Comisia Europeană cere aplicarea cerinţelor MCV. Guvernul se face că nu aude

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă şi Frans Timmermans
Viorica Dăncilă şi Frans Timmermans

Comisia Europeană cere Guvernului să înceapă punerea în aplicare de urgenţă a recomandărilor din ultimul raport MCV, în condiţiile în care coaliţia PSD-ALDE a ignorat Bruxelles-ul până acum. Pe de altă parte, Dăncilă a omis să spună vreun cuvânt despre tema recomandărilor MCV, discutată la  întâlnirea cu numărul doi din Comisia Europeană, Frans Timmermans.

„Discuţiile au fost constructive şi au reprezentat o continuare a celor deja stabilite în cadrul întrevederii ce a avut loc la Bruxelles, săptămâna trecută. Ambele părţi au apreciat că este nevoie de un dialog constructiv şi au convenit asupra paşilor de urmat în perioada următoare. Cei doi oficiali au punctat nevoia unei bune cooperări intre Executivul României şi Comisia Europeană“, se arată în comunicatul Guvernului, care nu spune nimic despre implementarea recomandărilor din ultimul raport MCV, un raport criticat dur de PSD şi ALDE.

Pe de altă parte, reprezentanţii Comisiei Europeană au dat în vileag cele discutate, Timmermans precizând încă de dinainte de întrevedere că vrea să discute serios cu Dăncilă despre problema ignorării de către actuala putere a recomandărilor MCV.  „Cei doi înalţi oficiali au finalizat planul de lucru al experţilor români şi europeni care vor avea deja o primă întâlnire săptămâna aceasta, pentru a găsi soluţii de punere în aplicare a recomandărilor MCV. Săptămâna viitoare premierul şi prim vicepreşedintele CE Timmermans vor avea o întâlnire pentru a discuta progresul înregistrat de experţi", a precizat un purtator de cuvânt al Comisiei Europene, după întrevederea între cei doi.

Cel mai dur raport MCV pentru România
Comisia Europeană arata în luna noiembrie că România a îndeplinit doar două din cele 12 recomandări emise de Comisia Europeană în raportul MCV din ianuarie 2017 şi adăugă alte recomandări extrem de dure. Printre noile recomandări ale Comisiei Europene se număra oprirea imediată a implementării legilor Justiţiei realizate de Comisia Iordache, precum şi a ordonanţelor de urgenţă emise de Guvernul Dăncilă, stoparea implementării Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, asumarea de către Parlament şi Guvern a recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi GRECO.

De asemenea, se cerea suspendarea imediată a numirilor şi demiterilor în derulare ale procurorilor de vârf, cum era cazul procurorului general al României, Augustin Lazăr. În schimb, Guvernul României insistă cu demiterea lui Lazăr şi în prezent.

Fără Secţie specială pentru investigarea magistraţilor
Nu în ultimul rând, Comisia Europeană a cerut desfiinţarea Secţiei speciale pentru investigarea magistraţilorm , măsură subliniată şi în ultimul Raport GRECO, dar de care coaliţia PSD-ALDE nici nu a vrut să audă, cu toate că activitatea acestei structuri e din ce în ce mai contestată, ajungând să fie numită de Opoziţie „o măciucă“ folosită pentru a anchetarea procurorilor care deranjează

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite