Puterea şi Opoziţia, contre pe tema efectelor supraimpozitării contractelor part-time. Ce date oficiale prezintă Inspecţia Muncii
0USR acuză că 100.000 de posturi part-time au fost desfiinţate, PSD menţionează că, de fapt, acestea au devenit locuri de muncă cu normă întreagă. De partea USR este şi fostul şef al PNL, Florin Cîţu, care cere eliminarea prevederilor privind contractele part-time.
Inspecţia Muncii susţine că, de la intrarea în vigoare a modificărilor, peste 44.000 de contracte cu timp parţial au încetat, în timp ce numărul celor cu normă întreagă a crescut cu peste 27.000.
Datele oficiale
“Din analiza cifrelor rezultate ca urmare a interogării aplicaţiei REVISAL pentru criteriile enunţate, rezultă o scădere a contractelor de muncă cu timp parţial de 44.515 contracte în intervalul 31.07.2022 – 4.08.2022. Pe de altă parte, în acelaşi interval, se observă o creştere cu 27.974 a contractelor de muncă cu normă întreagă.
Diferenţa dintre contractele cu timp parţial încetate şi contractele noi cu normă întreagă, la data de 4.08.2022, este de 16.541 de contracte. Acestea reprezintă contracte cu timp parţial care au încetat din motive precum: contracte cu timp parţial şi durată determinată ajunse la data încetării, contracte transformate în contracte cu normă întreagă, contracte multiple ale aceluiaşi salariat sau încetate din alte motive.
Contextul în care se produc aceste încetări de contracte cu timp parţial este specific acestei perioade întrucât majoritatea acestor contracte sunt încheiate în domeniul învăţământului şi în cel artistic, iar statisticile din anii precedenţi ne indică o scădere semnificativă a contractelor cu timp parţial în luna august.
De asemenea, la data de 4.08.2022, se observă o scădere a numărului de angajatori activi cu 3.064, ceea ce reprezintă o explicaţie pentru scăderea numărului total de contracte active.
Facem precizarea că în perioada 1.01 2022 – 31.07.2022 numărul contractelor de muncă cu normă întreagă a crescut cu 148.406, iar numărul contractelor de muncă cu timp parţial a scăzut cu 111.792”, transmite Guvernul României, la solicitarea Adevărul.
Potrivit înregistrărilor din sistemul informatic REGES al Inspecţiei Muncii privind Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor, pentru datele de referinţă 31.07.2022, 01.08.2022, 02.08.2022, 03.08.2022, 04.08.2022, numărul de contracte active la data de referinţă, la nivel naţional, cu detaliere pentru durata (nedeterminată/determinată) şi norma (întreagă/cu timp parţial) contractului individual de muncă sunt:
Numarul de contracte de muncă în 2022, total şi distribuite în funcţie de timpul de muncă (cu normă întreagă/timp parţial).
În registru nu sunt menţionate unele categorii precum funcţionarii publici, milizarii, persoanalul din justitţie.
USR critică măsura Guvernului. Aceeaşi abordare o are şi Florin Cîţu
Membrii USR au declanşat o campanie amplă care critică măsura luată de Executiv. Preşedintele USR a criticat PNL după ce partidul a promis în campania electorală anterioară că nu va creşte nicio taxă.
„De azi, cresc taxele pentru cei care muncesc part-time sau pe cont propriu. După ce PNL a promis în campanie că nu va creşte nicio taxă. Mediul privat a dus greul în pandemie, iar acum statul nesimţit al specialilor tot pe el pune greul" , a scris Drulă pe Facebook.
Fostul lider PNL a anunţat, Florin Cîţu, printr-o postare pe Facebook, că peste 100.000 de persoane au rămas fără un loc de muncă după ce a fost reintrodusă supraimpozitarea contractelor part-time. Liberalul consideră că, având în vedere datele, Guvernul trebuie să elimine urgent această taxă.
„Peste 100 000 de persoane au rămas fără un loc de muncă după ce a fost reintrodusă supraimpozitarea contractelor part-time. Efect previzibil despre care am avertizat. Având în vedere aceste date cred că guvernul trebuie să elimine această taxa urgent. Nu mai este nevoie de alte analize, datele arată că am avut dreptate", susţine Florin Cîţu.
Forţa Dreptei a solicitat Avocatului Poporului să atace la CCR ordonanţa Guvernului care modifică Codul Fiscal
Partidul Forţa Dreptei a depus, joi, o solicitare la Avocatul Poporului prin care cere să atace la Curtea Constituţională Ordonanţă Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, abrogarea unor acte normative şi alte măsuri financiar-fiscale.
Printr-un comunicat de presă, Forţa Dreptei susţine că ordonanţa Guvernului a fost emisă cu nesocotirea interdicţiei constituţionale de a reglementa în domeniile rezervate legilor organice, precum şi cu încălcarea vădită a prevederilor Constituţiei care fac referire la faptul că prin ordonanţe nu pot fi afectate îndatoririle cetăţenilor.
„Guvernul, în disperarea lui de a face rost de bani la buget, a călcat Constituţia în picioare, lovindu-i, din nou pe cei care muncesc, pe care au iniţiativa şi cei care dispun de bunurilor lor” , se arată în comunicat.
Reacţia PSD
Partidul Social Democrat a transmis printr-un comunicat de presă că, în realitate, aproximativ 100.000 de contracte part-time s-au transformat în contracte cu normă întreagă, reprezentând un beneficiu pentru angajaţi a căror pensie va fi stabilită în baza muncii reală prestată.
Potrivit comunicatului de presă, măsura guvernului privind contractele part-time se raportează la valoarea salariului minim, nu la numărul de ore prestate şi sunt vizate doar contribuţiile sociale, nu şi celelalte taxe aferente salariului, care se vor calcula în continuare din valoarea stabilită prin contract.
PNL, concesie la nivelul coaliţiei: ”Sunt sigur că există şi varianta renunţării. Nu este momentan nimic bătut în cuie”
Contactat de Adevărul, purtătorul de cuvânt al PNL susţine că partidul liberal nu a fost niciodată susţinătorul acestei măsuri, reprezentând doar o concesie la nivelul coaliţiei.
„Noi nu am fost niciodată susţinătorii acestei măsuri, este o măsură propusă de partenerii de coaliţie care deţin Ministerul de Finanţe şi Ministerul Muncii. Nu suntem singuri, suntem cu alte două partide şi până la urmă aceasta a fost concesie la nivelul coaliţiei. Introducerea măsurii s-a bazat pe o analiză a ministerului de Finanţe şi în momentul de faţă toate aceste cifre sunt de analizat” , a declarat Ionuţ Stroe pentru Adevărul.
Ionuţ Stroe susţine că există varianta renunţării la măsura supraimpozitării, însă această decizie va fi luată după o analiză a partidelor aflate la guvernare.
„Trebuie să evaluăm acest impact pe care îl are măsura asupra oamenilor de bună credinţă şi sunt sigur că există şi varianta renunţării. Trebuie să vedem dacă în urma desfiinţării acestor contracte de muncă nu se practică munca la negru. Analizăm care este realitatea şi vom lua o decizie cu privire la oportunitatea menţinerii acestei măsuri. Nu este momentan nimic bătut în cuie şi vom evalua toate rezultate” , a mai precizat purtătorul de cuvânt al PNL.
Începând cu veniturile aferente lunii august 2022, munca part-time este supraimpozitată. Pentru contractele de muncă cu timp parţial, când salariatul realizează venituri prin unul sau mai multe contracte de muncă cu timp parţial, iar valoarea salariului cumulat este mai mică decât salariul minim brut, se calculează şi se datorează la plată contribuţia la asigurările sociale - pensii la nivelul salariului minim garantat în plată.