Călin Dobra: Am pierdut cinci primari la PNL. Au fost păcăliţi de promisiuni pe hârtie. Obligatoriu obţinem peste 30%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele CJ Timiş, Călin Dobra, a vorbit miercuri la Adevărul Live despre proiectele pe care vrea să le continue la Consiliul Judeţean Timiş, ţinta acestuia pentru alegeri şi măsurile de siguranţă la vot în contextul pandemiei. Acesta a mai punctat că cinci primari de la PSD au fost „păcăliţi” să se alăture PNL, în urma unor „promisiuni pe hârtie”.

Adevărul: Cum se derulează campania electorală la dvs în Timiş?
Călin Dobra: E o situaţie atipică. E important să intri în contact cu oamenii. În mediul online există multă dezinformare. Prin întâlnirile astea cu oamenii reuşim să explicăm mai exact. Din păcate regulile sunt foarte restrictive. Cu toate astea, ce e important e să informăm cetăţenii din Timiş cu ceea ce am făcut pentru judeţul Timiş. E important ca omul să fie informat şi să ştie pe ce pune ştampila.

De ce v-ar mai alege oamenii din Timiş?
Pentru continuitate. Am avut un mandat de aproximativ trei ani jumătate. În primele luni a fost colegul meu Sorin Grindeanu. Am renunţat la funcţia de deputat pentru a veni acasă şi a implementa proiecte importante. Am demarat proiecte premieră în Timiş. Realizarea unui centru de legume-fructe pentru producătorii locali autohtoni, un program pentru realizarea unor bazine de înot în toate oraşele judeţului Timiş. Sunt câteva proiecte majore ale CJ, cu bugetul propriu al CJ. Multă lume când spunea instituţia Consiliului Judeţean se ducea cu gândul spre ceea ce înseamnă drumurile judeţene. La noi activitatea e mult mai intensă. Pe lângă infrastructura rutieră, având cea mai mare infrastructură rutieră de aproape 1.300 de km de drumuri judeţene, gestionăm proiecte şi pe alte domenii. Educaţie, social, sănătate, mediu. Acum suntem cu 80 de mld atrase din fonduri europene pe proiecte cu diferite faze de implementare. De asta mi-am dorit un nou mandat pentru continuitate şi implementarea proiectelor şi bineînţeles pentru alte proiecte noi.

Dacă ne uităm puţin pe cifre observăm că la ultimele alegeri PSD nu a stat atât de bine. Unde e PSD Timiş în momentul de faţă?
Acum la alegerile locale discutăm mult şi despre oameni. Discutăm despre omul Călin Dobra, din partea PSD. Acest lucru e foarte important. Sunt convis că vom obţine votul cetăţenilor. Lupta e mult mai apropiată în ce priveşte CJ. Vom câştiga din nou.

Vă apropiaţi de un rezultat cu un 3 în faţă?
E obligatoriu.

PNL este foarte darnic cu administraţia locală în ultimele săptămâni. Bănuiesc că şi la dvs au fost cazuri de dărnicie, mai ales către primari. În urmă cu o săptămână au fost alocate nişte fonduri din fondul de urgenţă al Guvernului pentru echilibrarea bugetelor. Cum au resimţit autorităţile locale din Timiş această echilibrare?
A fost o mişcare total politică. O mişcare pe care de mult nu am mai văzut-o, de vremea PDL-ului. Aşa ceva cam rar se întâmplă, din fondul de rezervă a Guvernului să aloci bani. A fost o situaţie dificilă pentru noi. Din păcate pentru ei nu au reuşit. Nu au schimbat percepţia oamenilor. Oamenii nu mai pot fi cumpăraţi prin astfel de metode şi practici. Din păcate aşa a fost mişcarea Guvernului, cu sprijinul prefecturii. Prefectura trebuie să fie apolitică, dar iată că nu e iaşa. 

Cum stă treaba cu aceşti bani? 250 de mii cred că a fost suma cea mai mică pentru o localitate şi a mers până la 750 de mii pentru o comună. Banii aceştia pot fi cheltuiţi discreţionar.
Exact. Sunt bani care intră în bugetul comunităţilor locale. Nevoia cea mai mare e pe partea asistenţei sociale. Sumele pentru ceea ce înseamnă la primării plata asistenţelor personali a persoanelor cu handicap e o mare problemă. S-au alocat 250.000 primarilor PSD iar restul au luat chiar şi un milion, un milion jumătate, în funcţie de cine strigă mai tare. 

Înainte de depunerea listelor am văzut transferuri. Câţi primari aţi pierdut?
Cinci primari au luat decizia de a schimba partidul. Au fost păcăliţi în acest sens. Am o relaţie bună cu ei. Din păcate s-au lăsat păcăliţi de promisiuni pe hârtie. Ei au fost şi beneficiarii fondurilor guvernamentale ale PSD. O nouă metodă de păcălie a primarilor a fost acest demers prin compania naţională de investiţii. S-au găsit pe o listă sinteză care nu presupune finanţare. Până la a obţine finanţare e cale lungă. Au fost păcăliţi cu această listă sinteză. Sunt convins că cetăţenii îi vor penaliza pentru acest demers.

Cinci primari din câţi?
Din 55. N-am avut piuerderi mari pentru că oamenii nu pot fi păcăliţi. Sunt cunoscuţi cei din PNL, PDL ca metodă de lucru. În 2012 am plătit foarte multe datorii autorităţilor locale pe proiecte neterminate. Primăriile au demarat licitaţiile, lucrările şi apoi Guvernul nu a mai alocat finanţări. Am venit noi şi am completat. Oamenii nu mai pot fi păcăliţi cu hârtii care le trec prin faţă.

Ce proiecte aveţi pentru noul mandat?
Proiecte pe care le-am şi început în mod special în domeniul sănătăţii. Construcţia noii maternităţi. Am licitat lucrare plus execuţie. Anul viitor demarăm efectiv construcţia. E un proiect pe fonduri europene, 15 milioane de euro. Construim o maternitate de la 0. E iumportant pentru întreaga regiune. Apoi realizarea unor drumuri de conexiune pe fonduri europene. Municipiul Timişoara e vitregit de ceea ce înseamnă accesul la autostradă. Noi am câştigat un proiect pe fonduri europene şi modernizăm un drum judeţean la patru benzi pentru a asigura accesul mult mai facil dar şi construim un drum nou pentru a asigura un acces direct de la autostradă la aeroport şi la centura municipiului Timişoara. Învăţământul special ca şi domeniu rămâne prioritar pentru mine. E un domeniu sensibil şi vor primi în continuare finanţare.

Am văzut că PSD la nivel naţional a decis să nu facă o politică de alianţe, La nivel local aveţi vreun partener sau alianţă cu care mergeţi?
La acest moment la alegerile locale e PPUSL. Un partener de bun-simţ Avem o colaborare foarte bună. O echipă de oameni tineri şi experimentaţi. Au un loc eligibil la CJ şi unul la Consiliul Local. Nu e o alianţă pe tot judeţul. E o alianţă la CJ, la primăria Timişoara şi la câteva primării, unde au o echipă bună. 

Cum e situaţia pandemiei în judeţul Timiş în contextul începerii şcolii?
E o situaţie delicată. Ieri în comitetul pentru situaţii de urgenţă tot schimbăm scenariu. Vom ajunge în următoarea perioadă cel mai probabil în zona roşie. Nu a fost o direcţie clară şi un sprijin din partea ministerului Educaţiei. Şi-au ridicat mâinile de pe ceea ce înseamnă organizarea anului şcolar. Am testat toţi angajaţii din învăţământul special. Am avut surprinza neplăcută de a decoperi trei cazuri de infectări. Vom continua testarea periodică.

Credeţi că aceste alegeri vor fi în siguranţă pentru oamenii care merg la vot? Ne uităm ce se întâmplă cu şcolile iar oamenii încep să se teamă.
Vă daţi seama că mi-aş dori ca alegerile locale să se organizeze în bune condiţii. Dar în acelaşi timp trebuie să recunoaştem că e o situaţie extraordinar de delicată. Foarte multe secţii sunt în şcoli. Ţine până dimineaţa procesul electoral. Eu am fost unul din ce care au susţinut să amânăm alegerile locale. Nici acum nu e târziu. Cred că e important să ne concentrăm pe sănătatea cetăţenilor. PNL are concentrarea maximă pe organizarea alegerilor.

Ce faceţi dacă nu veţi fi ales preşedintele CJ Timiş? Candidaţi la parlamentare?
Nu am luat în calcul această decizie. E o decizie politică a PSD Timiş. Eu sunt convins că voi câştiga alegerile.

O să vă rog să adresaţi un scurt mesaj alegătorilor dvs şi celor care încă se gândesc dacă să meargă sau nu la vot.
Îi rog în primul rând să meargă în cunoştinţă de cauză la cabina de vot, să aibă încredere în Călin Dobre. E nevoie de continuitate la nivelul judeţului Timiş. Îi asigur că voi lupta în continuare pentru a transforma judeţul nostru într-un judeţ modern, aşa cum merităm.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite