Alianţa USR-PLUS primeşte susţineri de la partide şi lideri europeni. Guy Verhofstadt: Autorităţile române nu ar trebui să constrângă democraţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, şi Verzii europeni au publicat vineri mesaje de încurajare pentru Alianţa USR-PLUS, avertizând România că nu ar trebui să pună obstacole „absurde” în calea democraţiei.

Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din Parlamentul European, a scris vineri pe Twitter că dacă autorităţile române vor continua obstrucţionarea USR şi PLUS, ţara noastraă „se va îndepărta şi mai mult” de principiile democratice”.

„Autorităţile române nu trebuie să constrângă democraţia prin crearea unor obstacole absurde în calea înregistrării unei alianţe de Opoziţie. Dacă va continua obstrucţionarea USR şi PLUS, România se va îndepărta şi mai mult de principiile democratice care stau la baza Europei”, a avertizat Guy Verhofstadt.

În acelaşi timp, Verzii europeni au publicat vineri un comunicat de presă în care atenţionează că decizia Biroului Electoral Central (BEC) de a respinge cererea de înscriere în alegerile europarlamentare a „Alianţei 2020 USR PLUS”, „este o cauză serioasă de îngrijorare”.

„Coaliţia USR PLUS a colectat mai mult de 200.000 de semnături şi a aşteptat înregistrarea celor doi preşedinţi ai partidelor, Dan Barna şi Dacian Cioloş. Înregistrarea nu a avut loc, deşi cele două partide au îndeplinit condiţiile legale. Din cauză că autorităţile nu au procesat înregistrarea, Biroul Electoral Central refuză acum să permită celor două partide să participe la alegeri. Este pentru prima dată când o listă electorală este refuzată din 1990 încoace”, arată, într-un comunicat, copreşedinta Verzilor Europeni din Parlamentul European, Ska Keller, alături de eurodeputatul olandez, Bas Eickhout.

Verzii au acuzat o „birocraţia absurdă” şi i-a cerut coaliţiei PSD-ALDE să-i permită alianţei USR-PLUS participarea la alegeri.

„Este o folosire absurdă a birocraţiei pentru a obstrucţiona participarea politică. Aşteptăm ca PSD şi ALDE să-şi cheme partenerii de guvernare şi să ceară ca Alianţei să îi fie permis să participe la alegeri. Cu toţii suntem de acord că aceste alegeri sunt foarte importante pentru viitorul Europei, aşa că tuturor partidelor politice trebuie să li se permită să ia parte la alegeri”, se mai precizează în comunicat.

Biroul Electoral Central (BEC) a respins joi cererea de înscriere în cursa pentru alegerile europarlamentare din luna mai a Alianţei USR-PLUS. Motivul invocat: Dacian Cioloş şi Dan Barna nu figurează ca preşedinţi în Registrul partidelor politice. Astăzi, liderii alianţei USR PLUS au anunţat într-o conferintă de presă la Timişoara că au depus contestaţie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite