Autoritatea Electorală a desemnat firma care oferă softul privind votul multiplu.  Listele electorale, verificate în două luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toate listele electorale vor fi verificate în următoarele două luni   FOTO: Mediafax
Toate listele electorale vor fi verificate în următoarele două luni   FOTO: Mediafax

Firma XOR IT Systems a câştigat licitaţia organizată de Autoritatea Electorală Permanentă pentru softul privind votul multiplu la referendumul de demitere a preşedintelui Romaniei. Prin urmare, toate listele electorale ar urma să fie verificate în maximum 60 de zile. Cei care au votat de mai multe ori riscă, potrivit legii, de la şase luni la cinci ani de închisoare.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat astăzi că a finalizat procedura de negociere pentru achiziţia de servicii de arhivare electronică a listelor electorale, extragerea bazei de date textuale şi pentru realizarea sistemului de gestionare a arhivei electronice generate cu ocazia referendumului naţional.

Dintre cei nouă operatori economici cărora le-au fost transmise invitaţii de participare la licitaţie, patru (SIVECO Romania SA, Star Storage, XOR IT Systems, Team Net International) au depus ofertele în termenul limită stabilit - 26 iulie, ora 14.00.

Potrivit AEP, operatorul economic declarat câştigător ca urmare a aplicării criteriului de atribuire, respectiv preţul cel mai scăzut, este XOR IT Systems, a cărui ofertă financiară a fost de 1.973.550 lei, fără TVA, suma bugetată cu această destinaţie fiind de 3.345.000 lei, fără TVA.

AEP a mai precizat că transportul listelor electorale se va realiza cu mijloace auto specializate pentru transport de valori, iar întregul proces de arhivare electronică a listelor electorale va fi supravegheat video.

Potrivit prevederilor legale, Biroul Electoral Central va înainta Autorităţii Electorale copiile listelor electorale permanente, respectiv tabelele electorale folosite în cadrul secţiilor de votare. Reprezentanţii AEP vor verifica apoi listele pentru depistarea eventualelor voturi multiple, în termen de 60 de zile de la data referendumului (cu alte cuvinte, termenul va curge începând din 29 iulie - n.r).

În situaţia în care vor constata că există persoane care şi-au exercitat votul de mai multe ori, reprezentanţii AEP vor sesiza Inspectoratul General al Poliţiei.  

Potrivit legii, persoanele care votează fără a avea acest drept şi cele care votează de mai multe ori riscă pedepse cuprinse între şase luni şi cinci ani de închisoare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite