Cum arată strategiile celor trei tabere din PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A început lupta pentru putere în PSD FOTO Mediafax
A început lupta pentru putere în PSD FOTO Mediafax

Anunţul suspendării lui Victor Ponta a scos la iveală şi jocurile de culise pe care le încearcă liderii PSD pentru a pune mâna pe conducerea partidului. Pasul înapoi făcut de Victor Ponta le-a deschis noi orizonturi  rivalilor săi din partid, Liviu Dragnea şi Valeriu Zgonea. De cealaltă parte, nici Ponta nu s-a culcat pe o ureche şi îşi joacă ultima carte.

În urma discuţiilor purtate cu mai mulţi lideri de la vârful PSD, „Adevărul“ vă dezvăluie tacticile pe care le au în vedere în perioada următoare cele trei grupări care s-au conturat în PSD.

Ponta declanşează jihadul

Victor Ponta s-a suspendat din partid, însă rămâne în continuare în fruntea Guvernului, poziţie care îi lasă loc de manevră în interiorul coaliţiei de guvernare, obiectivul său fiind înlăturarea vicepremierului Gabriel Oprea de la Guvern şi ruperea alianţei cu UNPR, potrivit unor surse de la vârful PSD. Unul din motivele pe care le va invoca Ponta va fi adoptarea salariilor pentru demnitari de către Guvern pe la spatele său, deşi vicepremierul l-a anunţat de ordonanţa pe care urma să o aprobe Guvernul săptămâna trecută. Dacă revocarea lui Oprea din Guvern nu va duce la ruperea coaliţiei de guvernare, Ponta ar face oricum această mişcare înainte de o eventuală moţiune de cenzură a liberalilor.

Ponta îşi are asigurat scaunul de premier până în toamnă, la începutul sesiunii parlamentare, moment de la care intenţionează să ducă PSD în Opoziţie până la alegerile de anul viitor, potrivit surselor citate. În ceea ce priveşte planurile sale în PSD, Ponta o va promova pe Rovana Plumb, unul dintre puţinii oameni de încredere pe care îi mai are, la vârful partidului până când îşi va rezolva problemele din Justiţie. Numai că decizia lui Ponta de a o alege pe Plumb succesoarea sa nu este deloc pe placul partidului.

„Rovana nu are autoritate deloc în PSD. Sunt mulţi colegi care nu sunt de acord cu ea“, au declarat surse din PSD. În plus, social-democraţii sunt supăraţi pe Ponta pentru că au aflat de la televizor de decizia sa de a se retrage din funcţia de preşedinte al PSD. „Nu am ştiut nimic. M-a sunat cineva şi mi-a spus. Am rămas cu gura căscată. Se crează o stare de confuzie în partid. Pe mine mă sună oameni din organizaţie şi mă întreabă ce se întâmplă şi nu ştiu ce să le spun. Trebuie să ne explice la următoarea şedinţă“, ne-a declarat un lider de la centru.

Oprea se aliază cu Zgonea

Capul lui Gabriel Oprea nu este singurul pe care îl vizează Ponta. Premierul ar intenţiona să-l schimbe şi pe Valeriu Zgonea de la conducerea Camerei Deputaţilor, pentru modul cum a gestionat votarea lui Mihai Răzvan Ungureanu pentru funcţia de şef al SIE sau amânarea proiectelor de modificare a legislaţiei penale. Zgonea simte pericolul şi de aceea încearcă să profite la maximum de momentul de cotitură pe care îl traversează Ponta. Dorinţa lui Zgonea de a ajunge în fruntea PSD este cunoscută din discuţiile pe care le purtau Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova în urmă cu aproape un an, potrivit stenogramelor DNA. Zgonea nu a renunţat nici acum la idealul său de a ajunge preşedinte al PSD, ci doar şi-a schimbat strategia.

Potrivit unor surse din anturajul său, Zgonea mizează pe ajutorul lui Gabriel Oprea, de care s-a apropiat foarte mult în ultima perioadă, mai ales după votul pentru MRU. Planul celor doi este ca Oprea să sprijine o candidatură a lui Zgonea la şefia PSD, oferindu-le social-democraţilor garanţia rămânerii la guvernare. În schimb, Oprea ar urma să primească sprijinul PSD pentru a ajunge pe locul lui Ponta la Guvern. Pe termen lung, Oprea şi Zgonea urmăresc chiar fuziunea dintre PSD şi UNPR, prin înghiţirea celui din urmă, iar Oprea să devină preşedinte executiv al PSD, funcţie ocupată până de curând de Liviu Dragnea, liderul celei de-a treia grupări din PSD.

Dragnea a câştigat prima bătălie

Condamnarea în primă instanţă în dosarul „Referendumul“ îi încurcă puţin lui Liviu Dragnea planul său de a ajunge în fruntea PSD, mai ales că şi-a dat demisia din a doua poziţie în partid. Dragnea are însă un plan de rezervă. Potrivit unor surse din PSD, Dragnea va încerca să-l instaleze la şefia PSD, în locul Rovanei Plumb, pe Andrei Dolineaschi, secretarul general al PSD, care l-a însoţit în turneul său prin ţară, mai spun surse din PSD. Dacă Dolineaschi nu va dori să-şi asume o confruntare directă cu Victor Ponta, omul care l-a propulsat în funcţia de secretar general al PSD, Dragnea va încerca cu un lider din teritoriu. „Nu este exclus să-l sprijine chiar pe Marian Oprişan, deşi nu se înţeleg deloc, doar să-i încurce pe cei din tabăra lui Ponta“, au mai spus surse din PSD. Prima bătălie internă a fost câştigată de Liviu Dragnea, care a reuşit convocarea Comitetului Executiv al PSD (CExN) pentru miercurea viitoare, în ciuda împotrivirii lui Ponta. Dragnea va propune desemnarea de către CExN a celui care îl va înlocui pe Victor Ponta în perioada următoare, mizând pe faptul că Rovana Plumb nu este dorită de către partid.

„Să rămânem la guvernare“

„Adevărul“ i-a întrebat pe liderii din teritoriu ce părere au despre planul pus la cale de către Victor Ponta, de a-l revoca pe Oprea din Guvern şi de a trece PSD în Opoziţie. Cei mai mulţi nu sunt de acord cu scenariul lui Ponta. Alţi social-democraţi, susţinători ai lui Victor Ponta, s-ar conforma unei decizii de ieşire de la guvernare.

Dan Cristodor, şeful Organizaţiei Judeţene a PSD Călăraşi: ”Nu cred astfel de zvonuri şi e păcat să fac presupuneri, atâta vreme cât acest lucru nu se va întâmpla niciodată. Liderul PSD-iştilor călărăşeni spune că, de fiecare dată, când s-a discutat în Comitetele executive despre guvernarea alături de UNPR nu s-a pus problema unei rupturi. „E drept, au mai fost mici neînţelegeri, cum ar fi votul dat de UNPR pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la şefia SIE, însă nu au fost de natură să provoace vreo ruptură. Mai mult decât atât, ieşirea de la guvernare nu se impune. Guvernăm super-bine şi ar fi păcat pentru cetăţeni să lăsăm ţara pe mâinile altcuiva. Sincer, PNL nu este pregătit să preia conducerea. Se vede, nu au oameni de nădejede, este o debandadă totală în acest partid. Ar fi un dezastru să vină ei la guvernare”, explică Dan Cristodor.
„Nu am auzit de niciun scenariu legat de ieşirea de la guvernare a PSD şi nici nu cred că se va întâmpla un astfel de lucru. La fel cum nu ştiu nici despre o eventuală rupere de UNPR. Există, ca întotdeauna, tot felul de voci care au ceva de spus pe aceasta temă, însă nu cred că este relevant ceea ce se bârfeşte. O să pot să vă spun mai multe în zilele următoare, după ce se vor linişti lucrurile şi mă voi lămuri şi eu, dar sunt sigur că PSD va rămâne la guvernare“.


Deputat Flavius Măduţa, preşedinte organizatia municipala a PSD Arad: ”E pentru prima dată când aud aşa ceva. Nu pot comenta asemenea speculaţii, însă pot să vă spun că nu au existat discuţii în forurile de conducere ale PSD despre asta”.

Emil Niţă, deputat, vicepreşedinte PSD Braşov: „În primul rând este un zvon şi în general nu comentez aceste informaţii, apărute pe surse. Dar părerea mea este că în următoarele două săptămâni vor fi câteva întâlnire în forurile de conducere ale PSD, Biroul Permanent şi Comitetul Executiv, care vor rezolva problema de moment din cadrul partidului, pentru că acest partid, să nu uităm are preşedinte, are comisii, care funcţionează, iar aceste lucruri vor fi tranşate. Atunci se va stabili şi care va fi vocea care trebuie să coordoneze activitatea partidului - şi aici mă refer la toate structurile, pentru a înlătura aceste lucruri care nu sunt statutare, cu tot felul de interimate, care în statut nu există. Din punct de vedere guvernamental, lucrurile se vor rezolva în coaliţia de guvernare, care, în opinia mea, trebuie să decidă sprijin pentru actualul Guvern până la începerea sesiunii parlamentare, când există posibilitatea de a depune moţiune de cenzură. De aceea, cred că Guvernul va funcţiona fără probleme. Moţiunea de cenzură din toamnă va fi jucată după alte premise. Nu spun nici că e bune, nici că e rău să plecăm de la guvernare,dar Guvernul nu poate cădea decât prin moţiune de cenzură”.

Virgil Delureanu, deputat PSD de Olt: ”Într-adevăr, după anunţul făcut ieri (duminică) de dl. Ponta cum să se va suspenda din toate funcţiile de conducere din PSD, inclusiv din cea de preşedinte, ne-a bulversat pentru că nu aşteptam. Acum văd că apar tot felul de scenarii: ba că PSD ar fi bine să iasă de la guvernare în toamnă şi va trece în Opoziţie, ba că va rămâne la guvernare cu dl. Ponta premier etc. Vă daţi seama că e prematur să comentezi acum aşa ceva pentru că nu avem de unde ştim ce se va întâmpla, dar, dacă vreţi părerea mea, eu cred că noi, PSD, ar trebui să rămânem la guvernare, iar dl. Ponta ar trebui să nu demisioneze din funcţia de premier, cum se aude pe la televizor şi mai ştiu eu unde. De ce să plecăm de la guvernare?!? Pentru că am luat decizii binevenite mult-aşteptate de români care nu au mai fost luate până acum?! Pentru că am scăzut TVA-ul?!... Nu, eu nu cred că ar fi o decizie înţeleaptă să ieşim de la guvernare pentru că nu există un motiv întemeiat. Putem rămâne la guvernare şi să continuăm seria măsurilor bune pentru ţară şi populaţie, iar românii vor arăta la alegeri dacă au considerat că ce am făcut noi a fost sau nu bine.

Marius Screciu, preşedintele Organizaţiei PSD Drobeta Turnu Severin: ”Eu cred că am făcut lucruri bune pentru români, pentru populaţie, trebuie să ducem guvernarea până la capăt şi nu cred că ar fi oportună o ieşire de la guvernare. Vreau o colaborare în continuare cu UNPR şi cu Gabriel Oprea, dar având în vedere că în 2016 o parte din locurile pentru Parlament vor reveni UNPR-ului este oportună o discuţie mai amplă şi un vot pozitiv al UNPR-ului alături de PSD în toate problemele care apar în Parlament. Şi aici fac referire la faptul că ei au votat altfel decât noi la numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la SIE”.

Ioan Munteanu, deputat PSD de Neamţ, vicepreşedinte PSD Neamţ: „Nu ştiu de scenarii despre ieşirea PSD de la guvernare în toamnă şi intrarea în Opoziţie, dar încerc să fac un scenario după ultimele evenimente. Cred că ieşirea lui Victor Ponta de la preşedinţia PSD nu înseamnă decât o amânare a ieşirii de la guvernare, pentru că el a spus că va sta deoparte până ce se vor lămuri suspiciunile în ce-l priveşte, dar eu cred că instanţa nu se va pronunţa până în toamnă. Mi-aş dori să văd cartoful fierbinte în mâna celor de la PNL cu tot ce înseamnă acţiunile guvernamentale luate în ultima perioadă; cred că va fi un dezastru pentru ţară în acele condiţii.

„UNPR fără PSD nu mai există în viitor. Ei nu pot candida decât pe partea stângă. Interesul naîional joacă bine cartea asta azi, dar s-ar putea ca mâine să n-o poată folosi deloc. Acolo se joacă o carte, trebuie s-o recunoaştem. Întotdeauna Gabi Oprea a spus că el îl susţine pe Victor Ponta, nu PSD-ul. S-ar putea ca PSD-ul să spună că noi vrem singuri şi se poate întâmpla şi aşa ceva”.

Alexandru Oprea, vicepreşedinte PSD Dâmboviţa: „E o fractură de logică. Dacă pregăteşte ruperea şi plecarea UNPR din coaliţie, cu cine o să guverneze PSD? Cu un Guvern minoritar? Mi-e geu să cred că se va întâmpla asta. Până una alta, PSD are un acord de colborare cu UNPR. Dacă se va produce o scindare, sunt convins că se vor convoca forurile statutare, se va lua o decizie. Nu poate decide cineva pur şi simplu. Astea sunt baliverne aruncate pe piaţă de unul sau de altul. Dacă UNPR pleacă de lângă PSD, credeţi că PNL îl va primi pentru o eventuală candidatură pe liste comune? Nu punem în discuţie cazul judeţului Dâmboviţa. Câte procente crede UNPR că face de unul singur? Nu cred că le-ar convine nici lor".

„Sunt anumite lucruri care deraneajează. Din moment ce nu a existat coerenţă pe un vot, şi mă refer aici la numirea de la SIE, normal că pot fi nişte reproşuri făcute. Dacă ne luăm după ce prevede legea, nu poţi să susţii aşa orice iniţiativă a preşedinţiei. Din câte şi eu, şi credeţi-mă că mă pricep la serviciile de informaţii, numirea  unui şef la servicii, trebuia decisă în primul rând în CSAT. După aceea, coform legii CSTA, hotărârile în CSAT se iau în unanimitate, nu se iau cu votul majorităţii. S-au încălcat nişte lucruri în chestiunea asta, dar nu cred că trebuie să se ajungă până la ruperea coaliţiei".

„E foarte posibilă ieşirea de la Guvernare a PSD şi trecerea în Opoziţei, în funcţie de numărul de parlamentari. E foarte posibil să apară şi o moţiune de cenzură. Oamenii sunt extrem de volatili".

Citeşte şi:

Planul post-demisie al lui Victor Ponta. Ce cred liderii locali PSD despre decizia premierului de a renunţa la şefia partidului

Victor Ponta a anunţat, pe Facebook, că a luat decizia de a se retrage temporar din funcţia de lider al PSD, în urma problemelor sale cu Justiţia, deşi atât Klaus Iohannis, cât şi Opoziţia i-au cerut să renunţe la funcţia de premier, nicidecum la cea de şef de partid. Funcţia de premier îi va lăsa loc de manevră în coaliţia de guvernare, în interiorul căreia urmăreşte, pentru început, debarcarea de la Guvern a lui Gabriel Oprea.

Dragnea, după şedinţa coaliţiei: „Ţin mult la Ponta. Mă interesează să fie găsit nevinovat“

Coordonatorul politic al PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, după şedinţa coaliţiei de guvernare, că în PSD există o „determinare foarte serioasă“ ca partidul să rămână la guvernare. În acest context, Dragnea şi-a exprimat sprijinul faţă de premierul Victor Ponta, despre care a spus că speră să fie găsit nevinovat în dosarul Turceni-Rovinari.

Băsescu: Ponta trebuie să demisioneze de la şefia Guvernului. Fiecare minut în plus e o eroare

Fostul preşedinte Traian  Băsescu a declarat luni că premierul Victor Ponta ar trebui să demisioneze din fruntea Executivului, el apreciind că prelungirea mandatului său de premier este o eroare.

FOTO Victor Ponta este inculpat. Procurorii au cerut o expertiză financiar-contabilă şi vor să pună sechestru pe o parte din averea acestuia

Victor Ponta a fost, luni, la DNA, unde a fost informat că i s-a schimbat încadrarea juridică iar de astăzi este inculpat în dosarul în care este acuzat de corupţie. Mai mult, o parte din bunurile acestuia vor fi puse sub sechestru. La ieşirea din sediul instituţiei, acesta a precizat că procurorul a dispus o expertiză financiar-contabilă, urmând ca la finalul acesteia să fie audiat


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite