Politicianul de Kobe

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 17 martie, pe blogul său, domnul Andrei Pleşu a scris un text despre Mihai Răzvan Ungureanu. Articol „Informaţii la zi” omite câteva zile din viaţa politică a fostului premier. Să ni le reamintim.

Dacă citeşti pe adevarul.ro textul domnului Andrei Pleşu Informaţii la zi, nu poţi să nu observi un anume partizanat politic. Normal, aş zice, toţi avem păreri sau preferinţe dar măcar să ni le şi asumăm.

În scurta mea viaţă politică am fost consilier al unui ministru şi încă sunt consilier local într-un sector din Bucureşti. De aceea găsiţi în descrierea mea de pe blog că sunt PSD-ist. Domnul Pleşu, fost ministru şi consilier prezidenţial sub FSN iar apoi PD, se autointitulează simplu şi scurt scriitor. Până la urmă e treaba oricui să-şi pună ce pălărie vrea dar trebuie să ştim că sub cea a domnului Pleşu a stat vreo două decenii un PD-ist. Ca să nu mai vorbim de New Europe College unde şi-au găsit loc printre intelectuali serioşi şi mulţi politicieni înjuraţi mai târziu de o întreagă ţară: Boc, Baconsky, Neamţu, Voinescu, Mihăies, Papahagi, Mihai Răzvan Ungureanu. Dincolo de coincidenţe, n-o fi NEC-ul şcoala de cadre a PD-ului dar întâmplarea face ca acolo să regăsim mulţi din garda intelectualilor lui Băsescu. Şi spun toate astea nu pentru că ar fi de rău sau de bine ci doar pentru clarificare.

Revenind însă la textul Informaţii la zi, trebuie să fac unele precizări:

1. Noua Alianţă DA formată în jurul lui MRU mai conţine şi alt ingredient pe lângă seriosul istoric ieşean: pe Aurelian Pavelescu. Născut scandalagiu şi arogant, Pavelescu este doar un altfel de Capatos, o proiecţie masculină a Monicăi Tatoiu. Din aceste motive şi pentru că a pierdut toate alegerile în care a candidat, se impune o întrebare: de ce s-ar asocia cineva cu el? Răspunsul meu: vechea zicală românească ce se-aseamănă se-adună. Este valabil şi în cazul diverşilor asociaţi ai lui Gigi Becali.

2. Domnul Pleşu pune în antiteză nişte „eroi” care nu sunt chiar nişte „noutăţi” cu vechile coterii de care ne-am săturat. Păi da, domnule Pleşu, ne-am săturat de noutăţi UTC-iste – şi eu văd zilnic destule - iar apropo de coterii amintiţi-vă şi amintiţi tuturor că pentru nişte coterii a zburat domnul Ungureanu de la conducerea Externelor, în 2007. Asta ca să încheiem aici discuţia despre profesionalism.

3. Ni se spune apoi despre MRU că vorbeşte bine româneşte, ştie carte, e umblat şi nu şi-a falsificat CV-ul. De acord, dar putem să spunem că nu este obligatoriu ca un intelectual de calibru (aşa cum sunt MRU şi Andrei Marga) să fie şi un politician onest, serios şi profesionist (vezi aceleaşi cazuri MRU şi Andrei Marga).

4. În fine, aduceţi argumentul că MRU are multă experienţă. Asta înseamnă acolo de unde vin eu că e uns cu toate alifiile. Nu vă pot contrazice, oricât aş vrea. Ştie bine toată lumea şi sunt sigur că o ştie şi domnul Pleşu, episodul alifiilor şi al parfumurilor fostului prim ministru este unul dintre cele mai jenante şi mai ridicole din istoria politicii româneşti.

Altfel da, vă împărtăşesc pesimismul domnule Pleşu, dar nu, MRU nu este deloc o soluţie nouă şi potrivită. E din acelaşi registru al Politicianului Caltaboş, ca Ioan Avram Mureşan şi Decebal Traian Remeş, doar că mai elevat şi mai stilat – Politicianul de Kobe.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite