Gabriel Oprea a demisionat de la şefia  UNPR: „Rămân un simplu membru de partid“.  Dragnea: „Nu am ştiut“. Onţanu, preşedinte interimar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Oprea FOTO Eduard Enea
Gabriel Oprea FOTO Eduard Enea

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a demisionat din funcţia de preşedinte al UNPR. Primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu, va prelua conducerea interimară  a partidului.

UPDATE Preşedintele PSD Liviu Dragnea: O sa-l caut pe domnul Onţanu, care a rămas la conducerea UNPR şi sigur că o să avem o discuţie. Este firesc, avem o relaţie bună între cele două partide. O să avem o discuţie să vedem cum putem gestiona situaţia în viitor. În ultimele zile, n-am avut întâlniri cu domnul Oprea, n-am ştiut. Azi am aflat si eu.

Veţi primi parlamentari UNPR în PSD?

O să discutăm pentru că am auzit multe zvonuri. Nu este nimic cert, oficial.

Gabriel Oprea şi-a anunţat demisia printr-o scrisoare:

Dragi colegi,

În aceşti aproape şase ani de activitate politică, UNPR a fost adesea pus la încercare şi de fiecare dată am depăşit împreună obstacolele ce ne-au ieşit în cale. Cu toţii am ales drumul corect pentru partid şi cu toţii am dat dovadă de tărie de caracter atunci când a fost nevoie.

Astăzi UNPR este în faţa unui moment pe cât de dificil, pe atât de important pentru viitorul său. Prin urmare, în calitate de fondator, de preşedinte şi mai ales în calitate de membru al acestei echipe am ales să fac tot ceea ce ţine de mine pentru ca partidul să treacă şi peste acest obstacol.

 

Am decis aşadar să demisionez astăzi din funcţia de preşedinte UNPR. Nu este o decizie uşoară, dar este unul din lucrurile pe care le mai pot face pentru a da partidului şi întregii echipe o şansă în plus în acest an electoral. Am fondat UNPR şi am contribuit din plin la rezultatele de până acum, dar ştiu bine că nu aş fi reuşit fără ajutorul fiecăruia dintre dumneavoastră.

 

Tocmai din acest motiv, consider că am obligaţia umană şi colegială de a nu permite ca discuţiile ce vizează persoana mea să afecteze imaginea partidului. Mi-am făcut datoria faţă de UNPR, faţă de echipă şi îmi fac în continuare datoria, inclusiv prin înaintarea demisiei din funcţia de preşedinte. Rămân un simplu membru de partid, un coleg pe care vă puteţi baza şi un om care îşi respectă cuvântul dat.

 

Ştiu că, pentru orice partid, demisia preşedintelui nu este un moment uşor. Dar mai ştiu că UNPR are resurse interne de cea mai bună calitate. Astăzi UNPR are peste 60 de parlamentari şi este al treilea partid parlamentar din România. Are proceduri democratice pentru alegerea conducerii şi are lideri care pot oricând să ţină partidul pe drumul corect. Interimatul funcţiei va fi asigurat de Neculai Onţanu, unul din oamenii de bază ai UNPR şi un foarte bun cunoscător al organizaţiilor din ţară. Pentru viitorul preşedinte al partidului, opţiunea mea este  Valeriu Steriu, un om al cărui profesionalism este recunoscut de toate partidele şi un lider cu potenţial deosebit.

 

Sigur, decizia va aparţine forurilor statutare ale UNPR, însă cred că îmi revin atât dreptul cât şi obligaţia de a spune echipei pe care am condus-o care este recomandarea mea pentru funcţia pe care o părăsesc astăzi. Pentru mine este o mare realizare să privesc astăzi partidul pe care împreună l-am construit de la zero. De aceea, vă îndemn să păstraţi orientarea naţională a UNPR, să puneţi mereu interesul naţional în centrul acţiunii politice şi să nu abandonaţi principiile care au făcut din acest partid o emblemă a corectitudinii şi a determinării. România are nevoie de oameni curajoşi şi are nevoie în continuare de siguranţă şi prosperitate. Avem aşadar obligaţia să mergem mai departe, împreună, pe acelaşi drum.

A fost o onoare să conduc UNPR şi este o onoare să vă fiu coleg.


Urmărit penal în două dosare

Fostul vicepremier şi ministru de Interne Gabriel Oprea este urmărit penal în două dosare. Într-unul este acuzat  de abuz în serviciu în dosarul în care fostul şef  de la „Doi şi-un sfert“, chestorul Gheorghe Nicolae, este urmărit penal pentru acte de corupţie.Gabriel Oprea (55 de ani) este cercetat pentru că a semnat pe 13 iulie 2015, în calitate de ministru de Interne, un ordin prin care a dispus suplimentarea cu 410.000 de lei, (aproximativ 91.000 de euro – n.r.), a fondurilor pentru cheltuieli operative din cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI). Până aici, nimic ilegal. Însă procurorii anticorupţie au dovezi care arată că demnitarul a aprobat achiziţia din aceştia bani a unui autoturism de lux Audi A8, pe care l-a folosit numai el deşi oficial a fost cumpărat pentru asigurarea protecţiei demnitarilor. În plus, legea limitează achiziţionarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situaţii legate de folosirea lor în activităţi de urmărire penală a infracţiunilor de corupţie.

În cel de-al doilea dosar, Gabriel Oprea este cercetat pentru că atât el cât şi Tiberiu Niţu ar fi folosit abuziv coloana oficială. Fostul ministru a intrat în vizorul procurorilor după ce pe 20 octombrie un tânăr poliţist care îi deschidea coloana oficială a căzut cu motocicleta în groapa săpată de Distrigaz, pe mijlocul Străzii Ştirbei Vodă.

Dragnea nu a cedat şantajului lui Oprea

Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea au semnat un protocol de colaborare pentru alegerile locale, dar  în forma dorită de social-democraţi, care nu prevede niciun angajament din partea PSD de a căra în spate UNPR la alegerile parlamentare.  În urma acordului semnat între Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea, UNPR nu primeşte nicio garanţie de la PSD că va lua UNPR pe liste la alegerile parlamentare, variantă prin care formaţiunea lui Oprea ar rămâne în Parlament şi după 2017.

Înţelegerea încheiată între Dragnea şi Oprea dezavantajează UNPR, care are toate şansele să rămână pe dinafara Parlamentului dacă participă de unul singur la alegeri. Potrivit ultimelor sondaje, UNPR nu trece pragul de 5%, necesar intrării în Parlament, de unde ar putea face jocurile şi în următorii patru ani.

La alegerile parlamentare din 2012, UNPR i-a revenit 12 mandate de parlamentari, însă, în urma racolărilor, a ajuns să deţină 63 de aleşi, fiind a treia formaţiune ca mărime din Parlament. Această poziţie i-a conferit lui Oprea rolul de decident principal în Parlament, unde fiecare vot a depins de voinţa liderului UNPR.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite