Eurodeputaţii români, vârf de lance împotriva eşecului diplomaţiei UE la Moscova. Ce i se reproşează lui Borrell

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serghei Lavrov, liderul diplomaţiei ruse, şi Hosep Borrell, şeful diplomaţiei UE. FOTO EPA EFE
Serghei Lavrov, liderul diplomaţiei ruse, şi Hosep Borrell, şeful diplomaţiei UE. FOTO EPA EFE

Şefului diplomaţiei UE, Josep Borrell, i se cere demisia de către zeci de eurodeputaţi, dintre care un sfert sunt români, după eşecul vizitei făcute la Moscova, acolo unde omologul rus l-a ironizat şi a atacat Uniunea, fără ca oficialul european să reacţioneze.

73 de europarlamentari, printre care 18 euroaleşi români, au semnat o scrisoare adresată preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care îi cer să-l demită pe şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, după vizita acestuia la Moscova, afirmând că sunt „îngrijoraţi de evoluţiile umilitoare” ale dialogului între reprezentantul UE şi ministrul Afacerilor Externe rus, Serghei Lavrov, de vinerea trecută.

„Judecata greşită a lui Borrell în decizia proactivă de a vizita Moscova şi eşecul său de a susţine interesele şi valorile Uniunii Europene în timpul vizitei sale au cauzat daune grave reputaţiei UE”, au precizat euraleşii în scrisoare. Potrivit site-ului Caleaeuropeană.ro, eurodeputaţii români care au semnat scrisoarea şi care reprezintă un sfert din contestatarii lui Borell sunt: Eugen Tomac, Marian-Jean Marinescu, Nicolae Ştefănuţă, Siegfried Mureşan, Dragoş Pîslaru, Loránt Vincze, Vlad Gheorghe, Ramona Strugariu, Dragoş Tudorache, Gheorghe Falcă, Tudor Ciuhodaru, Traian Băsescu, Vasile Blaga, Rareş Bogdan, Mircea Hava, Daniel Buda, Vlad Nistor şi Cristian Buşoi. Aşadar, majoritatea eurodeputaţilor sunt din Partidul Popular European şi din Renew Europe. Cu o singură excepţie, Tudor Ciuhodaru, care provine din Grupul socialiştilor. Contactat de „Adevărul”, Ciuhodaru a confirmat că a semnat scrisoarea care cere demiterea lui Borrell, dar nu a vrut să dea detalii despre motivele poziţionării sale, invocând faptul că nu mai poate să vorbească în acel moment.

Preşedinta Comisiei Europene a transmis că Borrell are „sprijin deplin” din partea ei, potrivit unui purtător de cuvânt al UE, citat de Politico, cu toate că liderul diplomaţiei europene i-a supărat inclusiv pe cei din propriul grup, adică al socialiştilor, după cum susţin surse din PSD pentru „Adevărul”. 

Cu toate acestea, euroaleşii din familia socialistă nu sunt de acord cu o posibilă demisie a lui Borrell, dar nici nu au ieşit în presă cu poziţii de susţinere a acestuia. De altfel, şi în dezbaterea de marţi, social-democraţii nu au vorbit concret despre vizita lui Borrell, ci despre faptul că Rusia încalcă tot mai mult valorile democratice şi drepturile fundamentale ale omului.

Ruşii i-au refuzat solicitările

Liderul diplomaţiei UE a încercat să explice gestul său de a merge într-o vizită oficială, deşi numeroşi politicieni de la Bruxelles i-au cerut să o amâne, în condiţiile în care regimul de la Moscova a arestat în ultimele săptămâni peste 4.000 de persoane, inclusiv 60 de jurnalişti şi pe opozantul Aleksei Navalnîi, şi nu vrea să cedeze presiunilor internaţionale pe tema eliberării acestora.

„Dialogul a ajuns la un blocaj. Am decis să merg la Moscova. Scopul vizitei era dublu: îmi doream să discut faţă în faţă despre poziţia UE referitoare la chestiunile care ne preocupă (economice, energetice, respectarea drepturilor omului, inclusiv cazul Navalnîi). Nu au apreciat acest fapt. I-am întrebat dacă mă pot întâlni cu Navalnîi. Mi s-a spus că e imposibil din lipsă de timp şi pentru că se afla în instanţă atunci. Până la urmă, delegaţia mea s-a întâlnit cu avocatul lui”, a declarat Borrell, marţi, în faţa Parlamentului European, potrivit traducerii oficiale.

Între ceea ce spune şeful diplomaţiei europene că a vrut şi ce a ieşit e o diferenţă mare. În timp ce Borrell avea conferinţa de presă cu liderul diplomaţiei de la Moscova, autorităţile ruse anunţau expulzarea unor diplomaţi polonezi, suedezi şi germani pentru participarea la protestele pentru eliberarea lui Navalnîi. În conferinţa de presă, Lavrov a numit UE un „partener neserios” şi i-a cerut lui Borrell să nu se mai plângă de întrebările presei ruse, cum au fost cele referitoare la raportarea la embargoul american asupra Cubei sau despre posibile încălcări ale drepturilor omului în Letonia.

De altfel, marile publicaţii europene l-au taxat dur pe liderul diplomaţiei europene pentru vizita la Moscova. „Rusia l-a umilit pe Borrell la Moscova”, a transmis „EUObserver”, în timp ce „Le Monde” a titrat că „Diplomaţia UE a căzut în capcana rusească”. Mesaje similare au fost transmise şi de „Deutsche Welle”, „Le Figaro”, „Euractiv” sau „Le Soir”.

Cioloş: Aţi mers într-o capcană

În dezbaterea Parlamentului European de marţi, Dacian Cioloş, liderul grupului Renew Europe, l-a criticat pe Borrell, dar fără a-i cere demisia. „O vizită în Rusia e un gest simbolic. Vizita a dat un mesaj greşit. Aţi mers la Moscova direct într-o capcană mediatică. Sub conducerea lui Putin, Moscova a călcat în picioare drepturile cetăţenilor. Rusia comandă asasinate în Europa. Nu puteţi să spuneţi că nu ştiaţi ce sensibilă e o asemenea vizită. Kremlinul ne-a arătat că nu e interesat de o relaţie cu UE”, a precizat Dacian Cioloş, de la tribuna Parlamentului European.

Anterior, şi unul dintre liderii PPE la nivel european, Sigfried Mureşan, l-a taxat dur pe şeful diplomaţiei UE. „Vizita la Moscova fără rezultate concrete a Înaltului Reprezentant al UE a fost o greşeală. Şeful diplomaţiei europene parcă nici nu a existat în acea conferinţă de presă; a citit doar nişte declaraţii predefinite, generale, lipsite de conţinut. Nu a obţinut nimic în urma acestei vizite la Moscova, iar prin modul în care s-a prezentat presei, pare că nici nu a fost hotărât să obţină ceva”, a declarat Mureşan, la sfârşitul săptămânii trecute.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite