Hellvig, susţinut cu jumătate de gură de PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Europarlamentarul Eduard Hellvig va trece fără emoţii de votul din Parlament FOTO Adevărul
Europarlamentarul Eduard Hellvig va trece fără emoţii de votul din Parlament FOTO Adevărul

Victor Ponta a anunţat, luni, că PSD va vota pentru numirea lui Eduard Hellvig în fruntea SRI, dar condiţionează votul de o dezbatere privind numirile persoanelor nepolitice în instituţii nepolitice.

Social-democraţii au decis, luni, în şedinţa Biroului Permanent Naţional (BPN), că vor da un vot favorabil pentru liberalul Eduard Hellvig, nominalizat de preşedintele Klaus Iohannis în fruntea Serviciului Român de Informaţii (SRI). 

„Am fi preferat ca nominalizarea să fie făcută pentru o persoană care să nu aparţină PNL. E un principiu la care ţinem. Respectăm dreptul preşedintelui Iohannis de a propune persoana pentru conducerea SRI. Nu ne vom opune la numirea domniei sale”, a spus Ponta. Pentru că a arătat că PSD îl agreează pe europarlamentarul Eduard Hellvig, chiar dacă acesta este de la PNL, Victor Ponta l-a gratulat pe liberal, despre care a spus că este o persoană echilibrată, capabilă să-şi îndeplinească sarcinile în noua funcţie. 

Însă, decizia PSD de susţinere a europarlamentarului în fruntea SRI a fost mai mult forţată, întrucât partenerii săi de guvernare, UNPR şi PC, au anunţat încă de săptămâna trecută că vor susţine propunerea lui Klaus Iohannis.

„UNPR va susţine această propunere, aşa cum a susţinut şi creşterea bugetului pentru Apărare, tocmai pentru că aceste propuneri răspund unor exigenţe majore ce ţin de stabilitate şi de apărarea interesului national“, se menţionează într-un comunicat de presă al UNPR. Din partea PC, liderul deputaţilor conservatori, Bogdan Ciucă, a declarat joi că, în opinia sa, Eduard Hellvig are abilitatea şi echilibrul necesar pentru a ocupa funcţia de director al SRI, subliniind că este o nominalizare “inspirată”. 

Condiţia PSD

Social-democraţii au spus însă „da“ pentru Eduard Hellvig numai cu jumătate de gură, întrucât au condiţionat votul de organizarea unei dezbateri, în care să se discute pe marginea principiului privind numirile nepolitice în fruntea unor instituţii nepolitice. Mai precis, şefii din fruntea acestor instituţii să nu aparţină aceluiaşi partid politc. 

„Ne dorim să avem o dezbatere publică pe acest principiu care a fost enunţat foarte mult şi foarte des şi să stabilim dacă o putere politică, odată aflată în poziţia de a face nominalizări, va acoperi toate funcţiile din toate instituţiile sau dacă e bine ca, în România, cât mai multe categorii de alegători să fie reprezentate”, a mai precizat Ponta. 

„Încercarea de a nu rămâne în ofsaid“

Adi Zăbavă, analistul politic şi blogger adevarul.ro, ne-a declarat că PSD a decis să voteze favorabil în cazul lui Hellvig, doar pentru a nu face notă discordantă cu partenerii săi de guvernare. „Decizia PSD-ului de a vota «pentru» în cazul nominalizării lui Eduard Hellvig în funcţia de şef al SRI cred că este încercarea de a nu rămâne în ofsaid, ţinând cont că partenerii săi de alianţă au anuţat deja că votează şi ei «pentru». În plus, un vot împotrivă ar însemna a vota împotriva lui Iohannis, fapt ce n-ar fi în concordanţă cu strategia din ultimul timp a lui Victor Ponta“, a declarat, pentru „Adevărul“, Adi Zăbavă. 

Analistul aminteşte că nici în fruntea Serviciului de Informaţii Externe nu există încă un director plin, iar votul favorabil în cazul Hellvig poate reprezenta o uşă deschisă în perspectiva unor posibile negocieri pentru cea de-a doua nominalizare. În ceea ce priveşte dezbaterea prinvind numirile în instituţiile statului, Adi Zăbavă crede că această doleanţă se înscrie într-o strategie a premierului. „Victor Ponta încearcă să se lege de orice subiect pentru a reuşi să acapareze agenda publică. Recentele dosare în care sunt implicaţi membri ai familiei lui Victor Ponta sau apropiaţi ai săi reprezintă o slăbiciune şi, cu cât se vorbeşte mai puţin despre ele, cu atât mai bine pentru actualul premier“, a conchis analistul Adi Zăbavă. 

Tăriceanu, singurul care nu s-a pronunţat

Fostul prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu, fost lider al partidului din care provine Hellvig, este singurul care încă nu a exprimat un punct de vedere privind modul în care vor vota parlamentarii care l-au urmat în proiectul său. „Am făcut o referire foarte clară că, după ce mă voi consulta cu colegii mei din Partidul Liberal Reformator şi după ce mă voi consulta cu colegii de coaliţie, după aceea vom anunţa un punct de vedere comun. Pe domnul Hellvig îl cunosc destul de puţin, nu era o prezenţă care să se fi făcut remarcată în mod deosebit în PNL“, a spus Tăriceanu. Însă, indiferent de modul în care vor vota cei 23 de parlamentari PLR, votul lor nu are puterea să influenţeze rezultatul. 

Audiat marţi în Comisia SRI

Europarlamentarul Eduard Hellvig va fi audiat astăzi, începând cu ora 10.00, în Comisia de control a SRI. Miercuri, începând cu ora 13.00, după primirea raportului de la Comisia SRI, Birourile Permanente reunite vor lua în discuţie convocarea celor două Camere pentru votul final.

Citeşte şi:

Numirea lui Eduard Hellvig: ziua în care Ponta va rămâne în Opoziţie


Iohannis l-a nominalizat pe Eduard Hellvig la şefia SRI, dar PSD are ultimul cuvânt. Hellvig: Sper că Parlamentul mă va considera potrivit


Ponta: Nominalizarea Hellvig la SRI - bună ca persoană, dar PSD dorea pe cineva neimplicat politic

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite