Guvernul Tudose, în chinurile facerii. Cum a ajuns Liviu Dragnea să şi-l asume pe Tudorel Toader

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul desemnat MIhai Tudose. FOTO Mediafax
Premierul desemnat MIhai Tudose. FOTO Mediafax

Noul Executiv condus de Mihai Tudose va fi format în mare parte tot din miniştrii Guvernului Grindeanu, plus câteva „plombe“. În mod surprinzător, Tudorel Toader va rămâne la Ministerul Justiţiei, ba chiar asumat de PSD.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, premierul desemnat, Mihai Tudose, şi liderii social-democraţi din teritoriu au avut ieri o primă discuţie despre componenţa noului Guvern, la Vila Lac 1 din Capitală. Potrivit unor surse politice, discuţia a fost mai degrabă de tatonare, fără să fie rostite nume concrete de miniştri. Totuşi, sursele citate au declarat pentru „Adevărul“ că Guvernul Tudose va fi construit pe scheletul Guvernului Grindeanu. Spre exemplu, miniştrii PSD foarte apropiaţi de Liviu Dragnea, care deţin portofolii-cheie, vor rămâne în funcţii: Sevil Shhaideh la Ministerul Dezvoltării, Carmen Dan la Interne şi Olguţa Vasilescu la Ministerul Muncii. Însă vor fi şi câteva schimbări. La Ministerul Apărării, sunt şanse infime ca Gabriel Leş să continue. Pentru fotoliul său se bat trei oameni: Dorel Căprar ( preşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor), Mircea Duşa (fost ministru al Apărării în Guvernul Ponta) şi Georgian Pop (fost preşedinte al Comisiei de control al SRI). Potrivit unor surse din PSD, cele mai mari şanse le are Dorel Căprar.

La Educaţie, Pavel Năstase îşi va pierde funcţia, succesorul său urmând să fie ales între tehnocratul Nicolae Istudor (rectorul ASE din Bucureşti) şi oamenii de partid: Liviu Pop sau Ecaterina Andronescu. De asemenea, la Sănătate, Florian Bodog va fi schimbat, după ce n-a reuşit să gestioneze criza vaccinurilor. În locul său va fi instalat Florian Buicu, preşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, sau Sorina Pintea, managerul Spitalului Judeţean Baia-Mare. Ciudat este că, la alegerile parlamentare din decembrie 2016, Sorina Pintea a prins un mandat de senator pe listele PSD, însă, la scurt timp, a renunţat la Parlament pentru a se întoarce acasă.

ALDE rămâne pe poziţii

Partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu nu-şi va păstra doar ministerele din Guvernul Grindeanu, ci şi oamenii din fruntea lor. Aşadar, Graţiela Gavrilescu va fi în continuare vicepremier şi ministrul Mediului. Teodor Meleşcanu se va ocupa de politica externă a României, Toma Petcu va fi tot la Energie, iar Viorel Ilie rămâne ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul. Surpiza este însă Tudorel Toader. Ministrul Justiţiei, ajuns în Guvernul Grindeanu la propunerea ALDE, va continua şi în Guvernul Tudose, au declarat pentru „Adevărul“ surse din coaliţia de guvernare. Întrebat despre soarta lui Tudorel Toader, Tăriceanu a răspuns: „Ministerul Justiţiei este un minister care este asumat de PSD“. Asta în ciuda faptului că mai mulţi lideri social-democraţi i-au cerut lui Dragnea să-l înlăture pe Toader şi să pună un ministru politic. Surse din conducerea PSD au declarat pentru "Adevărul" că Liviu Dragnea vrea să evite noi proteste de stradă, căci schimbarea lui Toader, un ministru care s-a dovedit integru, ar putea trezi din nou societatea civilă. 

Ministrii Guvernului Tudose

Joi avem Guvern

Conducerea PSD urmează să se reunească astăzi la amiază pentru a stabili forma finală a Guvernului Tudose. Ulterior, miercuri seară sau joi dimineaţă, fiecare ministru va fi audiat în comisiile de specialitate ale Parlamentului, însă acest hop este doar o formalitate. Apoi, plenul reunit al celor două Camere va acorda votul de învestitură pentru noul Executiv, iar spre seară miniştrii vor depune jurământul în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, iar criza politică se va încheia oficial, cel puţin până la iarnă.

„Peste şase luni va fi o nouă evaluare. Nu vom tolera un guvern care să nu ducă la îndeplinire programul de guvernare“, a  spus preşedintele executiv al PSD, Nicolae Bădălău.

Presa străină, despre Tudose: Un premier „mai obedient“ faţă de Liviu Dragnea

Numeroase publicaţii şi agenţii de presă internaţionale consideră că desemnarea lui Mihai Tudose în funcţia de premier reprezintă o soluţie rapidă la criza politică din România, ce risca să submineze încrederea investitorilor, noua propunere pentru Palatul Victoria fiind o persoană fidelă liderului PSD, Liviu Dragnea. 

„Partidul de guvernământ din România l-a ales pe ministrul Economiei Mihai Tudose să îl înlocuiască pe premierul pe care l-a demis săptămâna trecută, alimentând speranţele pentru rezolvarea încă de joi a impasului politic“, relevă Euronews. De asemenea, aceeaşi sursă punctează faptul că liderii PSD erau nemulţumiţi de eşecul lui Grindeanu în relaxarea regulilor anticorupţie.

Pe de altă parte, agenţia Reuters  a subliniat că politicile guvernamentale vor continua, probabil, să se orienteze către creşterea salariilor din sectorul public şi către reducerea taxelor, care au alimentat temerile de derapaje fiscale exprimate de Comisia Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional.

Associated Press (AP) a scris că nici preşedintele Klaus Iohannis, nici liderul PSD Liviu Dragnea nu vor o criză politică prelungită care, în această etapă, nu ar fi în beneficiul niciuneia dintre carierele lor politice. „Dragnea pierde din popularitate, în pofida faptului că partidul său a câştigat detaşat alegerile parlamentare din decembrie”, afirmă AP, explicând că protestele din februarie i-au ştirbit scorul în sondaje şi că PSD „a primit încă o lovitură după ce şi-a demis propriul Guvern”.

„Aliatul“

Fidelitatea faţă de Dragnea este subliniată şi de publicaţia „Financial Times“. „Tudose este văzut drept un aliat al lui Dragnea, puternicul lider al PSD care nu poate să deţină un portofoliu ministerial din cauza unei condamnări“, scrie ziarul financiar britanic. 

Televiziunea franceză TV5 Monde a punctat faptul că Tudose a fost numit în fruntea guvernului pentru că este un membru de partid „mai obedient“ faţă de Dragnea, cel din urmă fiind omul care a pregătit şi realizat înlăturarea fostului premier Sorin Grindeanu. Totodată, televiziunea franceză a prezentat şi că Tudose a avut zero realizări la Ministerul de Finanţe, potrivit raportului de evaluare al PSD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite