Iohannis şi Cîţu au adus PNL într-o situaţie jalnică. Nu mai are cu cine să guverneze

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puţini membri PNL ar fi bănuit în ce situaţie dramatică va ajunge partidul. Cu sub 18% în sondaje, în imposibilitatea de a continua guvernarea după doar 10 luni. Prostie, nepricepere, lipsa experienţei politice, toate la un loc au adus PNL într-o situaţie imposibilă. Dacă ar continua guvernarea cu PSD, ar trebui să accepte pretenţii inacceptabile. Dacă ar dori guvernarea cu USR, ar fi la mâna lui Orban.

Varianta guvernării împreună cu PSD

Pentru ca PSD să intre la guvernare în situaţia aşa de dificilă în care se află România acum, ar cere să fie şi mama şi tata guvernării. Conform aritmeticii parlamentare ar avea dreptul să ceară funcţia de premier pentru Marcel Ciolacu, după cum se aude deja în presă. Numărul de parlamentari ai PNL s-a subţiat şi posibil să se subţieze în continuare după plecarea echipei Orban. PSD va cere ministerele cele mai importante, Finanţe, Transporturi, Interne, Apărare, etc. Apoi, şi-ar impune în programul de guvernare cele 10 măsuri anunţate, în totală contradicţie cu filosofia de guvernare a PNL. Iar Cîţu va fi „în pat cu duşmanul”, pe care l-a criticat, beştelit, demonizat, ani în şir. PeeSeeDee-ul lui Iohannis va deveni şef într-un guvern în care PNL-Cîţu va face figuraţie. Nici în visele cele mai negre ale „echipei câştigătoare” n-a apărut aşa ceva.

Varianta refacerii coaliţiei PNL-USR-UDMR

Va sta la mâna lui Orban, altfel nu are majoritate în parlament. Neînţelegând această aritmetică, câţiva şefi din PNL s-au şi grăbit aseară că ceară excluderea lui Orban şi a echipei sale din PNL.

USR a trecut printr-o experienţă în care au fost daţi afară de la guvernare fără menajamente şi fără avertisment. Aşa că vor impune în Acordul de guvernare cerinţe ca astfel de experienţe să nu se mai repete. Plus un program de reforme cu termene precise, şi condiţii de cheltuire a fondurilor bugetare şi europene care să excludă fraudarea lor de către baronii locali. Va accepta PNL aşa ceva?

PNL se află într-o situaţie aşa proastă, în care singur s-a băgat, încât singura soluţie bună pentru ei ar fi plecarea de la guvernare. Şi cine să guverneze ţara mai departe, că niciun partid important din parlament nu poate face majoritatea singur.

Grea problemă la care am ajuns datorită acţiunilor dezastruoase ale lui Iohannis şi Cîţu.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite