi că e aşteptat mereu cu pâine şi cu sare, ba chiar fără să trebuiască să facă penitenţe, la masa guvernării.

Greu de crezut că aşa ceva se va întâmpla aievea.  Configuraţia guvernului e alta, iar hulpava UDMR, eterna fată mare pregătită de căsătorii cu repetiţie cu oricine dă mai mult, şi-a mai vândut o dată scump refăcuta-i feciorie după o abstinenţă de aproape doi ani. S-a dus, de fapt, dacă  e să dăm crezare, umorului involuntar al fostului preşedinte, dl, Marko Bela, poet cu fabuloase onorarii plătite în avans, să nu lase să se “chinuiască” echipa d-lui Ponta. Pentru aceasta cerând însă tariful maxim din mercurialul său de fecioară veşnic disponibilă să cutreiere pădurile guvernării, acestea fiind printre preferatele sale locuri de zburdălnicie. Pădurile, căci de data aceasta spitalele, altă idee fixă a Uniunii pretins culturale, mai puţin cele ale amorului, i-au fost refuzate. Şeful sectorului suflete în proaspătul guvern Ponta este, cum altfel?, dl. Kelemen Hunor.

Cele mai spectaculoase reconfigurări ale puterii se aşteaptă totuşi  la nivel judeţean şi local, acolo unde USL a dat mai demult semne că nu prea funcţionează. Chiar şi în zonele unde aparenţele au fost salvate şi majorităţile din executivele locale au respectat configuraţia USL, agitaţia e în zilele şi săptămânile acestea în creştere. Lupta pentru ciolan asemenea.

Iată, aud că în Bihor, loc de unde au răzbătut multe critici la adresa felului în care PSD şi-ar fi asumat  rolul de conducător de facto al USL- tânărul senator Cristian Bodea, secondat de mai vârstnicul, dar defel tăcutul ori disciplinatul deputat Valeriu Boeriu, fiind extrem de vocal  în acest sens, chiar înainte ca alianţa să intre în moarte clinică- se coc planuri nicidecum prietenoase la adresa PNL. PSD şi  UDMR vor să se coalizeze şi să-i facă zile fripte preşedintelui Consiliului judeţean, liberalul Cornel Popa, care îşi va păstra postul doar graţie sistemului de vot uninominal. Încă mai categorice şi sângeroase vor fi, pesemne, urmările la nivelul conducerii Primăriei. PSD a  avut o revelaţie, a realizat că a greşit profund în iunie 2012 faţă de minoritatea maghiară din oraş căreia i-a refuzat  dreptul de a avea un viceprimar şi acum e dornic să îşi corecteze eroarea. Cum anume? Pregătind, din câte se spune, împreună cu noul său aliat, UDMR, înlocuirea viceprimarului liberal cu unul de etnie maghiară. Încă nu se ştie dacă alianţa PSD-UDMR plănuieşte să îi facă opoziţie făţişă edilului şef, liberalul Ilie Bolojan, cu o popularitate oricum în scădere.

Reconfigurări se aşteaptă şi  la nivel central. Chiar dacă nu vor fi demişi, reprezentanţii liberalilor  vor fi, în bună tradiţie românească, şicanaţi, împiedicaţi să îşi ducă la îndeplinire proiectele, ş.a.m.d. Iată, dl. Stelian Tănase e din ce în ce mai puţin sigur că va fi confirmat de viitorul C.A. şi apoi de Parlament ca preşedinte-director general al  SRTV. Spaimele sale sunt atât de puternice încât dl. Tănase a început să aibă coşmaruri teribile. Şi uite aşa, politologul nostru se imaginează urmărit de SRI, ba chiar şi de SIE, atunci când se duce în delegaţii la Paris.

Dl. Andrei Muraru s-a autoprotejat de astfel de visuri urâte şi a demisionat, cu o promptitudine rar întâlnită pe malurile Dâmboviţei, din funcţia de preşedinte al IICMER. Dl. Muraru nu a făcut chiar minuni în fruntea sus-numitei instituţii. I-a trebuit ceva timp să se acomodeze cu noua funcţie şi a demascat cu viteză de melc  patru torţionari comunişti. Cu toţii octogenari, cu toţii reprezentanţi ai Securităţii “ rele”, “nepatriotice” din anii 50 şi din vremea lui Gheorghiu-Dej. Nici un fost sau ofiţer de securitate din anii 70-80, nici un fost activist de partid din aceeaşi perioadă nu au fost deranjaţi de instituţia condusă de dl. Andrei Muraru. Poate şi pentru că securiştii şi comuniştii cu funcţii din vremea respectivă sunt încă în putere, au afaceri mănoase, precum dl. Dan Voiculescu, fac politică ori sunt sponsori  ai unor partide politice.

Chiar şi aşa, puţini sunt cei ce cred că viitorul  şef al IICMER va fi cel puţin la fel de harnic precum dl. Muraru. Cum-necum, PSD e mai profund legat de fostul PCR, e mai infestat de foşti securişti răspopiţi ori de descendenţi ai acestora. Aşa că activitatea viitoare a IICMER se anunţă încă şi mai trândavă decât până acum.

Reconfigurările din aceste zile şi efectele lor viitoare nu prea dau motive de optimism. Însă doar timpul va arăta cât de acoperite în fapte sunt profeţiile de acum.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite