Dragnea exclude numirea lui Iliescu într-o funcţie executivă şi nu susţine dublarea indemnizaţiilor parlamentarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, marţi, că este incorect ca funcţia de preşedinte de onoare a lui Ion Iliescu să fie supusă la vot la fiecare Congres şi că un preşedinte de onoare nu poate fi într-o structură executivă, cum este BPN al PSD, arătând că Iliescu a fost de acord cu acest lucru.

"Am avut o discuţie cu domnul preşedinte Iliescu în săptămâna dinainte de Congres. Am discutat câteva lucruri, printre care şi despre funcţia de preşedinte de onoare, pe care eu am considerat că este incorect să o tot supui la vot la fiecare congres, ca şi cum trebuie să spunem mereu dacă îl votăm pe Ion Iliescu este Ion Iliescu. Nu, Ion Iliescu este fondatorul acestui partid, are respectul cuvenit din partea partidului , din partea membrilor şi a fost de acord cu mine. Al doilea subiect pe care l-am discutat a fost includerea domnului preşedinte Ion Iliescu în Biroul Permanent Naţional sau nu. Un preşedinte de onoare nu poate să fie într-o structură executivă şi a fost de acord cu mine", a explicat, la Realitatea TV, Liviu Dragnea, legat de faptul că Ion Iliescu nu mai face parte din Biroul Permanent Naţional al partidului.

El a spus că Iliescu poate participa la orice şedinţă a partidului, dar nu poate fi pus într-o structură executivă deoarece nu este corect şi nu se întâmplă nicăieri acest lucru.

"Dimpotrivă, domnul preşedinte Iliescu poate participa la orice întâlnire, la orice şedinţă a oricărei structuri de conducere din partid, dar nu poate fi pus într-o structură executivă pentru că nu este corect, nicăieri nu se întâmplă lucrul ăsta. Domnul Iliescu poate avea ieşiri publice, are o greutate mai mare decât un vot", a mai spus Dragnea.

El s-a referit şi la comentariile făcute de fostul preşedinte PSD Adrian Năstase cu privire la acţiunea de condamnare a comunismului iniţiată de Dragnea la Congres, arătând că nu a fost vorba despre o rescriere a istoriei, ci despre o recunoaştere a trecutului.

"Eu vreau să dau un răspuns unui om pe care îl respect foarte mult. Eu nu am vorbit acolo de rescriere a istoriei, eu nu mă ocup de rescrierea istoriei. A fost un comentaru al domnului preşedinte Adrian Năstase. Ceea ce am făcut noi este de fapt o reconciliere cu trecutul, nu rescrierea istoriei, o recunoaşterea a istoriei", a menţionat Dragnea.

El a adăugat că nu doreşte să fie pe poziţie antagonică cu Năstase şi Iliescu, dar "aceasta este calea pe care merge şi nu se abate de la ea".

"Nu am dorit să fiu în poziţie antagonică cu cineva, cu atât mai puţin cu Adrian Năstase sau cu Ion Iliescu, numai că aceasta este calea pe care merg şi de la care nu mă abat. Cred foarte mult, până la urmă nu toţi suntem la fel, suntem diferiţi. Eu aşa văd lucrurile că, în acest moment istoric, pe drumul ăsta trebuie să meargă PSD. Şi este o susţinere foarte mare în interiorul partidului şi în exteriorul lui. Vom prezenta luni rezultatul unei cercetări sociologice care spune foarte mult despre susţinerea pe care PSD o are", a mai arătat Dragnea.

Adrian Năstase a scris luni, pe blog, că unii lideri ai PSD cred că reformarea partidului înseamnă se rescrii istoria şi să te ocupi de trecut, deşi adevăratele teme ale modernizării ţin de pericolele globalizării, limitele capitalismului sau redesenarea sferelor de influenţă.

„Nu susţin dublarea indemnizaţiilor parlamentarilor”

Preşedintele PSD a mai declarat, marţi, că nu susţine dublarea indemnizaţiilor parlamentarilor, arătând că, din câte ştie, nu i-a obligat nimeni să meargă în Parlament.

"Nu ţin să fiu popular cu colegii mei, dar eu nu susţin (dublarea indemnizaţiilor parlamentarilor - n.r.). Nu ne-a obligat nimeni să mergem în Parlament, din câte ştiu eu", a spus Dragnea, întrebat dacă susţine dublarea indemnizaţiilor parlamentarilor.

El a precizat că nu are informaţia că s-ar pregăti dublarea indemnizaţiei parlamentarilor, dar ca partid social-democrat preocuparea este de a mări mai întâi salariile cele mai mici.

"Eu am să vă spun care este poziţia mea. Atunci când am mers în campanie electorală, am vorbit cu cetăţenii (...), când mergi în campanie electorală pentru parlamentare nu le spui cetăţenilor: daţi-ne votul în Parlament ca să ne facem salarii mai mari, noi întâi, şi pensii mai mari, noi întâi, chiar dacă sunt îndreptăţite solicitările. (...) Ca partid social-democrat, principala noastră preocupare este să mărim salariile pentru cei care le au foarte mici şi încet, încet, să ajungem ca întregul sistem bugetar să primească, într-un orizont de timp rezonabil, salarii bune, pentru ca întregul sistem să funcţioneze. Nu am această informaţie (privind dublarea indemnizaţiilor parlamentarilor -n.r.). O să verific", a menţionat Dragnea.

”Ministrul Matache trebuie să dea explicaţii despre situaţia autostrăzii Orăştie-Sibiu”

Ministrul Transporturilor, Iulian Matache, va da explicaţii, luni, în şedinţa Biroului Permanent al PSD, cu privire la situaţia autostrăzii Orăştie-Sibiu, a anunţat, marţi, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

"Luni, domnul Matache trebuie să vină în Biroul Permanent să dea explicaţii, după ce vom primi şi eu şi colegii mei explicaţii, în conferinţa de presă de după BPN o să răspund a întrebare. Eu vreau, nu numai eu, partidul, prin conducerea lui, vrea să primească explicaţii despre ce s-a întâmplat acolo, e vina lui, e vina celor de dinainte, are altcineva vreo vină, a altora, s-a produs ceva în pământ. Nu ştiu, dar vreau nişte explicaţii corecte ca să nu vorbim discuţii la televizor", a spus Dragnea, la o emisiune a postului Realitatea TV.

El a adăugat că a avut o discuţie în acest sens cu ministrul Transporturilor, luni, după Congres şi a fost stabilită informarea de săptămâna viitoare.

"Am avut o discuţie cu domnul Matache luni dimineaţă, după Congres şi am stabilit că luni va veni cu această informare", a mai spus Dragnea.

Ministerul Transporturilor a cerut companiei italiene Salini Impregilo urgentarea şi definitivarea aspectelor tehnice pentru remedierea deficienţelor şi pentru finalizarea lucrărilor la lotul trei al autostrăzii Sibiu-Orăştie, în cadrul căruia o porţiune de 200 metri trebuie demolată şi refăcută.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite