Huţucă: Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a fost transmis oficial Comisiei Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Hutuca FOTO Bogdan Huţucă / Facebook
Bogdan Hutuca FOTO Bogdan Huţucă / Facebook

Preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe, bănci a Camerei Deputaţilor a transmis că România a trimis varianta oficială a PNRR la Bruxelles. Potrivit deputatului, România este cel de-al 22-lea stat care a trimis oficial planul, iar până la finalul anului Comisia Europeană ar putea vira o prefinanţare de 1,3 miliarde de euro.

“Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a fost transmis oficial Comisiei Europene. Corespondenţa conţine 30 documente separate, încărcate în sistemul informatic al Comisiei Europene. România este cel de-al 22 stat UE care şi-a transmis oficial planul naţional din cele 27 state membre”, spune Bogdan Huţucă, preşedintele Comisiei de Buget, Finanţe, Bănci din Camera Deputaţilor.

Liderul PNL explică că va fi realizată o evaluare în urma căreia până la finalul anului ar trebui să existe o prefinanţare de 1,3 miliarde de euro.

„În următoarele trei luni, Comisia Europeană va evalua PNRR-ul transmis de Bucureşti, iar Consiliul UE va da aprobarea finală (în baza evaluării Comisiei). În urma acestei evaluări, Comisia Europeană va putea vira o prefinanţare de 1,3 miliarde euro, bani ce vor veni în ţară înainte de finalul anului, bani ce vor putea sta la baza derulării unor ample proiecte de modernizare a României”, spune Huţucă.

„Prin PNRR România are alocate circa 29.2 miliarde de euro. 14.25 miliarde de euro sunt sub formă de granturi şi 14.94 miliarde de euro sunt împrumuturi”, potrivit comunicatului de presă transmis.

„În anii următori, România va accesa pentru dezvoltare toate resursele alocate: atât granturile nerambursabile, cât şi împrumuturile cu dobânzi subvenţionate şi cu condiţii de returnare deosebit de avantajoase. Ne propunem să nu  ratăm niciun euro din această şansă istorică de finanţare masivă a investiţiilor în infrastructura ţării”, explică liderul liberal.

Huţucă aminteşte că aceste împrumuturi vor merge către investiţii, iar reformele „sunt în interesul ţării”.

„Vom lăsa generaţiilor viitoare  o infrastructură mai bună (autostrăzi, căi ferate, metrou, spitale, şcoli, creşte etc.) care va duce la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi creşterea competitivităţii firmelor româneşti, spitale mai moderne şi un sistem de educaţie mai performant”, spune Huţucă. Reformele din PNRR sunt în interesul ţării, nu au fost impuse de nimeni. Au votul românilor, căci le-am anunţat în campania electorală, le-am inclus în programul de guvernare, le-am detaliat cu ocazia adoptării bugetului de stat pe 2021. Aceste reforme au fost din păcate amânate în ultimii 30 de ani, însă acum există voinţă politică şi susţinere populară pentru a le face”, explică Huţucă.

Europarlamentantul PSD Victor Negrescu reclamat în aceeaşi zi că, până luni la ora 14.00, PNRR nu fusese depus la Comisia Europeană. ”Este clar că suntem printre ultimele state care vor depune planul dar cel mai grav este că şi la această oră tot corectează la el şi fac modificări”, a susţinut social-democratul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite