Radu Carp, despre cazul Bodnariu. Mă aştept la un gest din partea Casei Regale a României. Regele Norvegiei poate ajuta la rezolvarea situaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secretarul executiv al PNL, Radu Carp. FOTO Eduard Enea
Secretarul executiv al PNL, Radu Carp. FOTO Eduard Enea

Secretarul executiv al PNL, Radu Carp, a vorbit, miercuri, la Adevărul Live, despre cazul familiei Bodnariu, schimbările politice de la Chişinău şi relaţia României cu Republica Moldova.

Principalele declaraţii ale secretarului executiv al PNL:

Despre cazul Bodnariu

România nu a reacţionat târziu. A reacţionat din primele momente. Din noiembrie, Autoritatea pentru Protecţia Copilului s-a interesat de caz. Şi celalte instituţii s-au pus în mişcare. A fost acordată cetăţenia româna copiilor. A avut loc şi contactarea familiei, pe unchiul copiilor, pentru a se vedea dacă acesta poate prelua copiii în caz de adopţie.Am văzut ieri şi acţiuni particulare. Am văzut reacţia preşedintelui Iohannis, a fost şi reacţia Guvernului. .Din punct de vedere legal, datele sunt puţin schimbate, din moment ce au cetăţenia română . Dacă sunt cetăţeni români se poate merge şi pe partea interesului superior al copilului. De asemenea, e important dacă se ajunge la Curtea Europeană de Justiţie.  

În Norvegia este o altă manieră de abordarare a protecţiei copiilor. Se merge pe ideea, de la vârste fragede, pe autonomia copiilor. Legislaţia norvegiană merge pe partea de voinţă a copilului, uneori în detrimentul familiei. Exprimarea voinţei vine pe o tradiţie religioasă luterană. Provine dintr-o interpretare rigidă a acestor principii. 

Chiar şi în Norvegia se recunoaşte că România are acum instrumentele juridice necesare pentru protecţia copilului la un standard european. România e cunoscută ca o ţară care respectă drepturile omului, drepturile copiilor sau ale familiei. 

Despre plecarea în Norvegia a unei delegaţii parlamentare

Această delegaţie poate fi privită în două sensuri. În sens pozitiv: implicarea şi la nivel parlamentar. E bine că merg acolo să explice problema. Pe de altă parte, această delegaţie trebuie să aibă grijă să nu facă presiuni mediatice. Mediatizarea e bună, dar mediatizarea în exces trebuie evitată. 

Eu mă aştept la un gest al Casei Regale a României. Altfel este relaţia între Case Regale spre deosebire de comunicarea între preşedinte şi Casa Regală din Norvegia. Regele Norvegiei are o putere de simbol şi, printr-o simplă pronunţare, poate ajuta la rezolvarea situaţiei.

Despre schimbările politice din Republica Moldova

E o majoritate confecionată  din mai multe partide. E o falsă majoritate. Sunt persoane care au fost alese când erau în alte partide. Au avut loc dezertări şi plecări dintr-o parte în alta. Orice majoritate confecţionată e fragilă. Deocamdată nu a fost propus un candidat, dar lumea ştie că de fapt candidatul este unul dintre liderii Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. Preşedintele Timofti este pus în faţa unei situaţii dificile. Dacă îl va desemna pe Plahotniuc, vor fi proteste. Dacă nu îl va numi, probabil va avea loc o acţiune în Parlament. Adică, o suspendare a sa.

Crizele recente ale Republicii Moldova de fiecare dată au fost rezolvate prin intervenţii, fie din partea unor reprezentanţi ai UE, fie ai României, fie ai unor state. Au fost delegaţii comune care au ajutat în diferite situaţii. 

Despre Iohannis şi Republica Moldova

Iohannis a avut o vizită la Chişinău tocmai pentru a arăta poziţionarea României faţă de Republica Moldova. S-a întâlnit cu Timofti la Suceava, un gest simbolic, fosta capitală a Moldovei.Iohannis a făcut mai multe gesturi, mai ales simbolice.  

Guvernul României a semnat continuarea acordului pe bază de proiecte. Acel împrumut, din vremea Guvernului Ponta, a fost stopat pentru că era golit de substanţă. România nu are de unde să dea aceşti bani.  

Şi noi ar trebui să răspundem prin finanţarea unor nevoi punctuale, nu pentru nevoi ale Guvernului. Să ştim clar unde este nevoie de bani, după modelul occidental. Această finanţare trebuie să meargă excat unde este nevoie. Guvernul Republiciii trebuie doar să stabilească regulile jocului, să fie stabilită partea legislativă şi bancară.

Despre Vladimir Plahotniuc

Partidul domnului Plahotniuc vrea să fie european. Acest lucru îl arată.  Vrea să fie un membru activ al socialiştilor europeni. Deocamdată, nu am văzut poziţionările socialiştilor europeni. Plahotniuc are afaceri în Republica Moldova, dar şi Rusia şi spaţiul estic. Ştie că destinul său ţine de rămânerea la putere. Pentru Plahotniuc, rămânerea la putere este o chestiune de viaţă şi de moarte. Oricine ar veni la putere şi nu e din partea lui Plahotniuc ar încerca să-l îndepărteze pe acesta din cercurile de putere.    

  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite