„Dinozaurii” din politică, recuperaţi în funcţii publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petre Daea, Toni Greblă şi Radu Stroe sunt trei dinte veteranii din politică pentru care au fost găsite funcţii bine plătite la stat FOTO Colaj Adevărul / Mediafax
Petre Daea, Toni Greblă şi Radu Stroe sunt trei dinte veteranii din politică pentru care au fost găsite funcţii bine plătite la stat FOTO Colaj Adevărul / Mediafax

PSD îşi trimite veteranii care n-au mai prins un loc în Parlament pe locuri bine plătite din instituţii publice, odată cu revenirea la guvernare. Şi PNL şi-a plasat o parte din dinozaurii politici în agenţii şi consilii.

Perioada de opoziţie, de aproape doi ani, a însemnat pentru PSD decuplarea de la funcţiile care depind de partidele care deţin guvernarea. Aşa că din noiembrie 2019 şi până în noiembrie 2021, majoritatea persoanelor afiliate PSD au fost îndepărtate de prin consilii de administraţie, comitete, agenţii sau oficii ale statului. Situaţia s-a schimbat cu 180 de grade, iar în ultimele săptămâni au loc numiri de PSD-işti în funcţii publice, inclusiv ale unora care păreau că au cariera încheiată sau că au fost plasaţi într-un loc fără vizibilitate.  

Un prim caz este acela al lui Petre Daea, fost ministru al Agriculturii, care în 2020 nu a mai prins un loc la parlamentare. Însă fostul ministru este recuperat prin revenirea la guvernare a social-democraţilor. PSD l-a trimis pe o funcţie bine remunerată, Petre Daea fiind numit membru al Consiliului de Administraţie al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), structură aflată în subordinea Ministerului Finanţelor. Actualul ministru, Adrian Câciu, l-a avut şef pe Daea timp de câţiva ani, în condiţiile în care titularul de la Finanţe a fost director de cabinet în Ministerul Agriculturii în perioada 2017-2019.

Pentru prezenţa în CA-ul FNGCIMM, Daea este recompensat cu o indemnizaţie brută lunară de circa 12.062 de lei. Fostul ministru şi deputat nu are nicio tangenţă cu domeniul unde a fost numit, acesta fiind de profesie inginer agronom, iar toată activitatea sa profesională e în zona agriculturii. De altfel, şi apariţia numirii sale a avut loc tardiv, la câteva săptămâni după aceasta. În ziua în care „Adevărul” a trimis o solicitare referitoare la numirea acestuia, 10 februarie, pe site-ul instituţiei a fost încărcat CV-ul lui Daea, precum şi declaraţiile de avere şi de interese. Cu toate acestea, răspunsul oficial la cererea pentru informaţii de interes public nu a fost încă furnizat.

13.215 lei este indemnizaţia fixă brută lunară pe care o va primi Toni Greblă

Toni Greblă, fost parlamentar timp de două mandate, ex-judecător la CCR şi fost secretar general al Guvernului, simte şi el efectele schimbărilor de la Palatul Victoria. De sâmbăta trecută, Greblă a fost numit în CA-ul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), pentru care indemnizaţia fixă brută lunară este de 13.215 lei. La aceasta se adaugă o indemnizaţie variabilă, care depinde de activitatea companiei. Greblă nu era şomer până la numire, ci era şef de secţie la Consiliul Legislativ, unde a fost numit de Parlament, în iunie 2020.

În Consiliul de Administraţie al Registrului Auto Român i-a fost găsit un loc lui Narcis Chisăliţă. Membru al PSD Caraş-Severin, Chisăliţă a fost deputat în mandatul 2008-2012, apoi senator în mandatul 2016-2020. În ultimul an, fostul ales deţinuse funcţia de consilier parlamentar.

Radu Stroe, lipit de toate guvernările

În două săptămâni expiră mandatul de patru luni al lui Radu Stroe (PNL, UNPR, PSD) din Consiliul de Administraţie al FNGCIMM. Potrivit unor surse politice, în interiorul Coaliţiei sunt discuţii dacă fostului ministru de Interne din perioada Uniunii Social-Liberale să i se prelungească mandatul cu două luni. Stroe a reuşit să obţină mandate de câte şase luni de mai multe ori în ultimii ani, indiferent de culoarea guvernărilor. A fost conectat la FNGCIMM în perioada Guvernului Dăncilă, apoi a rezistat şi în guvernele Orban şi Cîţu. „A avut relaţii mereu, atât în PSD, cât şi în PNL. Este unul dintre motivele pentru care l-au păstrat mereu”, susţin surse din Ministerul de Finanţe pentru „Adevărul”. Stroe este şi consilier al preşedintelui Curţii de Conturi.

Şi PNL are grijă de oamenii săi

Şi liberalii au membri de partid cu vechime cărora le-au găsit câte o funcţie la stat. Marius Nicoară, fost parlamentar timp de trei mandate, este în prezent membru în CA-ul OPCOM, operator al pieţei de energie electrică şi gaze din România, la începutul lunii ianuarie fiindu-i prelungit mandatul cu două luni. Potrivit informaţiilor „Adevărul”, în martie va mai primi un mandat provizoriu de maximum şase luni în această funcţie.

Altui veteran din PNL, Vasile Varga (două mandate de parlamentar), PNL i-a găsit un loc în Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. În vârstă de 67 de ani, Varga a fost vizibil în activitatea parlamentară mai ales prin faptul că a fost secretar al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, într-o perioadă în care au avut loc schimbări controversate ale Codurilor Penale şi ale Legilor Justiţiei.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite